Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 01

Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.12.01.

Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófa védelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja, hogy Nyírpazony nagyközség polgárainak érdekeit szem előtt tartva a helyi társadalom művelődési és kulturális értékeinek és szükségleteinek figyelembe vételével, határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, azok ellátásának módját és mértékét, valamint a finanszírozási alapelveket, annak érdekében, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó környezet és infrastruktúra biztosításához, a helyi hagyományok ápolásához, a helyi közösségek, szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az Önkormányzat által fenntartott közösségi színterekre, azok dolgozóira, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre és a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybevevőkre. A rendelet területi hatálya Nyírpazony nagyközség közigazgatási területére terjed ki.

2. Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

3. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kult. tv.) 76. § (3) bekezdés alapján a helyi közművelődési tevékenység során az alábbi alapszolgáltatásokat biztosítja.

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása.

d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása

e) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(2) Az Önkormányzat a feladatellátáshoz szükséges létesítményi, személyi és tárgyi feltételeket a jogszabályban előírt mértéken felül a szükségleteknek megfelelően biztosíthatja.

3. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

4. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatai ellátása érdekében közösségi színteret tart fenn.

(2) Az Önkormányzat közösségi színtérként kijelöli:

a) a Nyírpazony, Arany János utca 48. (hrsz.: 16.) szám alatti Könyvtári, információs és közösségi szolgáltató helyet,

b) a Nyírpazony, Széchenyi utca 17. (hrsz.: 628/3.) szám alatti Közösségi házat,

c) a Nyírpazony, Arany János utca 27. (hrsz.: 955/1) szám alatti Faluházat,

d) a Nyírpazony, Széchenyi utca (hrsz.: 951/2.) Batári parkot.

(3) A könyvtári szolgáltató hely működtetése a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárral kötött szerződés keretében történik.

(4) A közösségi színtér nem intézményként működik, az Önkormányzat közművelődési tevékenységével kapcsolatos pénzügyi, számviteli feladatait a Nyírpazonyi Polgármesteri Hivatal látja el.

(5)1 Az Önkormányzati fenntartású közösségi színtér, kulturális-közművelődési cél esetén együttműködési megállapodás keretében térítésmentesen, vagy viszonossági alapon használható.

(6) Nem közművelődési alapú igénybevétel esetén a közösségi színtér piaci alapon biztosítható.

5. § Az Önkormányzat a közösségi tér mellett közművelődési feladatainak ellátásába bevonhat:

a) nem közművelődési alapfeladatú intézményt,

b) közművelődési célú társadalmi szervezeteket, nonprofit gazdasági társaságokat,

c) egyéb kulturális, közművelődési célú szervezeteket.

6. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében – formális, vagy informális – kapcsolatot tart és szorosan együttműködik:

a) helyi, megyei, országos kulturális, művészeti intézményekkel, szervezetekkel,

b) helyi nevelési-oktatási intézményekkel,

c) egyházakkal,

d) egyesületekkel,

e) alapítványokkal,

f) egyéb civil szervezetekkel,

g) Önkormányzatokkal,

h) egyéb nonprofit szervezetekkel,

i) magánszemélyekkel,

j) helyi vállalkozásokkal,

k) gazdasági egységekkel.

4.2

7. §

5. A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése

8. § A közművelődési alapszolgáltatások és a közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

6. A közművelődés finanszírozása

9. § (1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait és működtetését saját költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatás és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési alapszolgáltatások támogatására biztosítandó pályázatok elnyeréséhez adható önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletben biztosítja.

(3) A települési önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

7. Záró rendelkezések

10. § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

11. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Nyírpazony Község Önkormányzat Képviselő-testületének a községi közművelődési feladatokról és azok feltételeiről szóló 14/2001. (IX. 13.) önkormányzati rendelete.

1

A 4. § (5) bekezdése a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 4. alcímet (7. §) a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja hatályon kívül helyezte.