Tiszaeszlár Község képviselő testületének 5/2015(XI.26.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2015. 12. 01

Tiszaeszlár Község Önkormányzat

Képviselő-testületének

5/2015. (XI.26.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és

ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről


Tiszaeszlár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143.§ (4) bekezdésének d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések




  1. E rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki, vagy amely Tiszaeszlár közigazgatási területén az e rendeletben meghatározott, közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartások valamelyikét elköveti.
  2. E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés szabályai a közösség érdekében meghatározott azon szabályok összessége, amelyek a békés együttélés, a lakosság nyugalmát biztosítják.
  3. E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartás az a tevékenység, vagy mulasztás, amely bűncselekménynek vagy szabálysértésnek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, és azt Tiszaeszlár Község Önkormányzata e rendeletben a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartásként határoz meg.
  4. A rendelet azon magatartási szabályok megsértése esetén nem alkalmazható, amelyeket magasabb szintű jogszabály bűncselekmény vagy szabálysértésnek minősít, vagy más módon szankcionál.


2.§

(1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegőjével szemben természetes személyek esetén 150.000.- forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 1.500.000.- forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

(2) A legalacsonyabb igazgatási bírság összege 5.000.- Ft.

(3) Ha a helyszíni intézkedés alkalmával a közösségi együttélés alapvető szabályait megszegő a jogsértést teljes mértékben elismeri, vele szemben 50.000.- forintig terjedő helyszíni bírság kiszabásának van helye.


  1. Eljárási rendelkezések




  1. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatása tekintetében a képviselő-testület a hatáskör gyakorlását első fokon a jegyzőre ruházza át.
  2. A Tiszaeszlári Polgármesteri Hivatal erre feljogosított ügyintézői végezhetik az eljárási cselekményeket, ellenőrizhetik a rendeletben foglaltak betartását.
  3. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt közigazgatási hatósági eljárást hivatalból, a hatóság észlelése alapján kell lefolytatni, ide értve bármely szervezet vagy személy bejelentése alapján történő tudomásszerzést is.


4.§

(1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatása – az e rendeletben foglalt eltérésekkel – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) szabályait kell alkalmazni.

(2) A közigazgatási- és helyszíni bírság mértékének megállapítása során – a Ket. 94/A.(1) bekezdésében foglaltakon túl – mérlegelni kell :

      a) a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát;

b) az elkövető vagyoni helyzetét és jövedelmi viszonyait, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók, illetve azokat az erre vonatkozó felhívásra azt önként igazolja.

(3) Nem indítható közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás megállapítására eljárás, ha a jogsértő magatartásnak az eljárásra jogosult hatóság tudomására jutásától számított harminc nap, vagy az elkövetéstől számított hat hónap eltelt. A hat hónapos határidő kezdő napja

a) az a nap, amikor a jogsértő magatartás megvalósul,

b) jogellenes állapot fenntartása esetén az a nap, amikor ez az állapot megszűnik.


5.§

(1) Nem állapítható meg a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásért való felelősség, ha az elkövető természetes személy a magatartás elkövetésekor a tizennegyedik életévét nem töltötte be (gyermekkorú).

(2) A 14. életévét betöltött, de 18. életévét be nem töltött személlyel (továbbiakban: fiatalkorú) szemben közigazgatási bírságot vagy helyszíni bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló jövedelemmel rendelkezik, vagy amennyiben az önálló jövedelemmel rendelkező fiatalkorú annak megfizetését vállalja.


  1. Egyes, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások


  1. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki
  1. az általa használt, illetve tulajdonát képező ingatlant hosszú időn keresztül nem  műveli meg, nem tartja rendben és a gyomtól, gaztól hatósági felszólítás után sem tisztítja meg, továbbá az a használó vagy tulajdonos, aki belterületi ingatlanán hulladék tárolásával a rovarok, rágcsálók elszaporodását elősegíti;
  2. az általa használt, illetve tulajdonát képező ingatlant nem keríti be;
  3. az általa használt, illetve tulajdonát képező ingatlan területén sem benti (vízöblítéses), sem kinti illemhely nincs,
  4. az általa használt, illetve tulajdonát képező lakást nem rendeltetésszerűen használja, mégpedig:
  • a lakás folyamatos tisztán tartása, takarítása és karbantartása, állagának megóvása nem biztosított,
  • vizes helyiség és illemhely rendeltetésszerű használata, rendszeres takarítása, fertőtlenítése nem biztosított,
  1. az ingatlan előtti árkok, folyókákat, csatornanyílást, átereszt nem tisztítja; vagy a csapadékvíz zavartalan lefolyását nem biztosítja;
  2. az ingatlan és az ingatlan előtti járda tisztántartásáról (hó eltakarításról, síkosság mentesítéséről) nem gondoskodik;
  3. nem akadályozza meg, hogy a tulajdonában vagy használatában lévő ingatlanáról a közútra föld, iszap, kő vagy egyéb más anyag kikerüljön;
  4. a beépített, illetve beépítetlen belterületi ingatlan előtti járdán, illetve mellette nőtt gazt nem írtja, a kinyúló ágak és bokrok nyeséséről nem gondoskodik
  5. a járdáról letakarított havat a gyalogos-, illetve járműközlekedést akadályozó módon rakja le;
  6. közhasználatú zöldterületen és zöldfelületen olyan tevékenységet folytat, vagy olyan magatartást tanúsít, amely mások nyugalmát, pihenését zavarja;
  7. a kerti építményeket, berendezéseket nem rendeltetésszerűen használja megrongálja;
  8. közterületi ültetetett lágy szárú növényeket engedély nélkül letépi, fák, bokrok ágait, gallyait tördeli, csonkítja, közterületen fás szárú növényt engedély nélkül kivág;
  9. élő fákon hirdet, reklámhordozót kifüggeszt;
  10. gépjárművel a zöldterületen közlekedik, parkol;
  11. közkifolyót nem háztartási vízszükséglet kielégítése céljára engedély, illetve hozzájárulás nélkül igénybe vesz;
  12. az idejétmúlt hirdetményt, plakátot hatósági felszólítás után sem távolítja el;
  13. alkalmi jelleggel igénybe vett közterületen és környékén keletkezett hulladékot nem gyűjti össze;
  14. a játszótér területére háziállatot visz be;
  15. a temető csendjét zavarja;
  16. a temetőben szemetel, vagy a szemetet nem a kijelölt helyen helyezi el;
  17. közterületen állatot tart, legeltet vagy az ingatlanról felügyelet nélkül kienged;
  18. bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tart;
  19. az ivóvizet szolgáltató közkutat nem háztartási ivóvíz ellátás céljára használ, más célú felhasználáshoz nem rendelkezik a vízszolgáltató előzetes engedélyével;
  20. a közkutakból termőföldet locsol, gépjárművet mos;
  21. az allergiát okozó növényeket ( pl: parlagfű ) a tulajdonában, használatában lévő ingatlanon és a vele határos közterületen nem távolít el;
  22. az általános tűzgyújtási tilalmakat és korlátozásokat nem tartja be;
  23. közterületre szennyvizet vezet ki;
  24. este 22.00 órától reggel 7.00 óráig a szabadban, vagy nyitott ajtajú, ablakú helyiségben a csendet hangos énekléssel, zenével, hangszerrel vagy egyéb módon megzavarja.


  1. Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás esetén kiszabható közigazgatási bírság legmagasabb összege 150.000.- forint.
  2. Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás estén helyszíni bírság is kiszabható.






  1. Záró rendelkezések




  1. Ez a rendelet 2015. december 1-jén lép hatályba.
  2. Rendelkezéseit a hatályba lépést követően elkövetett, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások esetén kell alkalmazni.


Tiszaeszlár, 2015. november 26.



                        Nagy Tibor                                                    Badicsné Kormos Éva

                     polgármester                                                              jegyző