Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 31 16:00

Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
a 2022. évi pénzügyi terv végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 91. § (1) bekezdése szerint: „A helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/B. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.”
A rendelet megalkotásánál figyelembe vettük az Áht., az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.), Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény rendelkezéseit.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A költségvetési főösszegeket és a pénzmaradvány összegét tartalmazza. A bevételek és kiadások részletes kimutatása önkormányzati szinten.
A 2. §-hoz
A beruházási és felújítási kiadások, az önkormányzat és a költségvetési szervek bevételinek és kiadásainak részletes bemutatása.
A 3. §-hoz
A maradványok költségvetésen történő átvezetéséről rendelkezik.
A 4. §-hoz
A költségvetési szervek vezetőinek értesítése a maradványról.
Az 5. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.