ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2020. (II.28.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETEjének indokolása

a pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 03. 01

a pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól

Általános indokolás

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) a szociális ellátás feltételeinek biztosítását az állam központi szervein kívül a helyi önkormányzatok feladataként állapítja meg, lehetővé téve, hogy az önkormányzat saját költségvetése terhére egyéb ellátásokat megállapíthasson.

A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 18/2012. (VII.26.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata időszerűvé vált, és egy új, a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályait meghatározó önkormányzati rendelet megalkotása költségvetési-, és átláthatósági szempontból is szükségszerűvé vált.

A támogatások célja, hogy a helyi lakosság eddiginél szélesebb köre részesüljön valamilyen ellátásban, települési támogatásban, az újszülöttektől egészen a nyugdíjas korú személyekig.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A helyi rendeletben biztosított szociális ellátások igénybevételéhez szükséges eljárási rendelkezések meghatározása, a csatolandó jövedelem igazolására szolgáló dokumentumok meghatározása.

A 2. §-hoz

Az eseti jelleggel nyújtott települési támogatások (létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet bekövetkezéséhez kapcsolódó körülmény, meghalt személy eltemettetéséről történő gondoskodás esete, elemi kár, bűncselekmény okozta megélhetést veszélyeztető vagy kivételes méltánylást érdemlő rendkívüli élethelyzet, alkalmi jelleggel felmerült gyógyszerkiadáshoz kapcsolódó körülmény) szabályozása, kérelmek benyújtásának módjának, és idejének, a biztosított minimális összeg meghatározása.

A 3. §-hoz

A települési támogatás keretén belül biztosított születési támogatás igénylésének mint nem rendszeres (egyszeri) települési támogatás jogosultsági feltételei, igénylésének és folyósításának módja, illetve a támogatás összege kerülnek meghatározásra.

A 4. §-hoz

A települési támogatás keretén belül biztosított, a 18. életévtől a 64. életévet tárgyévben betöltött személyek részére nyújtható, a lakásfenntartási költségek csökkentését célzó egyszeri települési támogatás - mint nem rendszeres települési támogatás - jogosultsági feltételei, igénylésének és folyósításának módja, illetve a támogatás összege kerülnek meghatározásra.

Az 5. §-hoz

A települési támogatás keretén belül biztosított, nevelési – és iskolakezdési támogatás – mint rendkívüli egyszeri települési támogatás - jogosultsági feltételei, igénylésének és folyósításának módja, illetve a támogatás összege kerülnek meghatározásra.

A 6. §-hoz

A települési támogatás keretén belül biztosított fűtési támogatás – mint rendkívüli egyszeri települési támogatás - jogosultsági feltételei, igénylésének és folyósításának módja, illetve a támogatás összege kerülnek meghatározásra.

A 8. §-hoz

A települési támogatás keretében megállapítható lakásfenntartási költségek csökkentését célzó rendszeres, ún. lakásfenntartási támogatás jogosultsági feltételei, igénylésének és folyósításának módja, illetve a támogatás összege kerülnek meghatározásra.

A 9. §-hoz

A települési támogatás keretében megállapítható gyógyszertámogatás mint rendszeres települési támogatás jogosultsági feltételei, igénylésének és folyósításának módja, a megszűnés esetei, illetve a támogatás összege kerülnek meghatározásra.

A 10. §-hoz

A települési támogatás keretében megállapítható házi segítségnyújtás kiegészítését biztosító természetbeni települési támogatás jogosultsági feltételei, igénylésének módja, korlátozó tényezők, illetve a támogatás mértéke, a megszüntetés esetei kerülnek meghatározásra.

A 11. §-hoz

A helyi közlekedési támogatás jogosultsági feltételei, igénylésének és folyósításának módja, illetve a támogatás összege kerülnek meghatározásra.

A 12. §-hoz

A rendelet hatályba lépéséhez, illetve a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 18/2012. (VII.26.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséhez szükséges rendelkezéseket rögzíti.