Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testülete 12/2021. (VI.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 11/2005 (V.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 01

Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testülete 12/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 11/2005 (V.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában foglaltak alapján a következőket rendeletet alkotja:

1. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2005 (V.25..) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE „9/A §.” alcíme a következő 9/C. §-sal egészül ki:

„9/C. § (1) A költségelven bérbe adható bérlakás szolgálati lakás céljára Újfehértó Város közigazgatási területén tényleges tevékenységet folytató törzskönyvi jogi személlyel, és nyilvántartásba vett egyházzal (a továbbiakban: bérlőkijelölési jog gyakorlója) jogviszonyban álló személy részére adható bérbe, a rendeletben meghatározott feltételek szerint.

(2) A bérlőkijelölési jog gyakorlója írásban kérelmezheti az Önkormányzatnál, hogy élni kíván a bérlőkijelölési jogával. A kérelemhez csatolni kell a bérlőkijelölési jog gyakorlója működésének és tevékenységének alátámasztásához szükséges dokumentumokat, és a kérelemben fel kell tüntetni legalább

  • a) a kérelmező szervezet megjelölését, és az azonosításához szükséges adatokat,
  • b) meg kell nevezni a bérlőkijelölési jog gyakorlója által kijelölt bérlő, és az együttköltöző személyek azonosításához szükséges adatokat,
  • c) a bérlőkijelölési jog gyakorlására irányuló határozott kérelmet,
  • d) annak a hitéleti feladatnak, vagy közfeladatnak a részletes ismertetését, ami miatt a bérlőkijelölési jog gyakorlója indokoltnak tartja, hogy az Önkormányzat költségelven bérbe adható bérlakást szolgálati lakás céljára biztosítson a bérlőkijelölési jog gyakorlója által megnevezett személy részére.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott kérelemről a polgármester dönt. A kérelem akkor támogatható, ha

  • a) a döntéshozatalkor rendelkezésre áll kiürített, hatályos bérleti szerződéssel nem érintett költségelven bérbe adható bérlakás,
  • b) a (2) bekezdésben meghatározott kérelem hiánytalan, és kellően alátámasztja azt, hogy a bérlőkijelölési jog gyakorlója hitéleti feladatai, vagy közfeladatai indokolttá teszik a kijelölt bérlő részére költségelven bérbe adható bérlakás szolgálati lakás céljára történő bérbeadását.

(4) A (2) bekezdés szerinti kérelemről történő döntéshozatalt megelőzően a rendelet szerinti hirdetményt nem kell közzétenni, pályázati eljárást nem kell lefolytatni, és a licitre vonatkozó rendelkezéseket nem kell alkalmazni.

(5) Ha a döntéshozatalkor egynél több, a (2) bekezdésben meghatározott kérelemről kell dönteni, akkor a kérelmeket az Önkormányzathoz történő benyújtásuk sorrendjében kell elbírálni.

(6) A rendeletben meghatározott bérleti szerződést a bérlőkijelölési jog gyakorlója által kijelölt bérlővel kell megkötni.

(7) A (4) bekezdés alapján létrejött bérleti szerződésben rögzített, egy négyzetméterre eső bérleti díj mértéke megegyezik a (2) bekezdés szerinti kérelem benyújtásának napját megelőző egy éves, átlagos, ténylegesen alkalmazott bérleti díj mértékével.

(8) A (4) bekezdés alapján létrejött bérleti szerződésben rögzíteni kell azt is, hogy a bérleti jogviszony megszűnik, ha a bérlő, és a bérlőkijelölési jog gyakorlója közötti szolgálatra, vagy foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnik. Ennek tényéről mind a bérlő, mind a bérlőkijelölési jog gyakorlója késedelem nélkül köteles írásban tájékoztatni az Önkormányzatot.”

2. § Ez a rendelet 2021. július 1-jén lép hatályba.