Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2024. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a járóbeteg nem szakorvosi feladatellátás költségvetési szerv általi átvételéről és a Tiva-Szolg Nonprofit Kft. államháztartási törvény alapján történő megszüntetéséről szóló 10/2024. (IV.2.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2024. 06. 01

Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2024. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.06.01.
a járóbeteg nem szakorvosi feladatellátás költségvetési szerv általi átvételéről és a Tiva-Szolg Nonprofit Kft. államháztartási törvény alapján történő megszüntetéséről szóló 10/2024. (IV.2.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Általános indokolás
A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 30. §-a 2023. július 7. napjával az alábbi (1a) bekezdéssel egészült ki:
(1a) Törvény eltérő rendelkezése hiányában a helyi önkormányzat által biztosított járóbeteg-szakellátás nyújtására az egészségbiztosítás keretében csak költségvetési szervként működő egészségügyi intézménnyel köthető finanszírozási szerződés.
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (továbbiakban: Eütv.) 152. §-a a következő (4) bekezdéssel egészült ki 2023. július 7. napjával:
(4) A helyi önkormányzat járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményt kizárólag költségvetési szervként hozhat létre és működtethet.
Az Eütv. a következő 244/K. §-sal egészül ki:
244/K. § (1) A települési önkormányzat legkésőbb 2024. június 30. napjáig köteles gondoskodni arról, hogy a tulajdonában álló gazdasági társasági formában működő járóbeteg-szakellátó egészségügyi intézmények a 152. § (4) bekezdésének megfelelően kizárólag költségvetési szervként működjenek tovább.
Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok önkormányzati feladatellátásának költségvetési szerv által történő átvételének szabályairól az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 9/A. címe rendelkezik.
Az Áht. 11/A. § (2) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzati feladat költségvetési szerv általi átvételéről és a társaság e törvény alapján történő megszüntetéséről önkormányzati rendelettel dönt.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Áht. 111/R. § (1) Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 244/K. § (1) bekezdése szerinti járóbeteg-szakellátási feladatátalakítás tekintetében, ha a 11/A. § (1) bekezdése szerinti gazdasági társaság járóbeteg-szakellátási feladat mellett egyéb feladatot is ellát, a gazdasági társaság megszüntetésére nem kerül sor.
(2) Az (1) bekezdést a folyamatban lévő járóbeteg-szakellátási feladatellátások költségvetési szerv általi átvétele esetében is alkalmazni kell.
Fenti módosítás törvényi indokolása az alábbi:
Az állami, valamint önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok állami, valamint önkormányzati feladatellátásának költségvetési szerv által történő átvétele megvalósulásával kapcsolatban jogalkalmazói visszajelzések alapján egyes esetekben nehézségként merül fel, hogy miként kell eljárni, ha az érintett gazdasági társaság olyan többlet feladatot is ellát, amelyre a költségvetési szerv által történő feladatátvétel nem vonatkozik. A módosítás ezt a helyzetet rendezi annak érdekében, hogy az átadásra nem kerülő feladat további ellátása is megfelelően biztosított legyen.
A módosítás 2024. május 10. napjától hatályos, és azt jelenti, hogy a cégjogi jogutódlás lefolytatását követően, miután a Tiva-Szolg Kft. átadná a fizioterápia ellátást a Kornisné Központnak, már nincs törvényi lehetőség az Áht. alapján, egyszerűsített módon megszüntetni a kiüresedő Tiva-Szolg Kft-t. A megszüntetésre csak a végelszámolás szabályait lehetne alkalmazni, ami bonyolultabb, hosszabb folyamat, és értelmét is veszti tekintettel arra, hogy a feladatellátás átadására vonatkozó törvényi kötelezettség sem áll fenn.
A fentiek alapján a Képviselő-testület visszavonka a fizioterápia feladatellátás átadásával kapcsolatos döntéseit, hiszen a Tiva-Szolg. Kft keretein belül továbbra is hatékonyan működtethető a szolgáltatás. A szétválási folyamattal összefüggően felmerülő többletmunka – pl. jogutódlás átvezetése a szerződéseken, több száz munkavállaló munkaügyi dokumentumainak módosítása, végelszámolási folyamat lefolytatása – jogszabályi kötelezés hiányában különösen aránytalan terhet jelentene.
A 2. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.