Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2022. (III. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 13

Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2022. (III. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.03.13.
Az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Általános indokolás
I. Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata 2022. évi költségvetésének alapelvei
Általánosságban a költségvetés tervezésével kapcsolatos követelmény, hogy a jogszabályban a helyi önkormányzatok számára előírt kötelező feladatellátás biztosított legyen. A kötelező feladatok ellátásához a mindenkori költségvetési törvény biztosítja a működési költségeket a feladatfinanszírozás útján. Az önként vállalt helyi feladatok megoldása nem veszélyeztetheti a törvény által kötelezően előírt önkormányzati feladat- és hatáskörök ellátását, finanszírozása a saját bevételek, vagy az erre a célra biztosított külön források terhére lehetséges.
A kiadási oldal tervezetét mindenképpen a rendelkezésre álló bevételek határozzák meg. Alapvető cél az önkormányzati gazdálkodás egyensúlyának megtartása, így előtérbe kell helyezni az alábbi szempontokat: - a közfeladatokat ellátó intézményrendszer és a hivatal működésének biztosítása, különös tekintettel a helyben maradó alapfeladatokra, - a gazdálkodás során folyamatosan ügyelni kell a bevételek és kiadások egyensúlyára, - az önkormányzat valamennyi területén racionális, hatékony, eredményes gazdálkodást kell folytatni, - törekedni kell a tervezett bevételek teljes körű beszedésére, - az új pályázatok felkutatása, - a jelenlegi intézményrendszer költséghatékony működtetése, a dolgozók részére a garantált bér biztosítása, lehetőség szerint a cafetéria juttatás a munkáltatói meleg étkezési hozzájárulás értékének megőrzése a hatályos jogszabály alapján.
A feladatok költségeinek tervezésekor a maximális hatékonyság elve érvényesüljön, hogy az önkormányzat a rendelkezésre álló forrásokból a lehető legtöbb feladatot tudja ellátni.
Intézményrendszer alakulása
Az intézményrendszerben 2022. évben jelentős változás nem várható, továbbra is a Nyírpazonyi Polgármesteri Hivatal látja el a Nyírpazonyi Aranyalma Óvoda gazdálkodási és pénzügyi feladatait. 2017. évtől az Nyírpazonyi Aranyalma Óvoda üzemelteti a település konyháját és látja el a gyermekétkeztetési feladatokat. Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata 2017. évben már nem működtetője és fenntartója az általános iskola épületeinek, mert 2017. január 1-től átadásra került Nyíregyházi Tankerület részére.
A Polgármesteri Hivatal finanszírozott köztisztviselői létszáma a törvényben foglaltak alapján 2022. évben 10,3 fő.
A 2022. évi költségvetésre ható egyéb tényezők
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. § szerinti illetményalap a 2022. évben is változatlan marad, 38 650 forint. A költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafetéria-juttatásának kerete 2022. évben nem haladhatja meg a nettó 400 000 forintot. A fizetési számlához kapcsolódóan az egy foglalkoztatottnak havonta adható bankszámla-hozzájárulás mértéke 2022. évben is változatlan, legfeljebb 1 000 forint. A települési önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2022. évben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a köztisztviselők vonatkozásában a 38.650 forintnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot, ami 2022. évre 60.000 Ft-ban került tervezésre. Személyi illetmény megállapítása esetén pótlék nem fizethető. A közalkalmazottak illetménypótlék számítási alapja a 2022. évben 20 000 forint.
1. BEVÉTELEK
Önkormányzatok működési támogatásai
Önkormányzati hivatal működésének támogatása az elismert hivatali létszám alapján a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költségei figyelembevételével történik. Fajlagos összege 2022. évben 5.495.500,-Ft/fő, Nyírpazony esetében a Hivatal finanszírozott köztisztviselői létszáma 10,30 fő, összege a beszámítással együtt 73.141.219.- Ft.
Település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása
A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan a belterület nagysága alapján illeti meg. A közvilágítás fenntartásának támogatása a települési önkormányzatokat a településen történő közvilágítás biztosításához kapcsolódóan illeti meg. A támogatás fajlagos összege Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata esetében 320.000 Ft/km, összege nem változik. A köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása a települési önkormányzatokat a köztemető fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg a 2020. évi beszámoló alapján az érintett szakfeladatok alapján számított, egy négyzetméterre eső nettó működési kiadások figyelembevételével. Összege Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata esetében 3.568.685 Ft. A közutak fenntartásának támogatása a települési önkormányzatokat a közutak fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a belterületi utak hossza alapján, a 2020. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő, település kategóriánként számított nettó működési kiadások figyelembevételével. Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata esetében a fajlagos összeg 235.000 Ft/km, az előző évihez képes nőtt. - Egyéb önkormányzati feladatok támogatása címén a számított összege 13.523.490 Ft.
Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása címen a központi költségvetés támogatást biztosít a lakott külterülettel rendelkező települési önkormányzatoknak a 2020. január 1-jei külterületi lakosok száma alapján 2.550,-Ft/lakos, fajlagos összege változatlan, a támogatás mértéke 2.880.962 Ft.
A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása
Óvodapedagógusok, és az óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők bértámogatása: Az óvodapedagógusok átlagbérének és közterheinek elismert összege 2022. évben 4.861.500 Ft/számított létszám/év. Az óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők átlagbérének és közterheinek elismert összege 2022. évben a 2.430.750 Ft/létszám/év összegre változott.
Az óvodaműködtetési támogatás 110.000 Ft/fő/év, összege nőtt. Ez a támogatás a nem a közvetlenül szakmai feladatot ellátók béréhez, az óvodai nevelést szolgáló eszközök és felszerelések beszerzéséhez, valamint a feladatellátást szolgáló épület és annak infrastruktúrája folyamatos működtetéséhez, karbantartásához szükséges kiadásokhoz kapcsolódóan illeti meg a gyermeklétszám alapján az intézményt.
Kiegészítő támogatás az óvodaműködtetési feladatokhoz: amennyiben a Kiegészítő szabályok 2.a. pontja alapján az előirányzat nem kerül teljes egészében felhasználásra, úgy az önkormányzatokat az óvodaműködtetési feladatokhoz – az előirányzatból fennmaradó összeg erejéig - kiegészítő támogatás illeti meg.
Kiegészítő támogatás az óvodapedagógusok minősítéséből adódó többletkiadásokhoz: a központi költségvetés kiegészítő támogatást biztosít a pedagógusok előmeneteli rendszer keretén belül lebonyolított minősítési eljárás során 2022. január 1-én Pedagógus II. vagy Mesterpedagógus fokozattal rendelkező óvodapedagógusok béréhez. (A 2021. december 1-je és 2022. november 30-a között ténylegesen foglalkoztatott pedagógusok száma alapján).
A települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása
A települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása 35.000 Ft egy lakosra jutó adóerő-képesség alatti települési önkormányzatok egyes szociális jellegű feladataihoz járul hozzá. A támogatás mértéke 13.900.620.-Ft.
Az egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása
A tanyagondnoki szolgálat működtetésének fajlagos összege 5.142.300.- Ft/szolgálat. A családi bölcsődei ellátás fajlagos összege 879.850 Ft/fő/év, a támogatás összesen 11.129.200.- Ft Az önkormányzat 2017. évtől a családi napköziket családi bölcsődei formában üzemelteti.
A gyermekétkeztetés támogatása az óvodai, iskolai gyermekétkeztetés egyes kiadásaihoz használható fel. Két részre bontott a támogatás, egyrészt a finanszírozás szempontjából elismert dolgozók bértámogatására 2.442.000 forint/számított létszám/év, ez 22.871.541.- Ft, másrészt a gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatására, amelynek összeg 13.357.658 Ft.
A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása az egy lakosra jutó adóerő-képességtől függően kerül megállapításra, Önkormányzatunk a 0 – 18.000 Ft kategóriába esik, így a fajlagos összeg 570 Ft/étkezési adag.
A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása
A települési önkormányzatokat a nyilvános könyvtári és közművelődési feladatainak ellátására megillető támogatás 8.334.158 Ft. A támogatás összege a települési önkormányzat lakosságszáma alapján illeti meg, így Nyírpazony Nagyközség Önkormányzatának támogatása nő az előző évihez képest, mivel 3.766 főre változott a lakosságszám és a normatíva is 2.170 Ft-ra nőtt.
A települési önkormányzatokat megillető átengedett bevételek
A települési önkormányzat jegyzője által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság 100 %-a, a közúti közlekedési bírság behajtásából származó bevétel 40 %-a illeti meg a települést. A gépjárműadó átengedés megszűnt 2020. évben.
Intézményi működési bevételek
Az intézményi saját bevételek az alaptevékenységgel összefüggő szolgáltatások ellenértékéből, a helyiségek, eszközök tartós és eseti bérbeadási díjából, valamint az egyéb bevételekből tevődnek össze.
Törekedni kell a hátralékok beszedésére, ahol lehetőség van, ott adók módjára történő behajtásra, illetve bíróság útján történő behajtásra.
Helyi adók, átengedett központi adók
A helyi adók – így az iparűzési adó – rendszerét a pandémia miatt a kormány átalakította a 2022. évre. 2022 évben a helyi iparűzési adó mértéke 1% a KKV szektornak, a kieső bevételt az állam megtéríti 100 %-ban, viszont ennek összegét még nem ismerjük. Az ebből származó bevétel továbbra is teljes egészében az önkormányzatok saját bevétele marad, és helyben járul hozzá a feladatokhoz, de összegüket az általános támogatás meghatározásánál figyelembe veszik. A saját bevételeink meghatározó részét teszik ki a helyi adók.
Az önkormányzat 2022. évben adómérték emelést, új adónem bevezetését nem tervezi, ha erre a jogszabályi változások, illetve egyéb külső kényszerítő körülmények nem késztetik. Az iparűzési adóbevétel továbbra is teljes egészében az önkormányzat saját bevétele marad és hozzájárul a feladatok ellátásához. A helyi adóknál az előző évi irányelveket kell alkalmazni a tervezés folyamán, a pénzügyi egyensúly megtartása érdekében törekedni kell a reális tervezésre, hiszen ezek a bevételek a költségvetésen belül arányában a legjelentősebb tételek.
Átvett pénzeszközök
Az önkormányzat kötelező feladatai körében ellátandó az iskolaorvosi szolgálat ezeket alapvetően az OEP átadott pénzeszköz útján finanszírozza.
III. KIADÁSOK
1. Működési kiadások
Személyi juttatások és munkaadókat terhelő járulékok
A tervezés a jogszabályi előírások és a hatályos önkormányzati szabályozás szerint történik. A személyi juttatás előirányzata a törvény előírásai szerint az óvodapedagógusok esetében évről-évre növekszik. Változatlan a közalkalmazotti illetménytábla, illetve pótlékalap, ezért az önkormányzat egyéb közalkalmazotti és a köztisztviselői státuszaiban foglalkoztatott munkavállalók reálkeresete 2008 óta fokozatosan csökken. A köztisztviselői illetményalap 12 éve változatlan mértékű, a kormánytisztviselők számára a béremelés megtörtént, így csak a helyi önkormányzatoknál foglalkoztatott tisztviselők nem részesültek a törvény szerinti illetmény-növekedésben. A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a helyi önkormányzat hivatalában dolgozók esetében a törvényi mértéknél magasabb legyen az illetmény. A Kttv. 133. § (3) bekezdésében foglaltak alapul vételével a köztisztviselők részére az alapilletményük legfeljebb 50%-ának összegével kiegészítve adható személyi illetmény, ehhez azonban szorosan kapcsolódik a munkavégzést minősítő teljesítményértékelés.
A Nyírpazonyi Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek illetménye a 2022. évi 60.000 Ft-os illetményalappal került megtervezésre. A köztisztviselői illetménylap 2008. óta nem emelkedett, így a dolgozók csupán a soros lépések és a minimálbér emelkedése következtében kaptak béremelést. A sorozatos minimálbér emelés következtében az a helyzet állt elő, hogy a középfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselők illetménye utolérte a felsőfokú végzettségű köztisztviselők illetményét, ami jelentős bérfeszültséget eredményezett a Polgármesteri Hivatalban.
Az önkormányzatnál és intézményeinél a dolgozói nyilatkozatok, és az ágazati sajátosságok figyelembevételével került megtervezésre a cafeteria hozzájárulás. A fizetési számlához kapcsolódóan a munkavállalónak adható bankszámla-hozzájárulás mértéke 1.000,-Ft/hó/fő, melyet tartalmaz a költségvetés. Valamennyi intézmény költségvetése tartalmaz munka- és formaruha juttatást, mely valamennyi dolgozó számára megtervezésre került nettó 30.000 Ft/év összegben.
A munkaadókat terhelő járulékok mértéke 13%-ra csökkent 2022-ben.
Dologi és egyéb folyó kiadások, társadalom- és szociálpolitikai támogatások
A dologi kiadások tervezése során az ésszerű takarékosság követelményének érvényesítése volt a felállított rangsor. A dologi kiadások tervezésénél a 2021. évi bázisadatokat vettük alapul, figyelembe véve a 2022. évet érintő feladat változásokat.
2. Felhalmozási kiadások
Az Önkormányzatnak az a küldetése, hogy Nyírpazony mindinkább rendezett, biztonságos és élhető községgé váljon. Ezt szolgálják az önkormányzat döntései, a község működtetése az elkészült és a tervezett fejlesztések.
A felújítási kiadások végleges tervszámai a végleges előző évi maradvány összegének megállapításakor (zárszámadás) pontosításra kerülnek.
Önkormányzatunk gazdálkodásának fő szempontjai 2022. évben továbbra is az intézmények biztonságos működtetése, a községgazdálkodás megfelelő színvonalú biztosítása, a község további fejlődését szolgáló beruházások, fejlesztések előkészítése, elindítása és megvalósítása. A fentiek alapján megállapítható, hogy a 2022. évi költségvetéshez valamennyi területen jól átgondolt, takarékos, a reális szükségletek felmérésével történt a költségvetés tervezése
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályáról rendelkezik.
A 2. §-hoz
A költségvetés bevételeiről és kiadásairól rendelkezik.
A 3. §-hoz
A költségvetés intézményenkénti részletezéséről, az önkormányzat beruházásairól rendelkezik.
A 4. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának szabályairól rendelkezik.
Az 5. §-hoz
Az előirányzatok módosításának szabályairól rendelkezik.
A 6. §-hoz
A gazdálkodás szabályairól rendelkezik.
A 7. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről rendelkezik.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.