Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2007. (II. 23.) önkormányzati rendelete

A vásárok és piacok rendjéről

Hatályos: 2015. 01. 01- 2015. 12. 31

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2007. (II. 23.) önkormányzati rendelete

A vásárok és piacok rendjéről

2015.01.01.

a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. §. (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A RENDELET HATÁLYA

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Újfehértó Város Önkormányzata közigazgatási területén a kijelölt helyeken rendezett vásárra és a piacok fenntartására.

(2) Kiterjed a rendelet hatálya, a vásárt rendezőkre, a piacot fenntartókra, a vásáron, piacon értékesítési tevékenységek folytatókra, a piac területén tartózkodókra és a működtetésével kapcsolatos tevékenységet folytatókra.

(3) A vásár, piac területén létesített üzlet és elárusítóhelyek működésére, az üzletkörbe tartozó áruk forgalmazására, - ideértve a jövedéki termékek árusítását is - a vonatkozó jogszabályok az irányadók azzal, hogy égetett szeszes italt nem lehet forgalmazni.

VÁSÁR RENDEZÉSE, PIAC FENNTARTÁSA

2. § (1) Az Önkormányzat a vásár és piac üzemeltetését, szervezését a Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Üzemeltető) útján biztosítja.

(2) Vásárt és piacot, Újfehértó Város Önkormányzatának a tulajdonában lévő 15. hrsz. területen lehet tartani.

(3) A rendezhető vásárok és fenntartható piacok típusai:

a) élelmiszerpiac,

b) virágpiac,

c) helyi kirakóvásár (napi, heti)

d) használtcikk-piac.

A PIACOK ÉS VÁSÁROK IDŐPONTJA ÉS IDŐTARTAMA

3. § (1) Élelmiszer piac a hét minden napján 6 órától 12 óráig kerül megtartásra.

(2) A heti kirakóvásár minden szerdán és pénteken 6 órától 12 óráig kerül megtartásra.

(3) Napi kirakóvásár (vegyes tevékenységű kiskereskedelem) a szerda és péntek kivételével a hét minden napján 6 órától 12 óráig kerül megtartásra.

(4) Az eladásra szánt áruk gépjárművekkel történő beszállítása, és azok elhelyezése a vásár és piac kezdő időpontját megelőzően egy órával kezdődhet meg. Az árusító személyek a piac területét 13 óráig kötelesek elhagyni az árusításra felhasznált mobil szerkezetek (sátorvas, asztal, stb.) elszállításával együtt.

(5) Vásáron és piacon folytatott kereskedelmi tevékenységre, az értékesített termékre, az értékesítő helyre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek és hatósági előírásoknak megfelelően termékértékesítés, továbbá vendéglátó-ipari, kölcsönző, megőrző, mutatványos, valamint helyben végezhető kereskedelmi szolgáltató és javítóipari tevékenység folytatható. (6) A nyitva tartási idején túl, a piac és vásár területét az Üzemeltetőnek zárva kell tartani.

HELYFOGLALÁS

4. § (1) A vásáron és piacon a fenntartó helyhasználati engedélye alapján és az általa kijelölt helyen szabad árusítani, szolgáltatást igénybe venni.

(2) Állandó helyfoglalásra, maximum egy év időtartamra, tárgyéven belül a piac fenntartója a szolgáltatást igénybe vevőkkel helyfoglalási szerződést köthet. Állandó helyfoglalásra az igénybe vevő a fenntartó által kiírt pályázati felhívás és licitálás útján szerezhet jogot.

(3) A szerződéssel rendelkezők az árusítást megelőző egy órával a nyitva tartási idő előtt foglalhatják el a szerződésben meghatározott helyüket.

(4) [2]A szerződéssel rendelkező kereskedők, amennyiben a nyitást követő egy órán belül nem foglalják el a helyüket az üzemeltető azt napi használati díj megfizetése ellenében bérbe adhatja.A szerződéssel nem rendelkező kereskedők, a napidíjas árusító helyeket a nyitva tartást megelőző egy órával érkezési sorrendben a piac felügyelő irányításával foglalhatják el.

(5) A piac területére csak az eladásra szánt termékeket szállító jármű, járműszerelvény hajthat be, az árú le - és felrakodás idejére. Ennek megtörténte után a járművel a piac területét haladéktalanul el kell hagyni, azokat a kijelölt parkolóhelyre kell vinni. Ez alól csak az képez kivételt, ha - az üzemeltető engedélyével - a piac területén az árusítás járműről történik. Egyéb célból járművek - a megállapított a napi nyitva tartási időn belül - nem tartózkodhatnak a piac területén.

HELYPÉNZ

5. § (1) A helypénz mértékét a rendelet melléklete tartalmazza. A havi díj az éves díj 1/12. része.

(2) A helypénzt a mindenkori díjszabásnak megfelelően kell megfizetni. A helypénz összegét a szerződéses helyfoglalás esetén egy összegben a szerződés aláírását követő hónap 10. napjáig előre kell befizetni készpénzben az üzemeltető pénztárába, vagy átutalással az üzemeltető folyószámlájára.

(3) Az alkalmi árusítás esetén a helypénzt készpénzben kell a helypénzszedőknél kifizetni helyjegy, illetve készpénzfizetési számla ellenében.

(4)

(5) Helypénzt a ténylegesen elfoglalt terület nagysága után kell megfizetni, minden megkezdett m2 vagy fm egésznek számít.

(6) A helypénzt az árusításra kijelölt és igénybe vett terület elfoglalásakor kell megfizetni,

melynek érvényessége a megváltás napján nyitástól-zárásig tart.

(7) A helypénzt befizető részére hely-jegyet kell adni, amely a megváltás napjára szól, másra át nem ruházható. A helyjegyet az ellenőrzés alkalmával be kell mutatni. Aki helyjegyét felmutatni nem tudja, köteles újat váltani.

(8) Az, aki a megfizetett helypénz szerinti területnél nagyobbat foglal el, vagy áruját eltitkolja, a különbözeti díj ötszörösét tartozik megfizetni.

(9) A helypénz beszedésére a helypénzszedésre megbízottak jogosultak.

VÁSÁROK ÉS PIACOK MÜKÖDÉSI RENDJE

6. § (1) A vásár, piac árusítás során meg kell tartani az elárusító helyre, az árusítást végző személyre és az árusított termékekre, állatokra vonatkozó kereskedelmi, közegészségügyi, állategészségügyi és növény-egészségügyi, köztisztasági előírásokat.

(2) Vásáron és piacon a 3. § (5) bekezdésben meghatározott tevékenységet valamely EGT-államban lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezet, gazdálkodó szervezetnek nem minősülő jogi személy, mezőgazdasági őstermelő, kistermelő, népművész, népi iparművész, iparművész, képzőművész, kézműves és fotóművész, valamint - kizárólag a vásárokról és piacokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet 5. § (2) bekezdésében foglaltak szerint - magánszemély folytathat.

(3)

(4)

(5) Az árusok az általuk árusított termékek eredetét, minőségét, mennyiségét az egyéb

jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően kötelesek igazolni a helyszínen tartott bizonylattal,

tanúsítvánnyal, az ellenőrzésre jogosultaknak.

(6) Az üzemeltető az árusításra vonatkozó szabályok, valamint a vásár, illetve piac rendjének

megszegőit legfeljebb 3 hónapra a vásár, illetve a piac területéről kitilthatja

7. § (1) Nyitvatartási időn túl a piacon árusítani tilos!

(2) A városi piacon önkényesen területet elfoglalók esetében a piacról történő időleges kitiltás szabályait kell alkalmazni.

(3) Az árusítási hely használatára jogosult személyek a "helyüket" áruba nem bocsáthatják, azt másnak nem adhatják át térítés nélkül sem, az ilyen ügyletben résztvevő személyek az árusításból kizárásra kerülnek.

(4) Azok a személyek, akik nem a területbiztosítási szerződésben rögzített helyen folytatnak kereskedelmi tevékenységet, a piacról időlegesen kitiltásra kerülnek. Az így időlegesen felszabadult árusítóhelyek kiadása - napijegy alapján - az Üzemeltetőn keresztül történik.

(5)

VÁSÁR ÉS PIACI ÁRUSÍTÁS FELTÉTELEI

8. § (1)

(2) A rendező fenntartó, üzemeltető köteles a vásár illetve a piac rendjét az árusításra vonatkozó jogszabályi rendelkezések megtartását folyamatosan ellenőrizni.

(3) A rendező (fenntartó) a vásár, illetve piac rendjének megszegőit legfeljebb három hónapra a vásár, illetve a piac területéről kitiltja, és közzétett hirdetményben meghatározott mértékű pótdíj megfizetésére kötelezheti. Amennyiben az üzemeltető nem azonos a fenntartóval (rendezővel) az üzemeltető a kitiltást kezdeményezi a fenntartó felé.

AZ ÉLELMISZER FORGALMAZÁSÁRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

9. § (1) Élelmiszert csak jellegének megfelelő tárolási formában szabad árusítani.

(2) A piacon nem azonosítható eredetű élelmiszer (húskészítmény, tőkehús, tejtermék, stb.) nem árusítható.

(3) Mezőgazdasági termelőknek, zöldség,- gyümölcsforgalmazóknak, a termékre vonatkozó permetezési naplót maguknál kell tartani. A permetezési naplóval nem dokumentált, valamint a termék származását igazoló bizonylattal nem rendelkező termék forgalmazását azonnal be kell tiltani.

(4) Az árusok az általuk használt helyet az árusítás ideje alatt kötelesek tisztán tartani.

(5) Az élelmiszerek forgalmazására az élelmiszer törvény, annak végrehajtási rendeletei, az élelmiszerek előállításának higiénés szabályzatának az előírásai az irányadóak.

ÁLLATFORGALMI ÉS EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉSEK

10. § (1) Kisállatvásárt, kiállítást csak a kijelölt helyen és időben, az állategészségügyi hatóságok engedélyével és felügyeletével szabad tartani.

(2) Vásáron és piacon csak vészmentes helyről hozott, állategészségügyi szempontból kifogástalan állat forgalmazható. Állategészségügyi szempontból kifogásolt állatot a vásár és piac területére bevinni tilos!

(3)

RENDÉSZETI INTÉZKEDÉSEK

11. § (1) A vásár illetve a piac területén az építményeket - ide értve az árusító asztalokat is -más létesítményeket, a fákat, a növényzetet valamint az útburkolatot megrongálni tilos.

(2) Tilos az árusító helyet, közlekedési utakat használaton kívüli göngyöleggel, vásári és piaci tevékenységet nem szolgáló eszközökkel, egyéb közlekedést akadályozó tárgyakkal /ruhaakasztó, kosár, tárolóedény/ elfoglalni.

(3) Nem eladásra szánt állatot /különösen kutyát/ a vásár területére bevinni nem szabad.

(4) A vásár, illetve a piac területén a forgalmat akadályozni tilos.

(5) A piac illetve a kirakóvásár egész területén gépjárművel parkolni tilos.

(6) Az árucikkek mérésénél csak hitelesített mérőeszközök használhatók. A termék jellegének /csomag, darab, kilogramm, liter/ megfelelően hozható forgalomba.

(7) A tilalom alá eső szerencsejátékok a vásáron és piacon nem űzhetők.

(8) A vásár illetve a piac területén tüzet rakni, nyílt lángot használni szigorúan tilos, a meleg ételek készítésénél azok forgalomba hozatalával foglalkozó árusítók megfelelő tűzbiztonságot nyújtó tűzhelyet kötelesek használni.

(9) A tűzrendészeti rendelkezések betartása mindenkire nézve kötelező.

(10) A vásár- és piacterek területén egy napnál hosszabb időtartamra sátrat, bódét, pavilont létesíteni csak a vásárrendező engedélyével szabad, betartva a rendező által a létesítésre vonatkozóan előírt méret, illetve szabványossági előírásokat.

(11) Hálózati elektromos áramot igénylő eszközhöz csak az erre a célra a fenntartó által kiépített áramvételi helyről szabad áramot vételezni, a fenntartóval kötött külön megállapodás alapján.

(12) Tilos a vásár, piac területén hangoskodni és botrányos magatartást tanúsítani.

(13) A vendéglátó tevékenységet folytatók kötelesek az általuk elfoglalt elárusító helyen megfelelő számú hulladékgyűjtőt elhelyezni, és erre vonatkozó közszolgáltatást igénybe venni.

(14) Az árusítás befejezése után, az elárusító helyen keletkezett szemetet, hulladékot a kereskedők kötelesek az e célra szolgáló szemétgyűjtő konténerbe elhelyezni.

12. § (1)

(2) A vásárok és piacok rendészeti, egészségvédelmi és fenntartási hatósági ügyeit Újfehértó Város Jegyzője a hatósági joggal felruházott piacfelügyelő útján intézi. Az eladók kötelesek a piacfelügyelő utasításait, a feliratok és eligazító táblák rendelkezéseit betartani.

SZABÁLYOK MEGSÉRTÉSE

ESETÉN ALKALMAZHATÓ SZANKCIÓK

13. § (1)

(2)

(3)

(4) A vásáron és piacon három hónapig nem árusíthat, illetve az állandó helyfoglalásra jogot szerzettel a szerződés azonnali hatállyal felmondandó, ha az alábbi cselekmények elkövetése megvalósul:

a) a vásáron és piacon forgalomba nem hozható terméket árusít, vagy az élelmiszer és állatforgalmazásra vonatkozó előírásokat nem tartja be.

b) jogosultság nélküli tevékenységet folytat.

c) a jövedéki jogszabály hatálya alá eső terméket szabálytalanul forgalomba hozza.

Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet 2007. május 1-én lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a vásárokról, piacokról szóló 35/2003. (XII. 23.) VKT rendelet, valamint az azt módosító 28/2004.(XII.10) VKT és a 17/2005.( X.28.) VKT rendelet 20. §-a.

1. melléklet