ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2016 (II.25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 18/2012. (VII. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 03. 01- 2016. 03. 01

Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a  szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§ (2) bekezdésében, 10.§ (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 26.§-ában, 32.§  (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45.§ (1) bekezdésében, 132.§. (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§. (1) bekezdés 8a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 18/2012. (VII.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 7. §-a a következő (34) - (40) bekezdéssel egészül ki:


„7.§

(34) Az önkormányzat lakásfenntartási költségek csökkentése érdekében, egyszeri lakásfenntartási támogatás jogcímen rendkívüli települési támogatást nyújt a rendeletben meghatározott feltételek szerint  18. életévtől – 64. életévet tárgyévben betöltött személyek részére az általuk lakott háztartásra, a háztartás tagjai által lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség lakhatáshoz kapcsolódó kiadásai viseléséhez, feltéve, hogy a kérelmező a kérelemmel érintett ingatlanba legalább 3 hónapja bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen a bejelentett lakóhelyen él, valamint a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át nem haladja meg.

(35) A (34) bekezdés szerinti támogatás megállapítása iránti kérelem tárgyév április 1. napjától április 20. napjáig nyújtható be. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(36) A (34) bekezdés szerinti támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) jövedelemnyilatkozatokat,

b) a jövedelemnyilatkozatokban feltüntetett jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratot,

c) folyószámla hitelt érdemlő igazolását.

(37) A (34) bekezdés szerinti támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek, jogosultak és háztartások számától.

(38) A (34) bekezdés szerinti települési támogatás iránti kérelmet az előírt jogosultsági feltételeknek megfelelő személy kizárólag egy ingatlanra veheti igénybe.

(39) A (34) bekezdés szerinti települési támogatás megállapítása iránt azon személyek nyújthatnak be kérelmet, akik a kérelem benyújtásának idején nem részesülnek a lakhatási kiadások csökkentését szolgáló egyéb szociális ellátásban.

(40) A támogatás évente egy alkalommal állapítható meg, amelynek mértéke 8.000- (nyolcezer) forint/fő. A támogatás a kérelmező által megadott folyószámlára utalással kerül kifizetésre. Külön kérelem esetén a Polgármesteri Hivatal házipénztárából is kifizethető.



2.§


A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 18/2012. (VII.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) a következő 7/B. § -al egészül ki:


(1) Az önkormányzat gyógyszertámogatást, mint települési támogatást nyújt a rendeletben meghatározott feltételek szerinti szociálisan rászoruló Újfehértón bejelentett lakóhellyel és a bejelentett lakóhelyen életvitelszerűen tartózkodó személy részére, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 % - át, egyedül élő esetén a 250 %-át nem haladja meg.

(2) A gyógyszertámogatás abban az esetben állapítható meg, amennyiben a háziorvos vagy szakorvos által rendelhető, a gondozásban lévő betegségre állandóan szedett, rendszeresen felírt vényköteles gyógyszerek költsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 30 %-át.

(3) Az (1) bekezdés szerinti támogatás ugyanazon háztartáson belül több jogosultnak is megállapítható, amennyiben kérelmező az (1) és (2) bekezdésekben meghatározott jogosultsági feltételeknek megfelel.

(4) Az (1) bekezdés szerinti támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) jövedelemnyilatkozatokat,

b) a jövedelemnyilatkozatokban feltüntetett jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratot,

c) a gondozásban lévő betegségre  havi rendszerességgel szedett vényköteles gyógyszerek háziorvosi vagy szakorvosi igazolását,

d) a háziorvos vagy szakorvos által leigazolt havi rendszerességgel szedett vényköteles gyógyszerek egy havi költségéről a gyógyszertár igazolását,

e) folyószámla hitelt érdemlő igazolását,

(5) Az (1) bekezdés szerinti gyógyszertámogatás havi rendszerességgel nyújtott támogatás, mely havonta 3.000- (háromezer) forint összegben, a kérelem benyújtásának napjától tárgyév december 31. napjáig kerül megállapításra. A támogatás a kérelmező által megadott folyószámlára utalással kerül kifizetésre.

(6) Nem jogosult az (1) bekezdés szerinti települési támogatásra az a személy, aki az Szt. alapján közgyógyellátásban részesül.

(7) A jogosult a döntés kézhezvételét követő 15 napon belül köteles bejelenteni, ha közgyógyellátásra való jogosultságát megállapították.

(8) A megállapított támogatást a változás bekövetkezése hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni, ha a jogosult:

a) más településre költözött,

b) a rendeletben előírt feltételek valamelyikének nem felel meg,

c) alanyi vagy normatív közgyógyellátásra jogosult,

d) elhunyt.  




3.§


A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 18/2012. (VII.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) a következő 7/C. § -al egészül ki:


(1)Az önkormányzat születési támogatást állapít meg a 2016. január 01. napjától született gyermek jogán a szülő/törvényes képviselő részére, aki a gyermeke megszületését megelőzően legalább 6 hónapig megszakítás nélkül Újfehértón bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen a bejelentett lakóhelyén tartózkodik, az újszülött gyermekét saját háztartásában neveli, valamint a gyermek is újfehértói bejelentett lakóhellyel rendelkezik, s életvitelszerűen a bejelentett lakóhelyén él.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás megállapításának feltétele a támogatott kiskorú gyermek részére névre szólóan fenntartással megnyitott számlabetét.

(3) Az (1) bekezdés szerinti támogatás iránti kérelmet a szülő/törvényes képviselő a gyermek születését követő 6. hónap utolsó napjáig igényelheti.

(4) A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, a támogatott kiskorú gyermek részére névre szólóan fenntartással megnyitott számlabetét megnyitásáról szóló okirat másolatát, valamint a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli.

(5) Az (1) bekezdés szerinti támogatás mértéke gyermekenként egységesen egyszeri 20.000- (húszezer) forint, amelyet az Önkormányzat a gyermek részére megnyitott a (2) bekezdésben hivatkozott számlára utal át.

 (6) Az (1) bekezdés szerinti támogatás igénybevételére - több jogosult esetén - egy gyermekre tekintettel csak egy személy jogosult.


4.§


(1) Ez a rendelet 2016. március 1-jén lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszíti.



Újfehértó, 2016. február 24.




                  Nagy Sándor                                                                      Dr. Szűcs Andrea

                  polgármester                                                                              jegyző




A rendeletet kihirdettem:


Ú j f e h é r t ó n, 2016. február hó 25. napján.




                                                                                                                      dr. Szűcs Andrea

                                                                                                                              j e g y z ő