Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2018. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló 21/2014. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 03. 02

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2018. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2018.03.02.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló 21/2014. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Újfehértó Város Képviselő-testületének a 21/2014. (XII. 19.) önkormányzati rendelete tartalmazza a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló szabályokat.
A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) 2016. április 1. napjától a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos feladatokat és hatásköröket állami hulladékgazdálkodási közfeladatra és önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladatra választotta szét a hatáskörök megosztása mellett. A közszolgáltatás minimális tartalmát a kormányhatározattal elfogadott Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tartalmazza.
Az állami hulladékgazdálkodási közfeladatot a nemzeti fejlesztési miniszter közvetlen irányítása alatt álló Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), a jogszabályban Koordináló szervként nevezett szervezet végzi. Az ingatlanhasználók által fizetendő közszolgáltatási díj alkalmazására, számlázására, beszedésére és behajtására a Koordináló szerv jogosult.
Az állami közfeladat megjelenésével egy sajátos, háromoldalú jogviszony jött létre az ingatlanhasználók, a közszolgáltató és az NHKV között. A hulladékszállítást és kezelést továbbra is a közszolgáltató végzi, aki a szolgáltatást igénybevevőkről és az elvégzett szolgáltatásról nyilvántartást vezet és adatot szolgáltat az NHKV részére. Az NHKV ezen adatszolgáltatás alapján beszedi, illetőleg nemfizetés esetén behajtja a közszolgáltatási díjat, a közszolgáltatói adatszolgáltatás képezi a közszolgáltató részére fizetendő szolgáltatási díj alapját is.
Az önkormányzati közfeladat ellátását a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás (továbbiakban: Társulás) tagjai részére átruházott hatáskörben maga a Társulás végzi. A Ht-ben rögzített önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladatot azonban nem tudja maradéktalanul ellátni, mivel rendeletalkotási jogkörrel nem rendelkezik, ugyanakkor a Ht. 35. §-a jelentős szabályozási kötelezettséget ír elő az önkormányzatok részére.
Az állami közfeladat megjelenése és működése több olyan alapvető problémát vetett föl, melyeknek kezelésére - egyéb végrehajtási jogszabályok hiányában - az önkormányzati rendeletnek kell választ adnia, mert a rendezetlenség a közszolgáltatókat és a közszolgáltatást jogszerűen igénybe vevőket az új rendszerben indokolatlanul hátrányos helyzetbe hozhatja.
Az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására létrehozott szervezet kijelöléséről, feladatköréről, az adatkezelés módjáról, valamint az adatszolgáltatási kötelezettségek részletes szabályairól szóló 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet súlyos kötelezettséget ró a közszolgáltatóra azzal, hogy a Koordináló szerv a közszolgáltatási díjakra vonatkozó számlákat a Közszolgáltató adatszolgáltatása alapján állítja ki, és a közszolgáltató hiányos vagy helytelen adatszolgáltatásából eredő, a Koordináló szerv által nem megfelelő adattartalommal kiállított számlákkal kapcsolatos valamennyi következményért a közszolgáltatót terheli felelősség.
A közszolgáltatónak rendszeres adatszolgáltatása körében negyedévente át kell adnia minden olyan adatot a Koordináló szerv részére, amely a közszolgáltatási díj számlázásához szükséges, eseti adatszolgáltatás keretében pedig az ingatlanhasználó által bejelentett adatváltozást (beleértve új ingatlanhasználó bejelentését, a szolgáltatás felfüggesztésének, szünetelésének kérését, valamint az ingatlanhasználó által alkalmazott edényméret változását is) a változás dátumának megjelölésével együtt, a bejelentést követő 5 napon belül teljesítenie kell.
A Koordináló szerv feladatátvállalása során vált igazán láthatóvá, hogy a Közszolgáltatónak - önhibáján kívül – milyen sok szükségtelen korrekciót kell elvégeznie amiatt, hogy egyes esetekben nem tisztázott a közszolgáltatási díj fizetésére kötelezett személye. Az is egyértelműen megmutatkozott, hogy az adathiány hosszú távon téves számlázáshoz, megoldhatatlan jogi problémákhoz vezethet.
Ezért történt közszolgáltatói kezdeményezés annak érdekében, hogy az önkormányzati rendeletek egységesen tartalmazzanak rendelkezéseket minden olyan kérdéskörben, amelynek szabályozására a Ht. felhatalmazást ad, és amelyek a közszolgáltató nyilvántartás vezetési és adatszolgáltatási kötelezettségét érintik.
A Társulási Megállapodás és a közszolgáltatói szerződés a tagönkormányzatok kötelezettségeként rögzíti a társulási célok megvalósítása érdekében a helyi jogszabályok megalkotását.
Fentiekre tekintettel a Társulás - a közszolgáltató ellátási területére érvényes egységes jogalkalmazás érdekében - a 17/2017. (XI. 06.) számú határozatával előírta a tagönkormányzatok részére az egységes rendeleti szabályozást.