Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 23.) önkormányzati rendelete

Tiszaeszlár Község Önkormányzata által alapított és adományozható kitüntetésekről

Hatályos: 2022. 06. 24

Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 23.) önkormányzati rendelete

Tiszaeszlár Község Önkormányzata által alapított és adományozható kitüntetésekről

2022.06.24.

Tiszaeszlár Község Önkormányzatának Képviselő - testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § Tiszaeszlár Község Önkormányzat Képviselő - testülete abból a célból, hogy tiszteletét és megbecsülését fejezze ki mindazok előtt, akik kiemelkedő tevékenységükkel, eredményeikkel hozzájárultak a település fejlődéséhez, jó hírnevének, tekintélyének a növeléséhez, a következő kitüntető címet, kitüntető díjat alapítja:

a) Kitüntető cím: Tiszaeszlár Község Díszpolgára (a továbbiakban: díszpolgári cím)

b) Kitüntető díj: Szülőföldem Tiszaeszlár Érdemérem (a továbbiakban: érdemérem)

II. Fejezet

Tiszaeszlár Község Díszpolgára cím

2. § (1) Díszpolgári cím adományozható annak, aki a települési közélet valamely (társadalmi, gazdasági, tudományos, kulturális, művészeti, sport) területén tartósan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, tevékenységével, elért eredményeivel közvetlenül vagy közvetve hozzájárult Tiszaeszlár község anyagi és szellemi értékeinek gyarapításához, a település tekintélyének, jó hírnevének növeléséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári cím magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható.

(3) A díszpolgári címből évenként legfeljebb egy adományozható.

(4) A díszpolgári címmel az adományozás tényét igazoló díszoklevél és plakett jár.

(5) A díszoklevél tartalmazza:

a) a Tiszaeszlár Község Díszpolgára feliratot

b) a kitüntetett nevét,

c) az adományozás indokát,

d) az adományozó nevét,

e) az adományozás keltét, határozatszámát,

f) a polgármester aláírását és a Tiszaeszlár Község Önkormányzata bélyegző lenyomatát.

(6) Idegen anyanyelvű adományozott esetén az oklevél szövegéről anyanyelvének megfelelő nyelvű fordítást kell készíteni.

(7) A plakett leírása: 100 mm átmérőjű, 8 mm átlag vastagságú, kör alakú bronz plakett, amelynek egyik oldalán, a plakett közepén Tiszaeszlár község címere és a Tiszaeszlár Község Díszpolgára felirat látható nyomtatott nagybetűkkel a körív mentén.

(8) A díszpolgári címmel kitüntetett személy(t)

a) az önkormányzat által rendezett minden hivatalos ünnepségre meghívást kap, és lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

b) a képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt vehet,

c) jogosult a Polgármesteri Hivatalnál ügyfélfogadási időn kívüli fogadásra,

d) jogosult a címet aláírásánál és egyéb kitüntetései között feltüntetni,

e) elhalálozása esetén - családja beleegyezésével - az önkormányzat saját halottjának tekinti.

III. Fejezet

Szülőföldem Tiszaeszlár Érdemérem

3. § (1) Szülőföldem Tiszaeszlár Érdemérem adományozható annak a - Tiszaeszlár születési helyű, Tiszaeszlár állandó lakóhellyel rendelkező, vagy korábban Tiszaeszlár lakóhellyel rendelkezett - személynek, aki szakmai munkásságával, hivatása révén vagy közéleti tevékenységével kivívta a község lakosságának elismerését, megbecsülését.

(2) A Szülőföldem Tiszaeszlár Érdemérem kitüntető díj magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható.

(3) Az érdemérem évente legfeljebb egy adományozható.

(4) A Szülőföldem Tiszaeszlár Érdemérem elismeréshez az adományozás tényét igazoló díszoklevél és plakett jár.

(5) A díszoklevél tartalmazza:

a) a Szülőföldem Tiszaeszlár feliratot

b) a kitüntetett nevét,

c) az adományozás indokát,

d) az adományozó nevét,

e) az adományozás keltét, határozatszámát,

f) a polgármester aláírását és a Tiszaeszlár Község Önkormányzata bélyegző lenyomatát.

(6) A plakett leírása: 100 mm átmérőjű, 10 mm átlag vastagságú, peremmel ellátott, kör alakú bronz plakett, közepén Tiszaeszlár Község címere. A plakett felső harmadában félkörívesen felírva: "Szülőföldem", az alsó harmadában félkörívesen felírva: "Tiszaeszlár". A plakett hátoldala sima, csiszolt.

(7) A Szülőföldem Tiszaeszlár Érdeméremmel kitüntetett személy(t)

a) az önkormányzat által rendezett minden hivatalos ünnepségre meghívást kap, és lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

b) a képviselő - testület ülésein tanácskozási joggal részt vehet,

c) jogosult a Polgármesteri Hivatalnál ügyfélfogadási időn kívüli fogadásra.

IV. Fejezet

A kitüntető cím, a kitüntető díj adományozásának közös szabályai

4. § (1) A kitüntető cím, kitüntető díj adományozására bármely természetes vagy jogi személy írásban javaslatot tehet.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell:

a) a javasolt személy pontos adatait,

b) az adományozás alapjául szolgáló tevékenység, életmű vagy alkotás részletes ismertetését, méltatását.

c) a javaslatot tevő nevét, aláírását, elérhetőségét.

A javaslatot az 1. számú mellékleteben meghatározott formában kell benyújtani.

(3) A javaslattétel lehetőségére a polgármester tesz felhívást a helyben szokásos módon, a javaslatokat minden év június 30. napjáig lehet megtenni.

(4) A benyújtott javaslatokat értékelni kell. Az értékelést a Képviselő-testület Ügyrendi Bizottsága, mint előkészítő bizottság végzi, megállapítja, hogy a jelölés módja és tartalma, a jelölt személye és tevékenysége megfelel-e jelen rendeletben foglalt feltételeknek.

(5) A rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő javaslatokat a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(6) A kitüntető cím, vagy kitüntető díj odaítélésére a Képviselő-testület jogosult. Az adományozásról minősített többségű határozattal dönt. A döntésről a kitüntetett személyt a polgármester tájékoztatja.

(7) A kitüntetések átadására aktualitásának megfelelően a Képviselő - testület által az adományozásról rendelkező határozatban meghatározott időben, helyen és módon - lehetőség szerint a Tiszaeszlári Aratónap alkalmából - ünnepélyes keretek között kerül sor.

(8) A kitüntetéseket a polgármester, illetve kizárólag távolléte vagy akadályoztatása esetén az általa felkért alpolgármester adja át.

(9) A kitüntetések átadásának (1) bekezdésben meghatározott időpontjától a Képviselő - testület rendkívüli okok miatt eltérhet, így különösen, ha:

a) nyilvános rendezvény az arra jogosult által elrendelt és kihirdetett vészhelyzet, vagy járványügyi készültség miatt nem szervezhető,

b) a kitüntetések átadása a (3) bekezdésben meghatározott okból az (1) bekezdésben foglaltak szerint nem történik meg, akkor az átadás időpontját, és módját a polgármester határozza meg.

5. § (1) A kitüntető cím és a kitüntető díj megvonható attól, aki arra méltatlanná vált.

(2) Méltatlanná válik a kitüntető címre és a kitüntető díjra az, akit a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélt.

(3) A kitüntető címet és a kitüntető díjat az adományozó vonja vissza. A visszavonást a Képviselő - testület a javaslatok értékelését végző bizottság elnökének előterjesztésére, minősített többségű határozattal rendeli el.

(4) A visszavonásról szóló határozat hatályba lépésével a díszpolgári címmel együtt járó 2. § (8) bekezdésben, valamint a 3. § (7) bekezdésben foglalt kedvezmények a polgárt nem illetik meg, a kitüntetett címmel kapott oklevelet és plakettet is köteles visszaadni.

V. Fejezet

Záró, vegyes rendelkezések

6. § (1) A kitüntetések adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 2. § (8) bekezdésében, valamint a 3. § (7) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell kitüntetett nevét, lakcímét, az adományozás alapjául szolgáló tevékenységet és az adományozás időpontját, valamint a kitüntetés esetleges visszavonásának időpontját és annak okát.

(2) A kitüntetések adományozásával járó költségek fedezetét Tiszaeszlár Község Önkormányzata éves költségvetésében kell biztosítani.

7. § Hatályát veszti a díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 5/2021. (VII. 1.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.