Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (I. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztviselők illetményalapjáról

Hatályos: 2024. 01. 31

Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (I. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.31.
a köztisztviselők illetményalapjáról
Általános indokolás
A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 62. § (6) bekezdése alapján lehetővé vált, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete a 2024. évre vonatkozóan a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 132. §-a által meghatározottnál magasabb összegben határozza meg a hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalapot. (A Kvtv. és a Kttv. szerint az illetményalap idén is 38.650,-Ft.)
A Kvtv. 62. § (6) bekezdése szerint: „(6) A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2022. évben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.”
Az illetményalap a Nyírpazonyi Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában 2023. január 1. napja óta 69.000,- Ft. A 2023. évi magas infláció, valamint a hivatali dolgozók megtartása miatt a bérek vásárlóerejének megőrzése érdekében javasolt a 69.000.- Ft-os illetményalap emelése.
A 2024. évi költségvetés tervezésénél és a költségvetési rendelet tervezete során - összhangban a törvényi szintű szabályozás adta lehetőségekkel és az Önkormányzat anyagi lehetőségeivel a testület által rendeletben meghatározott illetményalap figyelembevételével kerül a hivatal költségvetése megtervezésre.
Előzőekre tekintettel a magasabb összegű illetményalappal összefüggő kiadásokat a Képviselő-testület költségvetési rendeletében a működési kiadások között a személyi juttatások és munkaadókat terhelő járulék jogcímen kell biztosítani.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet személyi hatályáról rendelkezik.
A 2. §-hoz
Az illetményalapról rendelkezik.
A 3. §-hoz
Az illetményalap emeléssel összefüggő kiadások költségvetési rendeletben történő előírásáról rendelkezik.
A 4. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.
Az 5. §-hoz
Rendelet alkalmazásának időpontjáról rendelkezik.
A 6. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezés.