Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2012. (VII.26.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2019. 02. 01- 2019. 07. 31

Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a  szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§ (2) bekezdésében, 10.§ (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában,  26.§-ában, 32.§ (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 33.§. (7) bekezdésében, 37.§ (1) d) pontjában, 37/A§. (3) bekezdésében, 38.§. (9) bekezdésében, 45.§ (1)-(3) bekezdésében, 46.§ (1) bekezdésében, 50.§. (3) bekezdésében, 132.§. (4) bekezdés a), b), c),d) e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LV. törvény 8.§. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva  a következőket rendeli el:


1. Eljárási rendelkezések


1. §

 [1](1) Az ellátások megállapítása iránti kérelmeket az ellátás formájának megfelelő nyomtatvány kitöltésével a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani.   A kérelem és az esetleges jogorvoslat benyújtására elektronikus úton történő benyújtása biztosított.

(2)  A jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell:

a) havi rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó jövedelméről kiállított munkáltatói igazolást.

b) álláskeresők számára nyújtott támogatás esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényt, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolást.

c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvényt, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonatot.

d) a vállalkozásból, őstermelői tevékenységből származó, a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem azon részéről mely az adóbevallással lezárt évben keletkezett  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott igazolást, a fennmaradó időarányos részre a havi nettó átlag jövedelemre vonatkozó könyvelő által kiállított igazolást, ennek hiányában nyilatkozatot.

e) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelmek esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről kiállított igazolást.

f) az adómentes bevétellel rendelkező mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén, a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban elért nettó jövedelemről  kiállított nyilatkozatot, valamint az őstermelői igazolvány és a betétlap másolatát.

[2](3) A rendelet hatálya alá tartozó ellátásokra a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.), valamint a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet vonatkozó általános rendelkezéseit, fogalom meghatározásait kell alkalmazni.

(4) A rendszeres szociális ellátásokat havonta utólag, minden hónap 5. napjáig, a nem rendszeres szociális ellátásokat a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell folyósítani átutalással a jogosult által megjelölt folyószámlára. A 9.§. (6) bekezdésében szabályozott esetben és külön kérelem esetén a szociális ellátás a Polgármesteri Hivatal házipénztárából is kifizethető.

[3](5)

2. Aktív korúak ellátása

[4]2§.

[5]3§.

[6]4.§.

[7]5.§.

3. Normatív lakásfenntartási támogatás

[8]6. §.



[9]4. Települési támogatás

7. §


(1) Az önkormányzat eseti jelleggel rendkívüli települési támogatásban részesíti azokat

a) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő – különösen az Szt. 45.§ (4) bekezdésében meghatározott – személyeket, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át nem haladja meg.

b) akik meghalt személy eltemettetéséről gondoskodtak, annak ellenére, hogy arra nem voltak kötelesek, vagy tartására köteles hozzátartozók voltak ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve a családjuk létfenntartását veszélyezteti, feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

c) akik elemi kár, bűncselekmény okozta megélhetést veszélyeztető vagy kivételes méltánylást érdemlő rendkívüli élethelyzetbe kerültek és a családjukban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300%-át nem haladja meg. 

d) akik rendszeres vagy alkalmi jelleggel felmerült gyógyszerkiadásukhoz, mint többletkiadáshoz kapcsolódóan megélhetést, létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe kerültek és a családjukban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 200 %-át nem haladja meg, kivéve ha a gyógyszer közgyógyellátás keretében beszerezhető.

(2) A hatáskörrel rendelkező szerv az (1) bekezdésben foglalt jövedelemhatártól eltérhet, ha a települési támogatás hiánya a kérelmező életét, testi épségét veszélyezteti.

(3) A települési támogatás (rendkívüli és rendszeres) éves keretösszegét az önkormányzat költségvetési rendelete határozza meg.

(4) A rendkívüli települési támogatás alkalmankénti összege: legalább 2000.- (kettőezer) forint. 

(5) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) jövedelemnyilatkozatokat,

b) a jövedelemnyilatkozatokban feltüntetett jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratot,

c) a létfenntartást veszélyeztető, valamint a többletkiadást előidéző körülmény igazolását,

d) a létfenntartást veszélyeztető, valamint a többletkiadást előidéző gyógyszerkiadás igazolását,

e) ha a meghalt személy eltemettetéséhez a rendkívüli települési támogatás megállapítását nem a haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzattól kérik, az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát,

f)  a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát.

(6) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a hivatalbóli eljárás megindítását követő 15 napon belül kell dönteni.

(7) A meghalt személy eltemettetéséhez igényelt rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatalba.

(8) A meghalt személy eltemettetéséhez biztosított rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségének 10 %-ánál, de elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti. A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege: 150.000.- (egyszázötven-ezer) forint.

(9) Meghalt személy eltemettetéséhez nem állapítható meg rendkívüli települési támogatás annak a személynek, aki tartási vagy egyéb szerződés alapján a temetésről gondoskodni köteles.

[10](10) A rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátásként is megállapítható.

[11][12](11)

[13][14](12)  

[15][16](13)

[17](14)

[18][19](15)

[20](16)

[21](17)

[22](18)

[23](19)

[24](20)

[25](21)

[26][27](22)

[28](23)

[29](24)

[30](25)

[31][32](26)

[33](27)

[34](28)

[35](29)

[36](30)

[37](31)

[38](32)

[39](33) 

[40][41](34)

[42](35)

[43](36)

[44](37)

[45](38)

[46](39)

[47](40)

[48][49](41)

[50](42)

 [51](43)

[52](44)

[53](45)



                                                                                                         [54]7/A. §


[55](1) Az önkormányzat települési támogatást nyújt a rendeletben meghatározott feltételek szerinti szociálisan rászoruló háztartások tagjai által lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásai viseléséhez, feltéve, hogy a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160 %-át nem haladja meg és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

 [56](2) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatás havi rendszerességgel nyújtott támogatás, mely havonta 3.000.- (háromezer) forint összegben kerül megállapításra.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) jövedelemnyilatkozatokat,

b) a jövedelemnyilatkozatokban feltüntetett jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratot,

c) vagyonnyilatkozatot,

d) folyószámla hitelt érdemlő igazolása,

e) lakáshasználat jogcíme.

[57](4)

(5) Az (1) bekezdés szerinti támogatás egy évre kerül megállapításra.

(6) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(7) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatás megállapítása iránt azon személyek nyújthatnak be kérelmet, akik a kérelem benyújtása idején nem részesülnek a lakhatási kiadások csökkentését szolgáló egyéb szociális ellátásban.

(8) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatás természetbeni ellátásként is megállapítható.



[58]7/B. §


[59][60](1) Az önkormányzat gyógyszertámogatást, mint települési támogatást nyújt a rendeletben meghatározott feltételek szerinti szociálisan rászoruló Újfehértón bejelentett lakóhellyel és a bejelentett lakóhelyen életvitelszerűen tartózkodó személy részére, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén a 450 %-át nem haladja meg.

(2) A gyógyszertámogatás abban az esetben állapítható meg, amennyiben a háziorvos vagy szakorvos által rendelhető, a gondozásban lévő betegségre állandóan szedett, rendszeresen felírt vényköteles gyógyszerek költsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 30 %-át.

(3) Az (1) bekezdés szerinti támogatás ugyanazon háztartáson belül több jogosultnak is megállapítható, amennyiben kérelmező az (1) és (2) bekezdésekben meghatározott jogosultsági feltételeknek megfelel.

(4) Az (1) bekezdés szerinti támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) jövedelemnyilatkozatokat,

b) a jövedelemnyilatkozatokban feltüntetett jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratot,

c) a gondozásban lévő betegségre  havi rendszerességgel szedett vényköteles gyógyszerek háziorvosi vagy szakorvosi igazolását,

d) a háziorvos vagy szakorvos által leigazolt havi rendszerességgel szedett vényköteles gyógyszerek egy havi költségéről a gyógyszertár igazolását,

e) folyószámla hitelt érdemlő igazolását,

[61](5) Az (1) bekezdés szerinti gyógyszertámogatás havi rendszerességgel nyújtott támogatás, mely havonta 3.000- (háromezer) forint összegben, a kérelem benyújtásának napjától tárgyév december 31. napjáig kerül megállapításra. A támogatás a kérelmező által megadott folyószámlára utalással kerül kifizetésre.

(6) Nem jogosult az (1) bekezdés szerinti települési támogatásra az a személy, aki az Szt. alapján közgyógyellátásban részesül.

(7) A jogosult a döntés kézhezvételét követő 15 napon belül köteles bejelenteni, ha közgyógyellátásra való jogosultságát megállapították.

(8) A megállapított támogatást a változás bekövetkezése hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni, ha a jogosult:

a) más településre költözött,

b) a rendeletben előírt feltételek valamelyikének nem felel meg,

c) alanyi vagy normatív közgyógyellátásra jogosult,

d) elhunyt.  


[62]7/C. §


(1)Az önkormányzat születési támogatást állapít meg a 2016. január 01. napjától született gyermek jogán a szülő/törvényes képviselő részére, aki a gyermeke megszületését megelőzően legalább 6 hónapig megszakítás nélkül Újfehértón bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen a bejelentett lakóhelyén tartózkodik, az újszülött gyermekét saját háztartásában neveli, valamint a gyermek is újfehértói bejelentett lakóhellyel rendelkezik, s életvitelszerűen a bejelentett lakóhelyén él.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás megállapításának feltétele a támogatott kiskorú gyermek részére névre szólóan fenntartással megnyitott számlabetét.

(3) Az (1) bekezdés szerinti támogatás iránti kérelmet a szülő/törvényes képviselő a gyermek születését követő 6. hónap utolsó napjáig igényelheti.

(4) A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, a támogatott kiskorú gyermek részére névre szólóan fenntartással megnyitott számlabetét megnyitásáról szóló okirat másolatát, valamint a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli.

[63](5) Az (1) bekezdés szerinti támogatás mértéke gyermekenként egységesen egyszeri 50.000- (ötvenezer) forint, amelyet az Önkormányzat a gyermek részére megnyitott a (2) bekezdésben hivatkozott számlára utal át.

 (6) Az (1) bekezdés szerinti támogatás igénybevételére - több jogosult esetén - egy gyermekre tekintettel csak egy személy jogosult.

[64](7) A 2016. október 12. napjáig jogerősen megállapított születési támogatások jogosultjai - külön kérelem benyújtása esetén - jogosultak a részükre jogerősen megállapított születési támogatás és a (5) bekezdésben megállapított születési támogatás közötti különbözet, azaz a 30.000- Ft (harmincezer) forint összegre, amelyet az Önkormányzat a gyermek részére megnyitott a (2) bekezdésben hivatkozott számlára utal át.

[65]7/D. §

(1) Az önkormányzat lakásfenntartási költségek csökkentése érdekében, egyszeri lakásfenntartási támogatás jogcímen rendkívüli települési támogatást nyújt a rendeletben meghatározott feltételek szerint  18. életévtől – 64. életévet tárgyévben betöltött személyek részére az általuk lakott háztartásra, a háztartás tagjai által lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség lakhatáshoz kapcsolódó kiadásai viseléséhez, feltéve, hogy a kérelmező a kérelemmel érintett ingatlanba legalább 3 hónapja bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen a bejelentett lakóhelyen él, valamint a háztartásban – egyedül élő esetén is - az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át nem haladja meg.

[66][67](2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás megállapítása iránti kérelem tárgyév április 01. napjától április 20. napjáig nyújtható be. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) Az (1) bekezdés szerinti támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) jövedelemnyilatkozatokat,

b) a jövedelemnyilatkozatokban feltüntetett jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratot,

c) folyószámla hitelt érdemlő igazolását.

(4) Az (1) bekezdés szerinti támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek, jogosultak és háztartások számától.

(5) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatás iránti kérelmet az előírt jogosultsági feltételeknek megfelelő személy kizárólag egy ingatlanra veheti igénybe.

[68](6) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatás megállapítása iránt azon személyek/háztartások nyújthatnak be kérelmet, mely háztartások a kérelem benyújtásának idején nem részesülnek a lakhatási kiadások csökkentését szolgáló egyéb szociális ellátásban, a háztartás tagjai nem részesülnek bölcsődei-, vagy óvodai nevelésben, általános iskolai,vagy középfokú oktatásban, valamint rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben.

[69](7) A támogatás évente egy alkalommal állapítható meg, amelynek mértéke 5.000- (ötezer) forint/fő. A támogatás a kérelmező által megadott folyószámlára utalással kerül kifizetésre. Külön kérelem esetén az Önkormányzat házipénztárából is kifizethető.


7/E. §[70]


(1) Az önkormányzat a házi segítségnyújtás szociális alapellátás intézményi térítési díjához térítési díj kiegészítést biztosít - a kiegészítés jogerős megállapítása esetén a kérelem benyújtásának napjától a házi segítségnyújtás szolgáltatás igénybevételének idejére, de legfeljebb tárgyév végéig - azon személy részére, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) Újfehértón bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen a bejelentett lakóhelyen él, és

b) házi segítségnyújtás szociális alapellátásban részesül, továbbá

c) a háztartásban – egyedül élő esetén is - az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át nem haladja meg.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) jövedelemnyilatkozatokat,

b) a jövedelemnyilatkozatokban feltüntetett jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratot,

c) a házi segítségnyújtás szociális alapszolgáltatás igénybevételét igazoló szolgáltatóval megkötött ellátási szerződést.

(3) Az (1) bekezdés szerinti támogatás ugyanazon háztartáson belül több jogosultnak is megállapítható, amennyiben kérelmező az (1) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételeknek megfelel.

(4) Az (1) bekezdés szerinti házi segítségnyújtást kiegészítő támogatás havi rendszerességgel nyújtott támogatás, mely mértéke – az (5) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - - az intézményi térítési óra díj 300-Ft összeget meghaladó része, de legfeljebb 200-Ft/ellátási óra/fő.

(5) Az (1) bekezdés szerinti kiegészítő támogatást a jogosult hetente legfeljebb öt ellátási órára veheti igénybe.

(6) A támogatás a jogosult részére természetbeni ellátásként kerül megállapításra, melyet az önkormányzat a szolgáltatóval kötött megállapodás alapján biztosít.

(7) A szolgáltató a tárgyhót követő napon a térítési díj és az ellátási napok számáról adatot szolgáltat az önkormányzat részére.

(8) Az (1) bekezdés szerint támogatás igénybevétele iránti kérelmet az erre kialakított formanyomtatványon a Polgármesteri Hivatalban a kérelmező nyújthatja be.

(9) A kedvezmény megállapítása esetén a jogosult köteles 15 napon belül bejelenteni, ha

a) a háztartás jövedelmi, vagyoni viszonyaiban változás következett be,

b) házi segítségnyújtás alapszolgáltatás igénybevétele megszűnik,

c) bejelentett lakóhelye megváltozik.

(10) A megállapított támogatást a változás bekövetkezése hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni, ha a jogosult:

a) más településre költözött,

b) a rendeletben előírt feltételek valamelyikének nem felel meg,

c) elhunyt. 

                                                                                               7/F. §.[71]

(1) A nevelési év és tanév kezdéséhez kapcsolódó, - családokat terhelő kiadások csökkentése érdekében – évi egy alkalommal rendkívüli települési támogatásra jogosult az Újfehértón bejelentett lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen itt tartózkodó

a) bölcsődei vagy óvodai nevelésben részesülő gyermek, vagy

b) az általános iskolai vagy középfokú oktatási intézményben nappali tagozaton 18. életév betöltéséig tanulmányokat folytató tanuló

jogán, a szülő vagy más törvényes képviselő.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatásra jogosult évi egy alkalommal az Újfehértón bejelentett lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen itt tartózkodó, középfokú oktatási intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytató tanuló saját jogán, aki 18. életévét tárgyévben tölti be.

(3) Az (1) bekezdés szerinti támogatás megállapítása iránti kérelem tárgyév szeptember 1. napjától szeptember 20. napjáig nyújtható be. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) Az (1) bekezdés b) pontja, valamint a (2) bekezdés alapján benyújtott kérelemhez a középfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató tanuló esetén a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói jogviszony igazolást szükséges csatolni.

[72](5)[73] [74]A támogatás mértéke rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek jogán gyermekenként 3.000.- (háromezer) forint, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülő gyermek jogán gyermekenként 5.000. – (ötezer) forint.

(6) A pénzben megállapított támogatás a kérelmező által megadott folyószámlára utalással kerül kifizetésre.

(7) A gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő - nevelőszülőnél, gyermekotthonban vagy más bentlakásos intézményben nevelkedő - ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett gyermek után nem vehető igénybe az (1) bekezdés szerinti támogatás.

                                                                                              7/G. §[75]

(1) A lakásfenntartási költségek csökkentése érdekében fűtési támogatás jogcímen rendkívüli települési támogatásra jogosult az általa lakott háztartásra azon személy, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) Újfehértón a kérelemmel érintett ingatlanra - tárgyév október 20. napján és a kérelem benyújtásának napján is - bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen itt tartózkodik,

b) a 65. életévét a tárgyévben betölti.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás megállapítása iránti kérelem tárgyév november 1. napjától november 15. napjáig nyújtható be. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) Az (1) bekezdés szerinti támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek, egyéb jogosultak és háztartások számától.

(4) Az (1) bekezdés szerinti támogatás iránti kérelmet az előírt jogosultsági feltételeknek megfelelő személy kizárólag egy ingatlanra veheti igénybe.

[76][77](5) A támogatás évente egy alkalommal állapítható meg, amelynek mértéke 5.000- (ötezer) forint/fő. A támogatás a kérelmező által megadott folyószámlára utalással kerül kifizetésre. Külön kérelem esetén az Önkormányzat házipénztárából is kifizethető.

                                                                                           7/H. §[78][79]


                                                                                            7/I. §[80] 

(1) Az önkormányzat a szociális ellátásra biztosított költségvetési keretösszeg terhére rendkívüli települési támogatásban részesítheti azon személyeket akik, az alábbi együttes feltételeknek megfelelnek:

a) Újfehértón bejelentett lakóhellyel rendelkeznek,

[81]b) a 60. életévüket a tárgyévben betöltik.

[82][83][84](2) Az (1) bekezdésben szabályozott rendkívüli települési támogatás évente egy alkalommal, 3.000-Ft (háromezer) forint összegben természetbeni ellátásként nyújtható.

(3) Az (1) bekezdésben szabályozott jogosultsági feltételeket igazoló dokumentumokat hivatalból kell beszerezni.

                                                                                            7/J. §[85]

(1) Az önkormányzat az egészségügyi prevenciót szolgáló bárányhimlő elleni védőoltás – 2 vakcina - költségéhez, oltási támogatást állapít meg gyermeke jogán a szülő/törvényes képviselő részére,

a) aki Újfehértón bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen a bejelentett lakóhelyén tartózkodik,

[86]b) aki a gyermeket a saját háztartásában neveli, és a gyermek a kérelem benyújtásának időpontjában a 12 hónapot betöltötte, de a 2. életévét még nem töltötte be,

c) valamint a gyermek Újfehértón bejelentett lakóhellyel rendelkezik, s életvitelszerűen a bejelentett lakóhelyén él.

 (2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás iránti kérelemhez csatolni kell az oltási támogatással érintett gyermek születési anyakönyvi kivonatát és a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy a gyermeket a saját háztartásában neveli.

(3) Az (1) bekezdés szerinti támogatás igénybevételére – több jogosult esetén – egy gyermekre tekintettel csak egy személy jogosult.

(4) Az (1) bekezdés szerinti oltási támogatás a jogosult részére természetbeni ellátásként kerül megállapításra, melyet az önkormányzat az értékesítővel kötött megállapodás alapján biztosít.

[87](5) A támogatás mértéke az értékesítő által biztosított legalacsonyabb ár, de legfeljebb 9.000-Ft/fő/vakcina.


5. Temetési segély

[88]8.§


 6. Helyi közlekedési támogatás

 9. §         

[89][90](1) Helyi közlekedési támogatásra jogosult az a helyi autóbuszjáratra érvényes bérlettel rendelkező személy, aki a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményeiről szóló 85/2007. (IV.25.) Korm. rendeletben szabályozott tanulóbérlet vagy nyugdíjas bérlet igénybevételére jogosult feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének az 500 %-át.

(2) Jövedelemvizsgálat nélkül jogosult helyi közlekedési támogatásra a helyi autóbuszjáratra érvényes tanuló bérlettel rendelkező, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő személy.

(3) A helyi közlekedési támogatást az Újfehértón közlekedő helyi autóbuszjáratra érvényes bérletre lehet igénybe venni.

(4) A kérelemhez mellékelni kell:

a) jövedelemnyilatkozatot,

b) a jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratot,

c) a (2) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételeket igazoló okiratot valamint igényléskor be kell mutatni a helyi autóbuszjáratra érvényes bérletet és tanulóbérlet esetén a diákigazolványt, nyugdíjas bérlet esetén az ellátottak utazási utalványát.

(5) A helyi közlekedési támogatás összege azonos az (1)-(2) bekezdésben meghatározott jogosultak által fizetendő a menetrendszerinti helyi autóbuszra érvényes bérlet árával.

(6) A megállapított helyi közlekedési támogatást a határozat jogerőre emelkedését követően a Polgármesteri Hivatal házi pénztárából kell kifizetni.


7. Közgyógyellátás

 [91]10. §        


8. Záró rendelkezések

11. §


(1)  A rendelet 2012. szeptember 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a  hatályba lépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(3)  Hatályát veszti

1. a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2007. (I.26.) önkormányzati rendelet

2. a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2007. (I.26.) rendelet módosításáról szóló 18/2007. (V.25.) önkormányzati rendelet.

3. az egyes szociális tárgyú rendeletek módosításáról szóló 4/2008. (I.29.) önkormányzati rendelet.

4. egyes szociális tárgyú rendeletek módosításáról szóló 11/2009. (III.27.) önkormányzati rendelet.


[1]A rendelet szövegét a 4/2018. (II. 19.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2018.02.20-tól

[2]

A 16/2012. (VII. 26.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése a 2/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-ának megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2015. 03. 01.

[3]

A 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 3.§. a) pontja hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2014. 01. 01.

[4]

A 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 3.§. b) pontja hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2014. 01. 01.

[5]

A 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 3.§. c) pontja hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2014. 01. 01.

[6]

A 2/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelet 6. §-a hatályon kívül helyezte. Hatályos 2015. 03.01

[7]

A 2/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelet 6. §- a hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2015. 03. 01.

[8]

A 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 3.§. d) pontja hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2014. 01. 01.

[9]

A 18/2012. (VII. 26.) önkormányzati rendelet 4. alcím 7. §-a a 2/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelet 2. § -ának megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2015. 03.01.

[10]

A rendelet szövegét a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2017. 03.30-tól

[11]

A rendelet szövegét a 19/2016. (XI.23.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2016.11.24.-től

[12]

Hatályon kívül helyezte a a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[13]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[14]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[15]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 27.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[16]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[17]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[18]

A 18/2012. (VII. 26.) önkormányzati rendelet 7. § (15)-(21) bekezdéseit a 15/2015. (VI. 25.) önkormányzati rendelet iktatta be. Hatályos: 2015. 07. 01.

[19]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[20]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[21]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[22]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[23]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[24]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 27.) önkormányzati rendelet 2. §-a Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[25]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[26]

A 18/2012. (VII. 26.) önkormányzati rendelet 7. § (22)-(33) bekezdéseit a 28/2015. (X. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a iktatta be. Hatályos: 2015. 11. 01.

[27]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[28]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[29]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[30]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017 (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[31]

A rendelet szövegét a 17/2016 (XI.03.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2016.11.04.-től

[32]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[33]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[34]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[35]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[36]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[37]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[38]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[39]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[40]

A 18/2012. (VII.26.) önkormányzati rendelet 7.§ (34)-(40) bekezdését a 4/2016 (II.25.) önkormányzati rendelet 1. §-a iktatta be. Hatályos: 2016.03.01.-től

[41]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017.03. 30-tól

[42]

Hatályon kívül helyezte a 10./2017. (II. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[43]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[44]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[45]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[46]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017 (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[47]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[48]

A 18/2012 (VII.26.) önkormányzati rendelet  7.§ (41)-(45) bekezdéseit a  7/2016 (VI.15.) önkormányzati rendelet 1. §-a iktatta be. Hatályos: 2016. június 16.tól

[49]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03.30-tól

[50]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[51]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[52]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[53]

Hatályon kívül helyezte a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2017. 03. 30-tól

[54]

A 18/2012. (VII. 26.) önkormányzati rendelet 7/a. § -át a 2/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelet iktatta be. Hatályos: 2015. 03. 01.

[55]

A rendelet szövegét a 4/2018. (II. 19.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2018. 02.20-tól

[56]

A rendelet szövegét a 4/2018 (II. 19.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2018. 02.20-tól

[57]

Hatályon kívül helyezte a 4/2018. (II. 19.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatálytalan: 2018. 02.20-tól

[58]

A 18/2012 (VII.26.) önkormányzati rendelet 7/B §-t a 4/2016. (II.25.) önkormányzati rendelet 2.§-aiktatta be. Hatályos: 2016. 03. 01.-től

[59]

A rendelet szövegét az 5/2016. (IV.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2016.május 1.
-től

[60]

A rendelet szövegét a  10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2017. 03. 30.-tól

[61]

A rendelet szövegét a 4/2018. (II. 19.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2018.02.20-tól

[62]

A 18/2012 (VII.26.) önkormányzati rendelet 7/C §-át a 4/ 2016. (II.25.) önkrományzati rendelet  3. §-a iktatta be. Hatályos: 2016. 03.01.-től

[63]

A rendelet szövegét a 16/2016 (X.11.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2016.10.12.-től

[64]

A rendelet szövegét a 16/2016 (X.11.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2016.10.12.-től

[65]

A rendelet szövegét a 16/2016 (X.11.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2016.11.12.-től

[66]

A rendelet szövegét a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2017. 03.30-tól

[67]

A rendelet szövegét a 4/2018. (II. 19.) önkormányzati rendelet 5. §-a módosította. Hatályos: 2018. 02.20-tól

[68]

A rendelet szövegét a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 5. §-a módosította. Hatályos: 2017. 03. 30-tól

[69]

A rendelet szövegét a 2/2019. (I. 31.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2019. 02. 01.től

[70]

A rendelet szövegét az 1/2017 (I.10.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2017.01.11.-től

[71]

A 18/2012.(VII. 26.) önkormányzati rendelet 7/F. §-át a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 7. §-a iktatta be. Hatályos: 2017.03. 30-tól.

[72]

A rendelet szövegét a 16/2017 (VII. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2017. július 27-től

[73]

A rendelet szövegét a 15/2018. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2018. 08.31-től

[74]

A 18/2012. (VII. 26.) önkormányzati rendelet 7/G. §-át a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 8. §-a iktatta be. Hatályos: 2017.03.30-tól

[75]

A rendelet szövegét a 19/2017. (X. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2017.10. 27-től

[76]

A 18/2012. (VII. 26.) önkormányzati rendelet 7/H. §-át a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 9. §-a iktatta be. Hatályos: 2017.03.30-tól

[77]

A 18/2012. (VII. 26.) önkormányzati rendelet 7/I. §-át a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 10. §-a iktatta be. Hatályos: 2017.03.30-tól

[78]

A rendelet szövegét a 19/2017. (VII. 26.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2017. 10.27-től

[79]

A rendelet szövegét a 19/2017 (X. 26.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2017. 10.27-től

[80]

A rendelet szövegét a 15/2018. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2018.08.31-től

[81]

A 18/2012. (VII.26.) önkormányzati rendelet 7/J. §-át a 10/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet 11. §-a iktatta be. Hatályos: 2017.03.30.

[82]

A rendelet szövegét a 4/2018. (II. 19.) önkormányzati rendelet 6. §-a módosította. Hatályos: 2018. 02.20-tól

[83]

A rendelet szövegét a 4/2018. (II. 19.) önkormányzati rendelet 7. §-a módosította. Hatályos: 2018. 02.20-tól

[84]

A 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 3.§. e) pontja hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2014. 01. 01.


[85]

A rendelet szövegét a 4/2018. (II. 19.) önkormányzati rendelet 8.  §-a módosította. Hatályos: 2018..02.20-tól

[86]

Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelet 6. §-a. Hatálytalan: 2015. 03.01-től

[1]

A rendelet szövegét a 4/2018. (II. 19.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2018.02.20-tól

[2]

A 16/2012. (VII. 26.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése a 2/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-ának megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2015. 03. 01.

[3]

A 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 3.§. a) pontja hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2014. 01. 01.

[4]

A 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 3.§. b) pontja hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2014. 01. 01.

[5]

A 26/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 3.§. c) pontja hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2014. 01. 01.

[6]

A 2/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelet 6. §-a hatályon kívül helyezte. Hatályos 2015. 03.01

[7]

A 2/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelet 6. §- a hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2015. 03. 01.