Tiszavasvári Város Polgármesterének 31/2020. (XII.17.) önkormányzati rendelete jének indokolása

a 2021. évi költségvetés megalkotásáig végrehajtandó átmeneti gazdálkodásról

Hatályos: 2021. 01. 01
a 2021. évi költségvetés megalkotásáig végrehajtandó átmeneti gazdálkodásról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 25. § bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a képviselő-testület az átmeneti gazdálkodásról rendeletet alkothat. A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdés értelmében: Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja.
Az Áht. abban az esetben teszi kötelezővé az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet megalkotását, ha a költségvetési rendeletet a képviselő-testület a költségvetési évben március 15-ig nem fogadja el. Amennyiben ez a rendelet nem kerül megalkotásra 2021. január 1-ig, vagy hatályát veszti a költségvetési rendelet hatályba lépése előtt, a költségvetési rendelet hatályba lépéséig akkor a polgármester jogosult a helyi önkormányzatot megillető bevételek beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére. A kiadások esetében ez a szűkítés jelentős problémát okozhat ezért szükséges a rendelet megalkotása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A jogszabály személyi hatályáról rendelkezik, valamint arról, hogy a vezetők átmeneti gazdálkodás idején jogosultak arra, hogy a bevételeiket folytatólagosan a hatályos jogszabályi keretek között beszedjék és kiadásaikat a 2. és 3. §-ában foglaltak szerint teljesítsék.
A 2 §-hoz
Felsorolás szerűen tartalmazza azokat az eseteket, amikor a vezető eltérhet az időarányos teljesítéstől.
A 3. §-hoz
Tiszavasvári Város Önkormányzata és intézményei esetébe a polgármester saját hatáskörű döntéseinek feltételeiről rendelkezik.
A 4. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről illetve alkalmazásának végső időpontjáról rendelkezik.