Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő - testülete és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 31- 2022. 05. 31

Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő - testülete és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról1

2022.05.31.

Tiszaeszlár Község Önkormányzat Képviselő - testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32 cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

2. § (1) A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 1. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat

a) elnevezése: Tiszaeszlár Községi Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat).

b) székhelye: 4464 Tiszaeszlár, Rákóczi u. 91.

(2) Az Önkormányzat Képviselőtestületének

a) elnevezése: Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselőtestülete.

b) székhelye: 4464 Tiszaeszlár, Rákóczi u. 91.

(3) A Képviselőtestület szevei:

a) Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő - testülete Polgármestere (a továbbiakban: Polgármester)

b) Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő - testülete Ügyrendi Bizottsága (a továbbiakban: Ügyrendi Bizottság)

c) Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő - testülete Pénzügyi Bizottsága (a továbbiakban: Pénzügyi Bizottság)

d) Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő - testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága (a továbbiakban: Szociális és Egészségügyi Bizottság)

e) Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő - testületének Kulturális és Sport Bizottsága (a továbbiakban: Kulturális és Sport Bizottság)

f) Tiszaeszlári Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal)

g) Tiszaeszlári Polgármesteri Hivatal Jegyzője (a továbbiakban: jegyző)

h) Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Települési Szilárd hulladék - gazdálkodási Társulás

i) Alsó - Szabolcsi Víziközmű Beruházási Társulás

j) Tiszalök - Tiszaeszlár - Tiszadob - Tiszadada Orvosi Ügyeleti Társulás”

(2) A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő (3a)–(3e) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Az önkormányzat körbélyegzője középen tartalmazza Magyarország címerét, körben az önkormányzat elnevezését és a bélyegző sorszámát.

(3b) A képviselő - testület körbélyegzője középen tartalmazza Magyarország címerét, körben a Képviselő - testület elnevezését és a bélyegző sorszámát.

(3c) A polgármester körbélyegzője középen tartalmazza Magyarország címerét, körben a polgármester elnevezést,székhelyét és a bélyegző sorszámát.

(3d) A hivatal körbélyegzője középen tartalmazza Magyarország címerét, körben a hivatal elnevezését, székhelyét és a bélyegző sorszámát.

(3e) A jegyző körbélyegzője középen tartalmazza Magyarország címerét, körben a jegyző elnevezést, székhelyét, és a bélyegző sorszámát.”

3. § A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő (1a) és (1b) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A község címere: Egyenes állású, hullámos aranysávval kialakított kék pajzstalpú tárcsapajzs (reneszánsz pajzs) a címer, melynek felső része egyenes vonallal hasított. A hasítás nyomán létrejövő (heraldikailag) jobb oldalon lévő zöld mezőben öt darab aranyszínű összefonódó búzaszál látható, a bal oldalon pedig kék mezőben zöld dombon álló aranykereszt.

(1b) A község zászlaja: Vízszintes téglalap alakú, fehér színű. A zászló közepén a község címere eredeti színeiben látható.”

4. § A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Képviselőtestület üléseinek helye: a Művelődési ház tárgyaló terme (Tiszaeszlár, Rákóczi u. 95.).

5. § A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az alpolgármester választásával kapcsolatos szavazásról külön jegyzőkönyv készül, mely tartalmazza:

a) a választás időpontját,

b) az ideiglenes bizottság tagjainak nevét,

c) tájékoztatást a szavazás menetéről,

d) a szavazás eredményét,

e) a bizottság tagjainak aláírását.

A Képviselőtestület összehívása

6. § A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 10. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A Képviselőtestület üléseire meg kell hívni:

a) a Képviselőtestület tagjait,

b) a nem képviselő - testület tagjai közül választott alpolgármestert,

c) a jegyzőt,

d) a napirendhez kapcsolódó előadót,

e) a munkatervben megjelölt, valamint a polgármester által meghatározott azon személyeket, akiknek a jelenléte a napirend megtárgyalásához szükséges.

f) önszerveződő közösségek képviselőit.

(3) A Képviselőtestület zárt ülésére meg kell hívni:

a) a Képviselőtestület tagjait,

b) a nem képviselő - testület tagjai közül választott alpolgármestert,

c) jegyzőt,

d) az egyes napirendi pontoknál érintett személyeket, és szakértőket.

7. § (1) A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A témához hozzászólni csak a szó megadása után lehet.”

(2) A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 15. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Ugyanazon napirendi pont esetén, a többszöri hozzászóló hozzászólási idejét, a második hozzászólást követően, az ülést vezető 3 percben korlátozhatja.

(3) A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 15. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az ülést vezető a hozzászólótól megvonja a szót,

a) ha a hozzászólás nem az adott napirendi ponthoz kapcsolódik,

b) a (2) bekezdésben foglalt időkorlát túllépése esetén.

8. § A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § (1) A képviselő - testületi ülésen részt vevők magatartásukkal, megjelenésükkel, állapotukkal nem sérthetik a képviselő - testületi ülés méltóságát, indulataikat kötelesek kordában tartani.

(2) A polgármester a tanácskozás rendjének fenntartása érdekében:

a) rendre utasíthatja a rendzavarót,

b) ismétlődő rendzavarás esetén – kivéve a képviselő-testületi tagot – a tanácsterem elhagyására kötelezheti.

c) a hallgatóság köréből a tanácsterem elhagyására kötelezheti azokat, akik állapotuk vagy megjelenésük folytán a képviselő - testületi ülés méltóságát sértik.

Döntéshozatal

9. § A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § (1) A nyílt szavazás kézfeltartással történik.

(2) Bármely képviselő-testületi tag indítványára, egyszerű szótöbbséggel, névszerinti szavazás rendelhető el.

(3) Névszerinti szavazásnál az ülést vezető betűrend szerinti sorrendben felolvassa a képviselő-testületi tagok névsorát, és a testületi tagok a nevük elhangzása után hallható szóval szavaznak. A képviselő szavazatát a listán rögzíteni kell. A név szerinti szavazásról készült listát a polgármester és a jegyző aláírja, melyet a jegyzőkönyvhöz kell csatolni. A szavazás eredményét az ülést vezető hirdeti ki.

(4) Titkos szavazásra a Képviselő - testület tagjai közül bárki javaslatot tehet mindazokban az ügyekben, amelyekben a képviselő - testület zárt ülést tarthat.

(5) A titkos szavazásról a Képviselő - testület egyszerű szótöbbséggel dönt.

(6) A szavazás borítékba helyezett szavazólapon szavazófülke nélkül, urna igénybevételével történik.

(7) A szavazatszedő bizottság összeszámolja a szavazatokat, megállapítja a szavazás eredményét és a szavazásról jegyzőkönyvet készít, mely a testületi ülés jegyzőkönyvének mellékletét képezi. A titkos szavazásról készült jegyzőkönyvet a szavazatszedő bizottság elnöke és tagjai hitelesítik.

(8) A szavazás eredményéről a bizottság elnöke a képviselő - testületnek jelentést tesz.”

10. § A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 21. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A jegyzőkönyvbe történő betekintést a jegyzőnél kell kezdeményezni. A nyílt ülésről készült jegyzőkönyv esetén erre a jegyzőnél kezelt 1./ példány szolgál. A jegyzőkönyvet ügyfélfogadási időben a Tiszaeszlári Polgármesteri Hivatal (Tiszaeszlár, Rákóczi u. 91.) jegyzői irodájában lehet megtekinteni. A jegyzőkönyvről másolat kérhető.

Közmeghallgatás

11. § (1) A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 23. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A közmeghallgatás helyéről, idejéről, napirendjéről a Tiszaeszlári Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján (Tiszaeszlár, Rákóczi u. 91.) elhelyezett meghívóval és hirdetménnyel a lakosságot, a helyben érdekelt szervezetek képviselőit tájékoztatni kell, a közmeghallgatást megelőzően legalább 5 nappal.

(2) A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 23. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A közmeghallgatásra a testületi ülésekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, azzal az eltéréssel, hogy a közmeghallgatáson a megjelentek a helyi közügyeket érintő kérdést intézhetnek és javaslatot tehetnek a testület felé.

(4) A közmeghallgatáson felvetett kérdésekre, javaslatokra lehetőleg azonnal szóban, de legkésőbb 15 napon belül írásban kell választ adni.”

12. § (1) A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 27. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Ügyrendi Bizottság feladatai:)

„b) Ellátja a zárt Képviselőtestületi üléseken a titkos szavazáshoz kapcsolódó szavazatszámlálási feladatokat.

(2) A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 27. § (2) bekezdése a következő d) és e) ponttal egészül ki:

(Az Ügyrendi Bizottság feladatai:)

„d) Közreműködik a szervezeti és működési szabályzat előkészítésében.

e) Véleményezi a feladatkörét érintő előterjesztéseket.”

13. § A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 28. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Pénzügyi Bizottság feladatai és hatásköre:

a) Véleményezi a pénzügyi tárgyú előterjesztéseket, a költségvetési és zárszámadási, valamint vagyongazdálkodással kapcsolatos rendelet-tervezeteket.

b) Véleményezi a költségvetési koncepciót, a költségvetési ellenőrzés tapasztalatait.

c) Véleményezi a Képviselőtestület hatáskörébe tartozó vagyoni ügyekben készült előterjesztéseket, az önkormányzati vagyon, vagyonrész vállalkozásba történő vitelét.

d) Figyelemmel kíséri az önkormányzati vagyongazdálkodást, a települési célkitűzések megvalósulását.

e) Figyelemmel kíséri a költségvetési bevételek alakulását, vizsgálja az adósságot keletkeztető kötelezettségvállalások megalapozottságát, ellenőrzi a végrehajtást.”

14. § A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 30. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Kulturális és Sport Bizottság feladatai:

a) Figyelemmel kíséri a közművelődési tevékenységet, a vonatkozó testületi határozatok végrehajtását, a rendeletek hatályosulását.

b) Figyelemmel kíséri, a község közművelődési és sport életét.

c) Ellenőrzi a sportcélú támogatások felhasználást.

d) Véleményezi a közművelődési intézmény munkatervét.

15. § (1) A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 31. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A polgármester fogadónapja péntekenként, 8 órától 12 óráig tart.

(2) A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 31. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A polgármester által a Mötv. 67. § e) pontjában kiadott kiadmányozás rendjéről szóló szabályozást a 2. számú függelék tartalmazza.

16. § A Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet 33. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A jegyzőt az aljegyző helyettesíti, egyidejű akadályoztatásuk esetén a jegyző által kijelölt köztisztviselő.”

17. § Hatályát veszti a Tiszaeszlár Községi Önkormányzat Képviselő testülete és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019(XI.11.) önkormányzati rendelet

a) szövege,

c) 8. §-a,

e) 28. §-a,

f) 30. §-a,

g) szövege,

h) 32. §-a.

18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2022. június 1. napjával.