Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2007. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

Önkormányzati vásár és piac üzemeltetésével összefüggő és annak átépítésével kapcsolatos átmeneti szabályokról

Hatályos: 2007. 07. 01

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2007. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

Önkormányzati vásár és piac üzemeltetésével összefüggő és annak átépítésével kapcsolatos átmeneti szabályokról

2007.07.01.

az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi vásár és piac átmeneti üzemeltetésének helyi szabályozására a következő rendeletet alkotja meg:

1. § (1) Az Önkormányzat a fenntartásában lévő vásár és piac működését és üzemeltetését, külön rendeletben meghatározott módon és rend szerint kívánja biztosítani.

(2) Elismeri a helyi piac jelenleg meghatározott – 15. hrsz. belterületen – helyszínen történő fenntartását, mely jelentős társadalmi elfogadottsággal bír.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott társadalmi viszonyban szükséges, a piac átépítésével összefüggésben a helyi jogalkotás eszközével biztosítani annak átmeneti szabályozási rendjét.

2. § (1) A rendelet a piac átépítésének idejére az Újfehértó 15. hrsz. belterületű ingatlant, az építési munkálatok biztonságos végrehajtására és a település egyik legforgalmasabb közterületére tekintettel, munkavédelmi szempontok alapján építési területté nyilvánítja a rendeletben meghatározottak szerint.

(2) A rendelet hatályba lépésével, a Városüzemeltetési KHT köteles az építési területet külön kerítéssel körülvenni, a veszélyes területeket jól láthatóan megjelölni és az idegen, illetéktelen személyek építési-bontási területre történő bejutását megakadályozni.

(3) A Polgármesterei Hivatal, mint a külön rendeletben meghatározott piacüzemeltető köteles a helyszínen, valamint az önkormányzati újságban tájékoztatni a helyi lakosságot, az építési területté történő nyilvánításról és a piac részére kijelölt átmeneti – az építési munkálatok aktuális állapotának megfelelő – területéről és a működési rendjéről.

3. § (1) A településen vásár- és piac tartása kizárólag az Újfehértó 15. hrsz. belterületű ingatlanon történhet a külön rendeletben meghatározottak szerint, ezért a lakosság igényeinek messzemenő elismerésével a 2. § (1) bekezdésében kijelölt területet akképpen kell körülkeríteni, hogy az építési munkálatok egyidejűleg a terület 2/3 részét érintheti és a fennmaradó 1/3 részt a piacozó és vásározó lakosság részére kell fenntartani.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott terület hányadot, mindig az aktuális építési folyamat haladása és állapota szerint kell a 2. § (2) bekezdésében meghatározott módon biztosítani.

(3) A (2) bekezdés szerinti terület „köz” részére történő biztosításáról lehetőleg 5 munkanappal korábban kell a nyilvánosságot tájékoztatni a Jegyzőnek.

4. § Ez a rendelet 2007. július 1-jén lép hatályba.