Tiszaeszlár Község képviselő testületének 3/2020(VI.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati piactartás szabályairól

Hatályos: 2020. 06. 15

Tiszaeszlár Község Önkormányzata

Képviselő-testületének

3/2020(VI.15) számú

önkormányzati rendelete

az önkormányzati piactartás szabályairól

Tiszaeszlár Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. és 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1.§ (1)   A rendelet hatálya kiterjed Tiszaeszlár Község közigazgatási területén kijelölt 4464 Tiszaeszlár, Kölcsey utca  886 helyrajzi szám alatti területen kijelölt piaci helyre

 (2)   A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) a piacon értékesítési, vagy szolgáltató tevékenységet folytatókra,

 b) a piac fenntartóra, üzemeltetőre, valamint

c) a piac területén tartózkodókra.

 (3)  A vásár, a piac területén létesített üzlet működésére és annak üzletkörébe tartozó áruk forgalmazására – ide értve a jövedéki termék árusítását is – az üzletek működésére vonatkozó külön jogszabályok az irányadók.

 (5) A rendelet hatálya alá tartozó vásári és piaci területen folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységnek meg kell felelnie a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény – egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a)   árusítóhely: üzlethelyiségnek nem minősülő árusító vagy szolgáltató   tevékenységre alkalmas, az üzemeltető által kijelölt hely,

b) helypénz: napijegy vagy bérlet formájában az árusítóhely használatáért fizetendő térítési díj.

c)  alkalmi helyhasználó: egyszeri helyhasználó, vagy aki hely használatát alkalmanként megújítja.

d)  tartós helyhasználó: aki a rendszeres árusítás érdekében a helyhasználatra helyfoglalási szerződést köt.

3. A vásár és piac fenntartása

3. §  (1) Tiszaeszlár Község Önkormányzata a lakosság élelmiszerekkel, közszükségleti cikkekkel történő jobb ellátása érdekében e rendeletnek megfelelően piacot tart fenn.

(2)  Tiszaeszlár Község Önkormányzata - mint piacüzemeltető - ellátja a piac üzemeltetési rendjének biztosítását, a helypénzek, a helyfoglalási díjak beszedését.

(3) Tiszaeszlár Község Önkormányzata a piac üzemeltetési rendjének biztosítását a helypénzek, helyfoglalási díjak beszedését a Tiszaeszlár településen működő Mezőőri Szolgálat útján látja el.

4. Az üzemeltető feladatai

4. § A piacüzemeltető feladatai:

a) Gondoskodik róla, hogy a piac és vásár üzemeltetésének jogosultságát igazoló iratok folyamatosan a helyszínen rendelkezésre álljanak.

b) A környezetet a piacon és vásáron tartózkodók életét, egészségét, anyagi értékeit súlyosan veszélyeztető vagy károsító esemény bekövetkeztére vonatkozó biztonsági tervet készít, valamint a biztonsági terv végrehajtásáért felelős személyt jelöl ki. Folyamatosan felügyeli, hogy a piacokon, vásárokon tiltott tevékenység, vagy tiltott termékértékesítés ne történjen.

c) A piac területére vonatkozó helyszínrajzot készíttet és azt a bejáratnál elhelyezi. Meghatározza a piacok működési rendjét, a helyfoglalás szabályait és arról jól látható hirdetményben tájékoztatja a kereskedőket és vásárlókat.

d) Kivizsgálja a tevékenységével kapcsolatosan beérkező írásbeli panaszokat a vásárokról, a piacokról és a bevásárló központokról szóló 55/2009.(III.13.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 6. § (3) bekezdése szerinti eljárási rendben.

e)   A piacon kereskedelmi tevékenységet végzőkről, bérlőkről az adatvédelmi jogszabályok betartása mellett nyilvántartást vezet a Korm. rendelet 7. § (3) bekezdése szerint.

f)   Biztosítja  a vásár és piac rendjét, az árusítás zavartalanságát.

g) Kijelöli az árusítóhelyeket, beszedi – megbízott útján - a helypénzeket és az egyéb jogcímen meghatározott díjakat.

h) A piac és vásár rendjének biztosításáról e feladat  ellátásával megbízott személy megbízásával gondoskodik, aki a nyilvántartási idő alatt köteles a területen tartózkodni, a rendet folyamatosan ellenőrizni a magasabb szintű jogszabályoknak és egyéb előírásoknak megfelelően.

i) Gondoskodik a piac és vásár tisztántartásáról, hó-és síkosság-mentesítéséről.

 j) Üzemelteti a piac és vásár kiszolgáló helyiségeit, a piacon lévő illemhelyeket.

5. A vásár és piac jellege, helye és ideje

5. § (1) Az önkormányzat által fenntartott piac helye: Tiszaeszlár belterület 886 hrsz-ú ingatlan.

a) A piac nyitva tartása: hétköznapokon és szombaton 8:00 órától 16:00 óráig,

vasárnap zárva.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott időpontokon túl a piac területén kereskedelmi és szolgáltatási tevékenység nem folytatható.

 (3)   A piac elsősorban termelői piac, a szabad helyek függvényében van lehetőség ezen kívül eső és jelen rendeletben - nem tiltott – termékek forgalmazására.

6. A piaci és vásári árusítás feltételei

6. §  (1) A piacon árusítást, kereskedői tevékenységet végezhet:

a) aki a jogszabályokban – elsősorban jelen rendeletben – előírt feltételeknek megfelel,

                b) az árusításra vonatkozó egyéb jogszabályokat betartja,

                c) az általa igénybe vett árusítóhely használatáért a helypénzt megfizette,

                d) nevét, címét jogszabályban rendszeresített okmánnyal igazolta.

 (2)  A piacon gazdálkodó szervezet alapítvány, társadalmi szervezet, mezőgazdasági termelő (őstermelő), népművész, népi iparművész, képzőművész és fotóművész árusíthat.

(3) A vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, így tovább-értékesítési céllal beszerzett árut nem értékesíthet.

 (4)   Az erre a célra kijelölt szerv a piacon árusítóktól az árusításra jogosító engedélyeket ellenőrizheti és szabálytalan árusítás vagy engedély nélküli árusítás esetén megtilthatja az árusítást, és az árusítót kitilthatja a piac területéről.

7. A piacon forgalmazható áruk

7. §  (1)  A mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkező személy, valamint a kistermelő vásáron, piacon kizárólag a külön jogszabály szerint meghatározott termékeket értékesítheti, az abban meghatározott feltételek szerint.

 (2) Népművész, népi iparművész, a képzőművész, kézműves és a fotóművész a saját előállítású alkotásai árusíthatja.

(3) A piacon nem hozható forgalomba:

a) a 210/2009.(IX.29.) Korm. rendelet 3. mellékletében felsoroltak,

b) kábítószer és pszichotróp anyag, illetve annak minősülő termék,

c) gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag vagy készítmény, gyógyászati segédeszköz, veszélyesnek minősülő anyag e készítmény, növényvédő szer, növényvédelmi célú és termelésnövelő anyag, valamint állatgyógyászati termék,

d) az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag,

e)  veszélyes hulladék,

f)   drágakő, nemesfém, nemesfémből készült ékszer, díszműáru és egyéb tárgy,

g)   gyűjtött, szedett gomba,

h)  a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (továbbiakba: Jöt) 3. § (1) bekezdés 29. pontjában szabályozott jövedéki termék (energia termék, a sör, a csendes és habzó bor, az egyéb csendes és habzó erjesztett ital, a köztes alkoholtermék, az alkohol termék és a dohány termék).

8. Helyhasználat, helyfoglalás, helypénz

8. § (1) Az árusok a piacnak, illetve a vásártérnek az árusító cikkek és bérelt helyek szerint kijelölt részén foglalhatják el árusítóhelyüket. A kijelölt hely önkényesen nem változtatható meg, nem cserélhető el. A bérelt helyeket a bérlők a nyitvatartási idő megkezdését követő egy óráig foglalhatják el. Az úgynevezett „szabad területeken” az érkezési sorrend érvényesül.

 (2)  A napi használati engedélyt – helyjegyet – az üzemeltető által kijelölt dolgozó helypénz megfizetése ellenében adja ki.

 (3) A vásáron – jelen rendelet hatályba lépésétől, – a piacon – 2020. június 15. napjától - az elfoglalt helyek után helypénzt kell fizetni, melynek összegét az 1. melléklet tartalmazza.

 (4) A megbízott helypénzszedő a befizetet helypénzről annak megfelelő értékű és sorszámmal ellátott helypénz jegyet ad ki, amelyet az árus a helyszínhasználat megszűnéséig köteles megőrizni és az ellenőrzést végző személynek felhívásra bemutatni. A helypénzjegy másra nem ruházható át. Az elveszett helypénzjegy csak újabb jegy megváltásával pótolható.

 (5) Az üzemeltető a piac befogadóképességéig biztosíthat helyet az árusításhoz.

 (6) Tartós helyhasználati engedély (bérelt hely, bérelt asztal) az állandó árusítóhely biztosítását szolgálja. Ha kiadó hely nincs a kérelmezőt kérésére nyilvántartásba kell venni és a felszabaduló helyeket az igénylések sorrendjébe kell kiadni. A tartós hely használat időtartama minimum 3, maximum 12 hónap.

(7)  A tartós helyszínhasználatra megállapított éves bérleti díjat negyedévenkénti bontásban, négy részletben minden negyedévet megelőző hónap 15 napjáig kell megfizetni, de lehetséges az éves bérleti díj egyösszegű befizetése is. A díjfizetés elmulasztása a helybérlet megszüntetését vonja maga után.

 (8)  Attól a bérlőtől, aki a bérelt helyét 6 hónapon keresztül nem veszi igénybe, és a hatodik hónap végén távol maradását kifejezetten egészségi okkal írásban nem indokolja, a bérelt hely visszavonható és másnak kiadható. A bérelt hely csak személyesen vagy közvetlen családtagok útján használható, másnak átadni, átengedni tilos. A megszűnés utáni időre a befizetett díjat az üzemeltető időarányosan visszafizeti.

 (9)  A helyhasználat a negyedév utolsó hónapjának 15 napjáig történő írásos bejelentéssel a negyedév végére felmondható. A befizetett éves díj időarányos részét a bérlőnek vissza kell fizetni.

 (10)  A piactéren üzleti helyiséggel rendelkező  (bérlők) abban az esetben ha az üzleten kívül is árusítanak, vagy más célból árusítóhelyet foglalnak el, ezen területért külön napi helyhasználati díjat köteles fizetni.

 (11)  A helyhasználat során minden árus köteles az elfoglalt helyet tisztán tartani.

A helyhasználat megszűnésekor a helyet üresen, tisztán, sértetlenül, kell átadni.

9. A piac és vásár fenntartásának feltételei

9. § (1) A piacon és vásáron az árusítással kapcsolatos összes hatósági, vám, tűzrendészeti, közlekedésrendészeti, élelmiszer higiéniai, fogyasztóvédelmi, állategészségügyi szabályokat be kell tartani.

 (2)  A helyhasználó köteles az árusító helyet a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztán tartani. Minden szemetet, állati és növényi hulladékot az árusító a kijelölt szemétgyűjtőbe köteles elhelyezni, és az árusító helyet tisztán elhagyni.

 (3)  Az árus köteles az árusítóhelyén a vásárlók számára jól látható és olvashatóan feltüntetni a nevét, címét, székhelyét, telefonszámát, és elektronikus levelezési címét.

 (4)  Az árus az árusítóhelyen kizárólag hitelesített mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt használhat. Ha az árumérlegelés külön kosár, doboz, vagy egyéb eszköz felhasználásával történik, azon a mérőedény súlyát maradandó módon a vevő által is jól láthatóan fel kell tüntetni.

10. Állategészségügyi szabályok

(3) Minden eladó köteles a piacon a szolgálatot teljesítő ellenőrzésre jogosult személyek felszólítására az eladásra szánt állati eredetű terméket és engedélyt bemutatni.


11. Rendészeti szabályok

11. § (1)    A piactéren lévő árusító asztalokat, berendezési tárgyakat, környezetében lévő fákat, növényzetet megrongálni, bepiszkítani, helyéről eltávolítani tilos.

 (2)   A vásár területén az árusító sátrakat, asztalokat és az árut úgy kell elhelyezni, hogy azok a közlekedést ne akadályozzák.

 (3)   A piac előtti és a vásár területéről az áruszállításra szolgáló járműveket a rakodást követően haladéktalanul a piac mellett erre kijelölt területen kell elhelyezni

(4)   Az árusító köteles az áru származására minőségére, mennyiségére valamint az árak tekintetében az üzemeltető által megbízott személynek, illetve a vonatkozó jogszabályok szerint ellenőrzésre jogosultaknak felvilágosítást adni, kérelmükre bizonyító okiratot felmutatni (például vállalkozói igazolvány, őstermelői igazolvány, szakhatósági engedélyek, helyfoglalt igazoló számla stb.).

 (5)  A vásár területén nyílt térben tüzet rakni tilos, a tűzrendészeti előírások megtartása mindenkire nézve kötelező.

(6)  Tilos az árusításra ki nem jelölt helyeket árubemutatásra vagy árusításra igénybe venni.

(7)   A piac közlekedő útjait szabadon kell hagyni, ezen a területen árut göngyöleget vagy egyéb dolgot tárolni tilos.

12. Záró rendelkezések

12. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény; a vásárokról, piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III.13.) Korm. rendelet; valamint a vásári, piaci és a vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999.(XI.26.) EüM rendelet rendelkezései az irányadók.

13. § Ez a rendelet a 2020. június 16. napján lép hatályba.



Bertók József



Vajda László

jegyző

 polgármester


Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetve.

Tiszaeszlár, 2020. június 15.


Bertók József

                                                                                        jegyző


1. melléklet a 3/2020. (VI.15) önkormányzati rendelethez



A piacon igénybevett terület után fizetendő helypénz



  1. megnevezés
  1. fizetendő összeg

1.

kishaszonállat értékesítés

………,- Ft/m2 + ÁFA

2.

őstermelői, kistermelői értékesítés

0,-        Ft/m2 + ÁFA

3.

iparcikk, ruházat  értékesítés

300.- Ft/m2 + ÁFA