ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015 (III.26.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 11/2005. (V. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 03. 27- 2015. 03. 27

Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §.


Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 11/2005. (V. 25.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) a hirdetménynek tartalmaznia kell:

a) a meghirdetett lakás műszaki jellemzőit (szobaszám, alapterület, komfortfokozat)

b) a lakás településen és épületben belüli fekvését, pontos helyét,

c) a lakás bérleti díjának alsó határát, melyre licitálni lehet,

d) ajánlattevő tájékoztatását arról, hogy bérleti díj ajánlatát, valamint a vállalt egyösszegű befizetésre vonatkozó ajánlatát - ami minimum 3 havi, maximum 5 évi lakbérnek megfelelő összeg lehet - licitálás során teheti meg,

e) óvadék mértékét,

f) a szolgáltatási díjak összegét, a lakbéremelés lehetőségét,

g) a bérleti szerződés időtartamát és egyéb szerződéses feltételeket,

h) a pályázat benyújtásának helyét, módját, idejét,

i) a licittárgyalás helyét és idejét,

j) tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy a licittárgyaláson csak azon pályázók vehetnek részt, akik érvényes ajánlatot nyújtottak be, és részükre a Polgármesteri Hivatal a licittárgyalásra meghívót küld.”


2. §.


A rendelet 5. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„d) az együttköltözők jövedelemigazolását, amellyel a pályázó igazolja, hogy olyan jövedelemmel rendelkezik ő, illetve a vele együttköltözők, amely biztosítja azt, hogy a minimális bérleti díj összege nem haladja meg a nettó összjövedelmük 25%-át.”


3. §.


A rendelet 5. § (1) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:


(A pályázó által a hirdetményre vonatkozóan tett ajánlatnak tartalmaznia kell:)


„e) a hirdetményben előírt szerződéskötési feltételek elfogadását.”  


4. §.


A rendelet 5/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A bérleti szerződés megkötését megelőzően a sikeres licitáló óvadékot köteles fizetni. Az óvadék mértéke a liciteljárás alapján kialakuló, havi lakbér háromszorosának megfelelő összeg.”


5. §.


A rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartás adatainak kezelésére és védelmére az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései az irányadóak.”


6. §


A rendelet a következő 6. § (5)-(9) bekezdésekkel egészül ki:


„(5) Amennyiben az ajánlat – esetleges hiánypótlást követően – a hirdetményben meghatározott ajánlattételi feltételeknek megfelel, a Polgármesteri Hivatal az érvényes ajánlatot benyújtónak meghívást küld a licittárgyalásra, a hirdetményben meghatározott tárgyalási időpontot megelőző 2 munkanappal korábban.

(6) A licittárgyalást a Polgármesteri Hivatal köteles megszervezni.

(7) A licittárgyaláson a bérleti díj ajánlatát, valamint a vállalt egyösszegű befizetésre vonatkozó ajánlatát teheti meg az ajánlattevő.

(8) A bérleti díjra történő licitálás esetén a licitlépcső a hirdetményben meghatározott minimális bérleti díj mértékének 5%-a.

(9) Az előzetesen vállalt egyösszegű befizetésre vonatkozó ajánlat minimum 3 havi, maximum 5 évi lakbér mértékével megegyező lehet.”


7. §


A rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


7.§. „(1) A licit során a bérbeadó a számára gazdaságilag legkedvezőbb ajánlatot – előzetesen vállalt leghosszabb egyösszegű befizetést, legmagasabb bérleti díjat- fogadja el.

(2) Amennyiben a licit során a legkedvezőbb ajánlatot tevő a szerződéskötéstől visszalép, úgy a második legkedvezőbb ajánlatot tevő, ezen pályázó visszalépése esetén a harmadik legkedvezőbb ajánlatot tevővel kell a bérleti szerződést megkötni.

(3) Azonos licitajánlat esetén a lakásra bérleti szerződéssel rendelkező bérleti díj hátralékkal nem rendelkező licitáló ajánlatát kell elfogadni.”


8. §


A rendelet 10. § (3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A bérleti szerződés – pályázati kiírás nélkül – legfeljebb 5 évvel meghosszabbítható, feltéve, hogy a kérelmező az e rendeletben foglalt jogosultsági feltételeknek megfelel és azt a lejárat előtt 30 nappal írásban kéri. A feltételek fennállását a bérbeadó vizsgálja.”


9. §


A rendelet 14. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A költségalapú bérlakások esetén nem adható bérbeadói hozzájárulás olyan jellegű átalakítás(ok)hoz, mely az épület homlokzatának vagy tetőszerkezetének megbontásával járna,  továbbá a  műhold- vagy televízió vételére alkalmas berendezés, eszköz, homlokzatra történő elhelyezéshez.”

10. §


A rendelet 19. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Amennyiben a bérbeadó az ellenőrzés során a bérlő részéről a jogszabályban foglalt vagy szerződésben vállalt lényeges kötelezettségének megszegését tapasztalja, vele szemben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 6:348. §-ban meghatározott felmondással élhet.”

11. §


A rendelet 21. § (2) bekezdése helyére a következő rendelkezés lép:

„(2) Az albérletbe adás olyan szerződésszegésnek minősül, amely megalapozza a Ptk. 6:348. §-ban foglalt felmondást.”

12. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

13.§.


Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérleti díjainak megállapításáról szóló 10/2005. (V.25.) önkormányzati rendelet 6.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az (1) bekezdéstől eltérően a költségalapú bérlakások lakbérét előre, egyösszegű – legalább 3 havi - befizetéssel is lehet teljesíteni.”


14.§.

Hatályát veszti

  1. a rendelet 5. § (1) bekezdés b) pontja, az 5/A. § (2) bekezdése és a 8. §-a.
  2. Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2014. (X. 31.) Önkormányzati rendelet 1. melléklet II/2/6 pont g) alpontja.