Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VII. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 08. 22

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VII. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.08.22.
a köztemetőről és a temetkezés rendjéről
Általános indokolás
A Kormányhivatal az SZ/153/01790-3/2023 számú szakmai konzultációban a temetkezésről szóló törvény felhatalmazása alapján megalkotott helyi rendelet tartalmi, és formai felülvizsgálatára, módosítására hívta fel a helyi önkormányzatot. A kért változások átvezetése érdekében indokolt új rendelet alkotása. Az alcímek mellőzése mellett sor került értelmező rendelkezések hatályon kívül helyezésére, a sírhely méreteinek szabályozására, a hulladékszállítási díj mellőzésére, magasabb jogforrási szinten rendezett kérdéskörök szabályozásának mellőzésére, temetőfenntartási hozzájárulási díj mértékének korrekciójára, és a felhatalmazó rendelkezések, valamint a feladatkört meghatározó jogszabály megjelölésének pontosítására.
A szabályozás várható következményei, és az előzetes hatásvizsgálat eredménye az alábbiak szerint
összegezhető.
A tervezett jogszabály társadalmi hatása, hogy a vonatkozó szabályozásnak megfelelően megalkotott helyi rendelet alkalmazására kerülhet sor.
Közvetlen gazdasági, költségvetési hatása a jogalkotásnak nem mutatható ki.
Környezeti és egészségi következményekkel a jogszabály módosítás kapcsán nem kell számolni.
A jogalkotási folyamattal szükségképpen együtt járó hivatali - intézményi előkészítő munkafolyamatokat meghaladó további adminisztratív terheket a jogszabály nem eredményez.
A jogalkotás elmaradása azt eredményezné, hogy a szabályozás nem igazodna kellően a magasabb szintű jogszabályi keretekhez.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek, erőforrások a rendelkezésre állnak.
Az előterjesztő álláspontja szerint a javasolt szabályozás az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van, és azt Európai Unió intézményeivel és tagállamaival nem kell egyeztetni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályának megjelölése.
A 2. §-hoz
A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi tárgyi és infrastrukturális feltételeket tartalmazza.
A 3–12. §-hoz
A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályait tartalmazza.
A 13. §-hoz
A temetési hely gazdálkodási szabályait tartalmazza.
A 14. §-hoz
A sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait foglalja össze.
A 15. §-hoz
A temetőben a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját tartalmazza.
A 16. §-hoz
A temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét foglalja magában.
A 17. §-hoz
Korábbi rendelet hatályon kívül helyezése.
A 18. §-hoz
Hatálybalépésre vonatkozó szabály.
Az 1. melléklethez
A rendeletben szabályozott díjtételek.