Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 05. 31
a 2021. évi pénzügyi terv végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
A zárszámadási rendelet megalkotása az önkormányzat jogszabályban előírt kötelezettsége. A helyi önkormányzatok 2021. évi zárszámadásának elkészítésével kapcsolatos előírásokat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.), az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet, valamint az államháztartás számviteléről szóló 4/2014. (I.11.) Korm. rendelet tartalmazza.
A zárszámadás bemutatja a költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítését, a maradvány elszámolását, költségvetési szervenként, és önkormányzatra összesítve, ezen belül a működési, felújítási, beruházási feladatok teljesítését, az önkormányzati vagyon változását, és aktuális állapotát.

A jogalkotásról szóló (Jat.) 17. §-a alapján a zárszámadási rendeletet előkészítő jegyző előzetes hatásvizsgálatot végzett, melyben felmérte a szabályozás várható következményeit.
A zárszámadási rendelettervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
Társadalmi, gazdasági, hatások
A rendelet tájékoztatást nyújt az Önkormányzat Képviselő - testülete, a számlavezető pénzintézet, az önkormányzat partnerei és a lakosság számára a 2021. évi bevételekről, az önkormányzat rendelkezésére álló pénzeszközök felhasználásáról, megalapozza a jövőbeni pénzügyi - gazdasági döntések meghozatalát.
Környezeti és egészségügyi következmények
Nincsenek
Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
Nincs.
Költségvetési hatás:
A költségvetés teljesülésének alakulását mutatja be, költségvetési hatása nincs.

A jogszabályok megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A zárszámadási rendelet megalkotását szükségessé teszik az Mötv. és az Áht. előírásai, melynek elmaradása törvényességi mulasztásnak számít, ami támogatás megvonásával jár. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre álltak.