Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 17

Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.17.
az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Általános indokolás
I. Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata 2024. évi költségvetésének alapelvei
Általánosságban a költségvetés tervezésével kapcsolatos követelmény, hogy a jogszabályban a helyi önkormányzatok számára előírt kötelező feladatellátás biztosított legyen. A kötelező feladatok ellátásához a mindenkori költségvetési törvény biztosítja a működési költségeket a feladatfinanszírozás útján. Az önként vállalt helyi feladatok megoldása nem veszélyeztetheti a törvény által kötelezően előírt önkormányzati feladat- és hatáskörök ellátását, finanszírozása a saját bevételek, vagy az erre a célra biztosított külön források terhére lehetséges.
A kiadási oldal tervezetét mindenképpen a rendelkezésre álló bevételek határozzák meg. Alapvető cél az önkormányzati gazdálkodás egyensúlyának megtartása, így előtérbe kell helyezni az alábbi szempontokat: - a közfeladatokat ellátó intézményrendszer és a hivatal működésének biztosítása, különös tekintettel a helyben maradó alapfeladatokra, - a gazdálkodás során folyamatosan ügyelni kell a bevételek és kiadások egyensúlyára, - az önkormányzat valamennyi területén racionális, hatékony, eredményes gazdálkodást kell folytatni, - törekedni kell a tervezett bevételek teljes körű beszedésére, - az új pályázatok felkutatása, - a jelenlegi intézményrendszer költséghatékony működtetése, a dolgozók részére a garantált bér biztosítása, lehetőség szerint a cafetéria juttatás a munkáltatói meleg étkezési hozzájárulás értékének megőrzése a hatályos jogszabály alapján.
A feladatok költségeinek tervezésekor a maximális hatékonyság elve érvényesüljön, hogy az önkormányzat a rendelkezésre álló forrásokból a lehető legtöbb feladatot tudja ellátni.
Intézményrendszer alakulása
Az intézményrendszerben 2023 szeptember 1-jével átadásra és megnyitásra került a Picur-Lak Bölcsőde 28 fő engedélyezett létszámmal. Átalakításra került az intézményrendszerünk az Aranyalma Óvodához került az új Bölcsőde valamint az Önkormányzat irányítása alól a Családi Bölcsőde is beintegrálódott az Óvoda irányítása alá.
Az új elnevezése a intézménynek Nyírpazony Aranyalma Óvoda, Bölcsőde, Családi Bölcsőde és Konyha.
Továbbra is a Nyírpazonyi Polgármesteri Hivatal látja el az Óvoda gazdálkodási és pénzügyi feladatait. 2017. évtől az Nyírpazonyi Aranyalma Óvoda üzemelteti a település konyháját és látja el a gyermekétkeztetési feladatokat, 2024-tól a létrehozott Bölcsőde működtetése az Óvoda átszervezésével valósul meg. Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata 2017. évben már nem működtetője és fenntartója az általános iskola épületeinek, mert 2017. január 1-től átadásra került Nyíregyházi Tankerület részére.
A Polgármesteri Hivatal finanszírozott köztisztviselői létszáma a törvényben foglaltak alapján 2024. évben 10,78 fő.
A 2024. évi költségvetésre ható egyéb tényezők
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. § szerinti illetményalap a 2024. évben is változatlan marad, 38 650 forint. A költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafetéria-juttatásának kerete 2024. évben nem haladhatja meg a nettó 400 000 forintot. A fizetési számlához kapcsolódóan az egy foglalkoztatottnak havonta adható bankszámla-hozzájárulás mértéke 2024. évben is változatlan, legfeljebb 1 000 forint. A települési önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2024. évben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a köztisztviselők vonatkozásában a 38.650 forintnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot, ami 2024. évre jelenleg 82.800 Ft-tal került tervezésre. Személyi illetmény megállapítása esetén pótlék nem fizethető. A közalkalmazottak illetménypótlék számítási alapja a 2024. évben 20 000 forint.
II. BEVÉTELEK
Önkormányzatok működési támogatásai
Önkormányzati hivatal működésének támogatása az elismert hivatali létszám alapján a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költségei figyelembevételével történik. Fajlagos összege 2024. évben 6.633.500,-Ft/fő, Nyírpazony esetében a Hivatal finanszírozott köztisztviselői létszáma 10,78 fő, összege 81.213.718 Ft, amely 22.576.888,- Ft-tal , 38,5 %-kal több a 2023. évi eredeti normatívánál.
Település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása
A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan a belterület nagysága alapján illeti meg. A beszámítást követően a támogatás összege 8.238.449 Ft. A közvilágítás fenntartásának támogatása a települési önkormányzatokat a településen történő közvilágítás biztosításához kapcsolódóan illeti meg. A támogatás fajlagos összege Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata esetében 335.000 Ft/km, összege nem változik. A közvilágítás üzemeltetés és fenntartás kiadásaira kisebb mértékben, az árváltozások figyelembevételével 2024. évre 18.184.000 Ft. A köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása a települési önkormányzatokat a köztemető fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg a 2022. évi beszámoló alapján az érintett szakfeladatok alapján számított, egy négyzetméterre eső nettó működési kiadások figyelembevételével. Összege Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata esetében 3.160.281 Ft. A közutak fenntartásának támogatása a települési önkormányzatokat a közutak fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a belterületi utak hossza alapján, a 2020. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő, település kategóriánként számított nettó működési kiadások figyelembevételével. Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata esetében a fajlagos összeg 245.000 Ft/km, az előző évihez képes nőtt.
Egyéb önkormányzati feladatok támogatása címén a számított összege 12.491.006 Ft, melyet az egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képesség kerül meghatározásra.
A központi költségvetés támogatást biztosított a lakott külterülettel rendelkező önkormányzatoknak a külterületi lakosok 2023. január 1-jei száma alapján, a támogatás mértéke 3.610.011 Ft.
A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása
Óvodapedagógusok, és az óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők bértámogatása: Az óvodapedagógusok átlagbérének és közterheinek elismert összege 2024. évben 8.372.000 Ft/számított létszám/év. Az óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők átlagbérének és közterheinek elismert összege 2024. évben a 5.268.000 Ft/létszám/év összegre változott.
Az óvodaműködtetési támogatás 172.374 Ft/fő/év, összege nőtt. Ez a támogatás a nem a közvetlenül szakmai feladatot ellátók béréhez, az óvodai nevelést szolgáló eszközök és felszerelések beszerzéséhez, valamint a feladatellátást szolgáló épület és annak infrastruktúrája folyamatos működtetéséhez, karbantartásához szükséges kiadásokhoz kapcsolódóan illeti meg a gyermeklétszám alapján az intézményt.
A támogatások a pedagógus béremelés miatt a költségvetési törvény 20. § (4) bekezdésében módosított fajlagos összegek alapján kerültek meghatározásra.
Kiegészítő támogatás az óvodapedagógusok minősítéséből adódó többletkiadásokhoz: a központi költségvetés kiegészítő támogatást biztosít a pedagógusok előmeneteli rendszer keretén belül lebonyolított minősítési eljárás során 2023. január 1-én Pedagógus II. vagy Mesterpedagógus fokozattal rendelkező óvodapedagógusok béréhez. (A 2022. december 1-je és 2023. november 30-a között ténylegesen foglalkoztatott pedagógusok száma alapján).
Diabétesz ellátási pótlék címen 480.000.- Ft vehető figyelembe attól függően, hogy ellátnak-e olyan gyermeket, aki diabétesz betegségben szenved.
A települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása
A települési önkormányzatok szociális feladatainak támogatása címen 19.523.975.-Ft vehető figyelembe a költségvetés tervezésekor.
Az egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása
A tanyagondnoki szolgálat működtetésének fajlagos összege a 2024. évi szinten 6.047.200.- Ft/szolgálat, ami kis mértékben változott a előző évhez viszonyítva. A családi bölcsődei ellátás fajlagos összege 1.726.000,-/fő/év, a támogatás összesen 10.356.000.- Ft Az önkormányzat 2023. szeptember 1-jétől a családi bölcsődét beintegrálta az óvoda intézményébe formában üzemelteti.
A gyermekétkeztetés támogatása az óvodai, iskolai gyermekétkeztetés egyes kiadásaihoz használható fel. Két részre bontott a támogatás, egyrészt a finanszírozás szempontjából elismert dolgozók bértámogatására 3.620.000 forint/számított létszám/év, ez 31.675.000,- Ft, másrészt a gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatására, amelynek összeg 35.620.469,- Ft., amely9,98 %-kal több az előző évi normatívához viszonyítva.
A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása az egy lakosra jutó adóerő-képességtől függően kerül megállapításra. Az Önkormányzat a 0-18.000 Ft egy főre eső adóerőképesség kategóriába tartozik, ez a fajlagos összeg 570 Ft/étkezési adag.
A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása
A települési önkormányzatokat a nyilvános könyvtári és közművelődési feladatainak ellátására megillető támogatás 8.692.664 Ft. A támogatás összege a települési önkormányzat lakosságszáma alapján illeti meg, így Nyírpazony Nagyközség Önkormányzatának támogatása nő az előző évihez képest, mivel a lakosság száma 3.863 főről 3.928 főre emelkedett .
A települési önkormányzatokat megillető átengedett bevételek
A települési önkormányzat jegyzője által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság 100 %-a, a közúti közlekedési bírság behajtásából származó bevétel 40 %-a illeti meg a települést. A gépjárműadó átengedés megszűnt 2020. évben.
Intézményi működési bevételek
Az intézményi saját bevételek az alaptevékenységgel összefüggő szolgáltatások ellenértékéből, a helyiségek, eszközök tartós és eseti bérbeadási díjából, valamint az egyéb bevételekből tevődnek össze. A gyermekétkeztetésből származó ellátási díjakból, és bölcsődei gondozási díjbevételből tevődik össze.
Törekedni kell a hátralékok beszedésére, ahol lehetőség van, ott adók módjára történő behajtásra, illetve bíróság útján történő behajtásra.
Helyi adók, átengedett központi adók
2024 évben a helyi iparűzési adó mértéke 2%. Az ebből származó bevétel továbbra is teljes egészében az önkormányzatok saját bevétele marad, és helyben járul hozzá a feladatokhoz, de összegüket az általános támogatás meghatározásánál figyelembe veszik. A saját bevételeink meghatározó részét teszik ki a helyi adók.
Az önkormányzat 2024. évben adómérték emelést, új adónem bevezetését nem tervezi, ha erre a jogszabályi változások, illetve egyéb külső kényszerítő körülmények nem késztetik. Az iparűzési adóbevétel továbbra is teljes egészében az önkormányzat saját bevétele marad és hozzájárul a feladatok ellátásához. A helyi adóknál az előző évi irányelveket kell alkalmazni a tervezés folyamán, a pénzügyi egyensúly megtartása érdekében törekedni kell a reális tervezésre, hiszen ezek a bevételek a költségvetésen belül arányában a legjelentősebb tételek.
III. KIADÁSOK
1. Működési kiadások
Személyi juttatások és munkaadókat terhelő járulékok
A tervezés a jogszabályi előírások és a hatályos önkormányzati szabályozás szerint történik. A személyi juttatás előirányzata a törvény előírásai szerint az óvodapedagógusok esetében évről-évre növekszik. Változatlan a közalkalmazotti illetménytábla, illetve pótlékalap, ezért az önkormányzat egyéb közalkalmazotti és a köztisztviselői státuszaiban foglalkoztatott munkavállalók reálkeresete 2008 óta fokozatosan csökken. A köztisztviselői illetményalap 12 éve változatlan mértékű, a kormánytisztviselők számára a béremelés megtörtént, így csak a helyi önkormányzatoknál foglalkoztatott tisztviselők nem részesültek a törvény szerinti illetmény-növekedésben. A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a helyi önkormányzat hivatalában dolgozók esetében a törvényi mértéknél magasabb legyen az illetmény. A Kttv. 133. § (3) bekezdésében foglaltak alapul vételével a köztisztviselők részére az alapilletményük legfeljebb 50%-ának összegével kiegészítve adható személyi illetmény, ehhez azonban szorosan kapcsolódik a munkavégzést minősítő teljesítményértékelés.
A Nyírpazonyi Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek illetménye a 2024. évi 82.800 Ft-os illetményalappal került megtervezésre. A köztisztviselői illetménylap 2008. óta nem emelkedett, így a dolgozók csupán a soros lépések és a minimálbér emelkedése következtében kaptak béremelést. A sorozatos minimálbér emelés következtében az a helyzet állt elő, hogy a középfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselők illetménye utolérte a felsőfokú végzettségű köztisztviselők illetményét, ami jelentős bérfeszültséget eredményezett a Polgármesteri Hivatalban.
Az önkormányzatnál és intézményeinél a dolgozói nyilatkozatok, és az ágazati sajátosságok figyelembevételével került megtervezésre a cafeteria hozzájárulás. A fizetési számlához kapcsolódóan a munkavállalónak adható bankszámla-hozzájárulás mértéke 1.000,-Ft/hó/fő, melyet tartalmaz a költségvetés. Valamennyi intézmény költségvetése tartalmaz munka- és formaruha juttatást, mely valamennyi dolgozó számára megtervezésre került nettó 50.000 Ft/év összegben.
A munkaadókat terhelő járulékok mértéke nem változott, továbbra is 13% 2024. évben.
Dologi és egyéb folyó kiadások, társadalom- és szociálpolitikai támogatások
A dologi kiadások tervezése során az ésszerű takarékosság követelményének érvényesítése volt a felállított rangsor. A dologi kiadások tervezésénél a 2023. évi bázis adatokat vettük alapul, figyelembe véve a 2024. évet érintő feladat változásokat, továbbra is meghatározó tényező a megemelkedett energia és élelmiszer árak, valamint az egyéb dologi kiadásokat érintő infláció.
2. Felhalmozási kiadások
Az Önkormányzatnak az a küldetése, hogy Nyírpazony mindinkább rendezett, biztonságos és élhető községgé váljon. Ezt szolgálják az önkormányzat döntései, a község működtetése az elkészült és a tervezett fejlesztések.
A felújítási kiadások végleges tervszámai a végleges előző évi maradvány összegének megállapításakor (zárszámadás) pontosításra kerülnek.
Önkormányzatunk gazdálkodásának fő szempontjai 2024. évben továbbra is az intézmények biztonságos működtetése, a községgazdálkodás megfelelő színvonalú biztosítása, a község további fejlődését szolgáló beruházások, fejlesztések előkészítése, elindítása és megvalósítása. A fentiek alapján megállapítható, hogy a 2024. évi költségvetéshez valamennyi területen jól átgondolt, takarékos, a reális szükségletek felmérésével történt a költségvetés tervezése.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályáról rendelkezik.
A 2. §-hoz
A költségvetés bevételeiről és kiadásairól rendelkezik.
A 3. §-hoz
A költségvetés intézményenkénti részletezéséről, az önkormányzat beruházásairól rendelkezik.
A 4. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának szabályairól rendelkezik.
Az 5. §-hoz
Az előirányzatok módosításának szabályairól rendelkezik.
A 6. §-hoz
A gazdálkodás szabályairól rendelkezik.
A 7. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről rendelkezik.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.