Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (XII. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023 (II.13.) önkormányzati rendelet 1. számú módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 07

Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (XII. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.07.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023 (II.13.) önkormányzati rendelet 1. számú módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A költségvetési rendelet tartalmazza mindazon előirányzatokat, rovatokat címenként, bevételi és kiadási előirányzat-csoportonként, melyeket a jogszabályok előírnak, valamint a kötelező és a nem kötelezően ellátandó feladatokat, amelyeket a Képviselő-testület az önkormányzati rendeletekben, határozatokban felvállalt.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
A költségvetési rendelet módosítása az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény előírásai alapján történt. A 2023. évi költségvetési rendeletmódosítás előkészítése során hatásvizsgálatot végeztünk, amely során megvizsgáltuk az eredeti költségvetésben, a jelenlegi módosítási javaslatban szereplő tételeket és ennek végeredményeként a módosított költségvetés megvalósításának lehetőségét és hatását.
A költségvetési rendeletmódosítás-tervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
Társadalmi, gazdasági, hatások
A költségvetési rendelet módosítása az önkormányzat gazdálkodásában és működésében bekövetkezett időközi változások miatt elrendelt központi intézkedések miatt feltétlenül szükségessé vált. A módosításra a költségvetés elfogadása óta elnyert pályázatok miatt van szükség.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
A költségvetési rendelet módosításában foglalt pénzügyi,- számviteli stb. előírások végrehajtása a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában többletfeladatokat jelent a költségvetési szervek számára.
A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A költségvetési rendelet módosítás megalkotását szükségessé teszik az Mötv. és az Áht. előírásai, melynek elmaradása törvényességi mulasztásnak számítana, és támogatás megvonásával járhatna. A módosítás elmaradása megakadályozná a naprakész könyvvezetési feladatok teljesítését is.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A költségvetési rendelet módosításának alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek az önkormányzatnál, a hivatalban és a szervezeteknél rendelkezésre állnak.