Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (IV. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a járóbeteg nem szakorvosi feladatellátás költségvetési szerv általi átvételéről és a Tiva-Szolg Nonprofit Kft. államháztartási törvény alapján történő megszüntetéséről

Hatályos: 2024. 04. 03

Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (IV. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.03.
a járóbeteg nem szakorvosi feladatellátás költségvetési szerv általi átvételéről és a Tiva-Szolg Nonprofit Kft. államháztartási törvény alapján történő megszüntetéséről
Általános indokolás
A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 30. §-a 2023. július 7. napjával az alábbi (1a) bekezdéssel egészült ki:
(1a) Törvény eltérő rendelkezése hiányában a helyi önkormányzat által biztosított járóbeteg-szakellátás nyújtására az egészségbiztosítás keretében csak költségvetési szervként működő egészségügyi intézménnyel köthető finanszírozási szerződés.
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (továbbiakban: Eütv.) 152. §-a a következő (4) bekezdéssel egészült ki 2023. július 7. napjával:
(4) A helyi önkormányzat járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményt kizárólag költségvetési szervként hozhat létre és működtethet.
Az Eütv. a következő 244/K. §-sal egészül ki:
244/K. § (1) A települési önkormányzat legkésőbb 2024. június 30. napjáig köteles gondoskodni arról, hogy a tulajdonában álló gazdasági társasági formában működő járóbeteg-szakellátó egészségügyi intézmények a 152. § (4) bekezdésének megfelelően kizárólag költségvetési szervként működjenek tovább.
Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok önkormányzati feladatellátásának költségvetési szerv által történő átvételének szabályairól az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 9/A. címe rendelkezik.
Az Áht. 11/A. § (2) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzati feladat költségvetési szerv általi átvételéről és a társaság e törvény alapján történő megszüntetéséről önkormányzati rendelettel dönt.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 11/A. § (3) bekezdés a), b) és e) pontjai alapján meghatározza a megszűnő társaság cégneve, székhelye, cégjegyzékszáma, főtevékenysége, adószáma feltüntetésével, azt a költségvetési szervet, amely az önkormányzati feladatot alaptevékenységként a továbbiakban ellátja, valamint a feladat átvételének időpontját.
A 2. §-hoz
A feladatot átadó gazdasági társaság megszüntetéséről rendelkezik.
A 3. §-hoz
A feladatátadást megelőző kettő hónap után járó finanszírozási díjról rendelkezik.
A 4. §-hoz
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 11/A. § (3) bekezdés c) és d) pontja alapján rendelkezik arról a személyről, aki a tagsági, részesedési viszonyok, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek tekintetében az önkormányzatot képviseli, továbbá a szervezeti átalakítással, az átadás-átvétellel összefüggő feladatok végrehajtásáért felelős személyről.
Az 5. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.