Tiszaeszlár Község képviselő testületének 6/2017(VIII.22.) önkormányzati rendelete

a szociális, gyermekétkeztetési térítési díjak megállapításáról

Hatályos: 2017. 09. 01

Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete

a szociális, gyermekétkeztetési és térítési díjak megállapításáról


Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. § (1) bekezdéseiben, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. §. (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja.


  1. §.

A rendelet hatálya kiterjed Tiszaeszlár Község közigazgatási területén a gyermekek napközbeni ellátást biztosító költségvetési szervekbe járó gyermekekre, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat igénybe vevőkre, a közintézmények alkalmazottaira és külső vendégétkezőkre.


  1. §.
  1.  Tiszaeszlár Község Önkormányzata a Tiszaeszlári Óvoda és Konyha által működtetett konyhán keresztül biztosítja a településen az óvodai, iskolai gyermekétkeztetést, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat igénybe vevők étkeztetését, továbbá a munkahelyi étkeztetéssel kapcsolatos feladatokat.
  2. Az alapellátások keretébe tartozó szolgáltatások közül az étkeztetésért az Önkormányzat térítési díjat állapít meg, melynek alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.


  1. Az étkezés igénybevétele átmenetileg lemondható az igénybevevő


  1. betegsége,
  2. szabadsága,
  3. a családtagjaival közös programban részvétele miatt.


  1. Az étkezést a lemondással érintett napot megelőző nap 14.00 óráig kell írásban vagy telefonon lemondani az élelmezésvezetőnél. Lemondás bejelentése esetén a távolmaradás idejére a fizetésre kötelezett a bejelentést követő naptól mentesül a térítési díj fizetésének kötelezettsége alól.
  2. Az étkezés az igénybevevő vagy törvényes képviselőjének az élelmezésvezetőhöz intézett írásbeli nyilatkozatával szűnik meg.
  3. Az igénybevétel megszűnésének hatálya a nyilatkozat benyújtását követő nap.


  1. §.  
  1. A térítési díjak összegét az 1. melléklet tartalmazza.
  2. A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat igénybe vevőknek az étkezésért térítési díjat kell fizetni a figyelembe vehető rendszeres jövedelem függvényében.
  3. Ha a fizetésre kötelezett a szokásos módon és határidőre a térítési díjat nem rendezi, úgy az intézmény vezetője köteles a kötelezettet írásban felszólítani a térítési díj hátralékának befizetésére, valamint a mulasztás következményeire.
  4. Ha a (3) bekezdés szerinti intézkedés nem vezetett eredményre, az intézmény vezetője negyedévenként összesítésben köteles jelenteni a hátralékosok nevét, a hátralék összegét a jegyzőnek, aki intézkedik annak behajtása iránt.
  5. Meg kell szüntetni az étkezést, ha az igénybevevő:
  1. tanulói jogviszonya, illetve óvodai ellátása az intézményben megszűnt, vagy
  2. 60 napon túli fizetési kötelezettsége keletkezett.


Tiszaeszlár, 2017. augusztus 22.




 Nagy Tibor                                      Badicsné Kormos Éva

polgármester                                                jegyző



Mellékletek