Nyírtelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 6/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 17 08:00- 2023. 07. 17

Nyírtelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 6/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.17.

Nyírtelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a településképi védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8/A. §-ában, 12. § (2) bekezdésében és 16/C. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Tktv. 2. § (2) bekezdésében, 8. §-ában, és a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021.(VII.15.) Korm.rendelet V. fejezetében meghatározott feladatkörében eljárva a településkép védelméről szóló 6/2018. (V.29.) számú önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § (1) A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 23. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településképi követelményekről a polgármester az építéssel érintett telken tervezett építési munkák végzéséhez kérelemre szakmai konzultációt biztosít.”

(2) A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 23. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A szakmai konzultációról emlékeztető készül.”

2. § A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete VII. Fejezet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„VII. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ÉS BEJELENTÉSI ELJÁRÁS ÉS SZABÁLYAI”

3. § A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete VII. Fejezete a következő 24. §-sal egészül ki:

„24. § (1) A polgármester jelen rendelet előírásai szerint a közterület felől látszó épületek és építmények esetén - az építésügyi engedélyezési eljárást megelőzően – településképi véleményezési eljárást folytat le. A településképi vélemény kiadása - új építmény építésére, meglévő építmény bővítésére, településképet érintő átalakítására irányuló építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljárásokhoz készített – építészeti-műszaki tervek alapján történik.

(2) A településképi véleményezési eljárás megindítása előtt az építtetőnek és a kérelmezőnek lehetősége van a helyi településrendezési előírások tartalmáról, a tervezett beruházási tervekkel kapcsolatos szakmai konzultációt kérni.

(3) A településképi véleményezési eljárás az építtető, vagy az általa megbízott tervező (továbbiakban: kérelmező) által a polgármesterhez - a 3. mellékletben meghatározott formanyomtatványon - benyújtott kérelemre indul.

(4) A településképi véleményezési eljárás során vizsgálni kell, hogy az építészeti-műszaki tervdokumentáció megfelel-e valamennyi településrendezési eszközben foglalt kötelező előírásoknak.”

4. § A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„25. § (1) A polgármester jelen rendelet előírásai szerint településképi bejelentési eljárást folytat le:

a) reklámok elhelyezését és építését megelőzően,

b) építmény rendeltetésének megváltoztatását vagy rendeltetési egysége számának megváltozását (a továbbiakban: rendeltetésváltoztatás) megelőzően,

c) a közterület felől látszó épületek és építmények esetén az építési engedélyezés nélkül megvalósítható építmények létesítését (a továbbiakban: építési tevékenység) megelőzően.

(2) A polgármester kérelemre hatósági bizonyítványt állít ki az építmény rendeltetésváltozásáról.

(3) A bejelentést a 4. mellékletben meghatározott formanyomtatványon a polgármesterhez kell benyújtani.

(4) A településképi követelményeket igazoló építészeti-műszaki dokumentációnak – a bejelentés tárgyától függően – az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) reklámok elhelyezése tekintetében

aa) meglévő állapotról fényképfelvételt,

ab) műszaki leírást,

ac) a tervezett állapot formáját, mennyiségét, méretét és technológiáját,

ad) a műszaki berendezés által igénybe vett helyszínt és elhelyezésének módját,

ae) elrendezési rajzot,

af) reklám elhelyezésének helyétől – amennyibe indokolt – színtervet, környezetbe illesztett látványtervet.

b) rendeltetésváltoztatás tekintetében

ba) meglévő állapotról fényképfelvételt,

bb) műszaki leírást,

bc) helyszínrajzot,

bd) alaprajzot,

be) a tervezett állapotról – amennyibe indokolt – utcaképet, látványtervet.

c) építési tevékenységet megelőzően

ca) műszaki leírást,

cb) a műszaki berendezés által igénybe vett helyszínt és elhelyezésének módját,

cc) elrendezési rajzot/helyszínrajzot,

cd) látványtervet.

(5) A településképi bejelentési eljárásban az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

a) építési szabályoknak való megfelelőség,

b) környezetbe illeszkedés követelményeinek való megfelelőség,

c) kialakult település (telek) szerkezetnek való megfelelőség,

d) a védendő (megmaradó) adottságokat figyelembe vevő megfelelőség.

(6) Amennyiben a benyújtott dokumentáció hiánytalan, a polgármester:

a) a reklám és reklámhordozó elhelyezéséről, rendeltetésváltoztatásról, vagy az építési tevékenység feltétel nélküli vagy feltétel meghatározásával történő tudomásulvételéről határozatban dönt,

b) elutasítja a bejelentési eljárásra irányuló kérelmet

ba) ha a tervezett reklám és reklámhordozó elhelyezése, illetve a tervezett építési tevékenység nem felel meg a településképi követelményeknek, vagy nem illeszkedik a településképbe,

bb) ha a tervezett rendeltetésváltoztatás nem felel meg a rendezési tervben foglalt követelményeknek, vagy a műszaki kialakítással a tervezett rendeltetés nem valósítható meg.”

5. § A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete VII. Fejezete a következő 28. §-sal egészül ki:

„28. § A képviselő-testület a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8. §-ban foglalt településkép-érvényesítési eszköz önkormányzati hatósági hatásköröket a polgármesterre ruházza át.”

6. § (1) A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 29. §-a a következő (1) bekezdéssel egészül ki:

„(1) Településképi kötelezési eljárást kell lefolytatni a helyi építészeti értékvédelem érdekében, amennyiben a településképi elem (egyedi és területi) fenntartása, karbantartása, rendeltetésének megfelelő használata nem felel meg a jogszabályokban meghatározott előírásoknak különösen, ha:

a) az épületek és építmények

aa) jókarbantartására,

ab) homlokzati elemeinek, színezésének védelmére,

ac) egységes megjelenésének biztosítására,

ad) rendeltetésnek megfelelő funkciójának megőrzésére,

b) az építési övezetre előírt zöldterület biztosítására,

c) a telek területfelhasználási szabályoknak megfelelő használatára,

d) építkezések átmeneti állapota esetében, ha a terület adottságának megfelelő szintű bekerítésére, rendben tartására

vonatkozó szabályokkal ellentétes.”

(2) A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 29. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Településképi kötelezettség megszegésének minősül:.

a) településképi bejelentési kötelezettség elmulasztása,

b) a bejelentésben, bejelentési dokumentációban és a bejelentési eljárás során hozott döntésben foglaltaktól eltérő tevékenység végzése, a településképi követelmények be nem tartása.

(3) A településkép érvényesítési eszközökkel kapcsolatos kötelezettség megszegése esetén a polgármester figyelmezteti a jogkövetkezményekre az ingatlan tulajdonosát, és 8 napos határidőt szab a határozatban foglaltak betartására.”

(3) A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 29. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A településképi kötelezettségek megszegése és végre nem hajtása esetén e magatartás elkövetőjével szemben a polgármester a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvény alapján bírságot szabhat ki.”

7. § (1) A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 3. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete a 2. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

8. § Ez a rendelet 2023. július 17-én 8 órakor lép hatályba.

1. melléklet a 7/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelethez

1. A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 3. melléklet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„KÉRELEM”

2. A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 3. melléklete a következő 1. ponttal egészül ki:

„1. Alulírott ..................................................... , mint építtető*/ az építtető nevében meghatalmazottként eljáró felelős tervező*, azzal a kéréssel fordulok Nyírtelek Város Polgármesteréhez, hogy részemre az alábbi ingatlanra településképi véleményt szíveskedjen kiadni.”

3. A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 3. melléklete a következő 2. ponttal egészül ki:

„2. A véleményezési eljárás lefolytatásához szükséges adatok:

2.1. Terv megnevezése:………………………………………………………………………………………………………

2.2. A megvalósítani tervezett építmény helye (út, házszám):

Nyírtelek, …………………………………………………………………………..………. helyrajzi szám:……….”

4. A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 3. melléklete a következő 3. ponttal egészül ki:

„3. A településképi véleményt az alábbi tervezett tevékenységhez kérem:

3.1. építmény építése

3.2. építmény bővítése

3.3. építmény településképet érintő átalakítása

3.4. építmény fennmaradása”

5. A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 3. melléklete a következő 4. ponttal egészül ki:

„4. Építtető/beruházó (név, cím): .………………………………………………………………………………………..”

6. A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 3. melléklete a következő 5. ponttal egészül ki:

„5. Felelős tervező (név, cím, tervezői jogosultság):.………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………”

7. A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 3. melléklete a következő 6. ponttal egészül ki:

„6. A tervezett létesítmény adatai:

6.1. A tervezett építési tevékenység rövid leírása:……………………………………………………….

6.2. Rendeltetési egységek megnevezése:………………………….……………………………………….

6.3. Rendeltetési egységek száma (db) :…………………………………………………………………………

6.4. Rendeltetési egységek nettó: alapterülete (m2):.........................................................”

8. A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 3. melléklete a következő 7. ponttal egészül ki:

„7. A 419/2021 (VII.15.) Korm. rendelet szerint a településképi véleményezési eljárás lefolytatásához a véleményezendő építészeti-műszaki biztosítottam.”

9. A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 3. melléklete a következő 8. ponttal egészül ki:

„8. A következő dokumentáció munkarészeket mellékeltem (a megfelelő rész aláhúzandó):

8.1. helyszínrajzi elrendezés ábrázolása, a szomszédos beépítés bemutatása, védettség lehatárolása,

8.2. terepviszonyok megjelenítése szintvonalakkal,

8.3. településképet befolyásoló tömegformálás, homlokzatkialakítás, utcakép, illeszkedés ábrázolása (lehet makett, fotómontázs, digitális megjelenítés is),

8.4. reklámelhelyezés ábrázolása,

8.5. rendeltetés meghatározása, valamint

8.6. rövid műszaki leírás a különböző védettségek bemutatásával, a telepítésről és az építészeti kialakításról.”

10. A településkép védelméről szóló Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendelete 3. melléklete a következő 9. ponttal egészül ki:

„9. Nyírtelek, ……………………………..

9.1. kérelmező aláírása

9.2. telefonszám, e-mail”

2. melléklet a 7/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet a Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 6/2018 (V.29..) önkormányzati rendeletehez
KÉRELEM

1. Alulírott ................................................................ mint építtető*/ az építtető nevében meghatalmazottként eljáró felelős tervező*, azzal a kéréssel fordulok Nyírtelek Polgármesteréhez, hogy részemre az alábbi ingatlanra tervezett tevékenység elvégzéséhez/megvalósításához településképi bejelentési eljárást lefolytatni szíveskedjen.

2. A bejelentési eljárás lefolytatásához szükséges adatok:

2.1. Építtető/beruházó (név, cím):…………………………………………………………………………….

2.2. Felelős tervező (név, cím, tervezői jogosultság)::………………………………………………….…

3. A településképi bejelentési eljárás lefolytatását az alábbi tervezett tevékenység elvégzéséhez/megvalósításához kérem:

3.1. építési tevékenység

3.2. reklám elhelyezése

3.3. építmény rendeltetésének megváltoztatása

4. Terv megnevezése:………………………………………………………………………………………………… ….

5. A tervezett építési tevékenység, reklámelhelyezés vagy rendeltetésváltoztatás helye:

Nyírtelek, ………………………………………………………………… helyrajzi szám:………………………

6. A 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet szerint a településképi bejelentési eljárás lefolytatásához a kérelem tárgyának megfelelően tervezői jogosultsággal rendelkező személy által készített építészetiműszaki dokumentációt a kérelem részeként benyújtottam.

7. A következő dokumentáció munkarészeket mellékeltem (a megfelelő rész aláhúzandó):

7.1. Műszaki leírást a telepítésről és az építészeti kialakításról,

7.2. helyszínrajzot a szomszédos építmények és a terepviszonyok feltüntetésével,

7.3. alaprajzo(ka)t (rendeltetés megváltoztatása esetén változás előtti és utáni állapotról is),

7.4. homlokzato(ka)t (reklám elhelyezése esetén azok pontosan méretezett elhelyezésével),

7.5. utcaképi vázlatot, színtervet, látványtervet.

8. Nyírtelek, …………………………………

8.1. kérelmező aláírása

8.2. telefonszám”