Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 1/2013. (I. 31.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 02
az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 1/2013. (I. 31.) rendelet módosításáról
Általános indokolás
Helyi önkormányzat rendelete versenyeztetési értékhatár tekintetében a törvényi értékhatártól csak alacsonyabb mértéket állapíthat meg, a hatályos szabályozásban szereplő összeg mellőzését eredményező rendeletmódosítással a mindenkori törvényi értékhatár kötelező alkalmazása egyértelművé válik.
A szabályozás várható következményei, és az előzetes hatásvizsgálat eredménye az alábbiak szerint összegezhető.
A tervezett jogszabály társadalmi hatása, hogy a jogkereső állampolgárok, szervezetek részévé egyértelművé válnak a versenyeztetési értékhatárok. Gazdasági, költségvetési hatás a rendeletmódosítást követő versenyeztetési eljárások eredménye tekintetében mutatkozhat. Környezeti és egészségi következmények nem mérhetőek. A jogalkotási folyamattal szükségképpen együtt járó hivatali előkészítő munkafolyamatokat meghaladó további adminisztartív terheket a jogszabály nem eredményez. A jogszabály módosításának elmaradása ellentmondásos működési szabályok fenntartását eredményezheti. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek, erőforrások rendelkezésre állnak.
Az előterjesztő álláspontja szerint a javasolt szabályozás az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van, és azt Európai Unió intézményeivel és tagállamaival nem kell egyeztetni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A hatályos szabályozás módosítását tartalmazza, mely egyértelműsíti, hogy versenyeztetésnél a mindenkori törvényi versenyeztetési értékhatárt kell alkalmazni.
A 2. §-hoz
Hatályba lépésre vonatkozó rendelkezést tartalmaz.