Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi települési támogatásokról

Hatályos: 2023. 10. 01

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.01.
a helyi települési támogatásokról
Általános indokolás
Újfehértó Város hatályos szervezeti és működési szabályzata szerint folyamatosan gondoskodni kell a helyi rendeletek felülvizsgálatáról. A pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló hatályos rendelet felülvizsgálata, és a lakossági észrevételek, ügyintézés során szerzett tapasztalatok alapján a jogszabály alkalmazását, és a helyi lakosok tájékozódását sem segíti elő a hatályos rendelet felépítése, megszövegezése, tagolása, ezért az általános felülvizsgálat keretében az előterjesztő javaslatot tesz annak áttekinthetőbb formában történő elfogadására. Az általános felülvizsgálat mellett a helyi tömegközlekedési támogatás rendelkezéseinek átfogó módosítása is szükséges, a szolgáltatásszervezésben bekövetkezett változások miatt.
A rendeletalkotás a támogatástípusokban és a jogosultsági feltételekben érdemi változást nem eredményez (a közlekedési támogatás kivételével).
A szabályozás várható következményei, és az előzetes hatásvizsgálat eredménye az alábbiak szerint összegezhető.
A tervezett jogszabály társadalmi hatása, hogy a vonatkozó szabályozásnak megfelelően megalkotott helyi rendelet alkalmazására kerülhet sor, aminek a mentén a helyi lakosok megfelelően tájékozódhatnak a támogatásokról, és azok igénybevételéhez szükséges lépésekről.
Közvetlen gazdasági, költségvetési hatása a jogalkotásnak nem mutatható ki.
Környezeti és egészségi következményekkel a jogszabály módosítás kapcsán nem kell számolni.
A jogalkotási folyamattal szükségképpen együtt járó hivatali előkészítő munkafolyamatokat meghaladó további adminisztratív terheket a jogszabály nem eredményez.
A jogalkotás elmaradása azt eredményezné, hogy a szabályozás nem igazodna a jogalkalmazás, és a jogkereső közönség igényeihez.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek, erőforrások a rendelkezésre állnak.
Az előterjesztő álláspontja szerint a javasolt szabályozás az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van, és azt Európai Unió intézményeivel és tagállamaival nem kell egyeztetni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A támogatástípusok egyértelműsítése, rendkívüli és rendszeres támogatás szerinti bontásban.
A 2–10. §-hoz
Az egyes támogatástípusok igénybevételének szabályait tartalmazza, a jogosultsági feltételek érdemi változása nélkül. A nevelési - és iskolakezdési támogatás esetében egyértelműsítésre kerül a nevelőszülői jogosultság, továbbá a fűtési és egyszeri lakásfenntartási támogatás esetében az életkori korlát. A helyi közlekedési támogatás, mint természetbeni ellátás tekintetében a rendelet alapján a továbbiakban tanulóbérlet formájában részesül a támogatásban, aki tanköteles, vagy nevelési vagy oktatási intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytat (ide értve ezáltal azokat is, akik a településen élnek, de a helyközi tömegközlekedéshez való hozzáférésüket nagyban elősegíti a bérlet igénybevétele), továbbá nyugdíjas bérlet formájában kaphatja a támogatást, aki saját jogú nyugellátásban, hozzátartozói nyugellátásban, rehabilitációs ellátásban, rokkantsági ellátásban részesül, és az egyéb jogosultsági feltételeknek megfelel. Helyi közlekedési támogatásként Újfehértó Város közigazgatási területén helyi menetrend szerinti autóbuszos személyszállítási tevékenység végzésére kizárólagos joggal rendelkező autóbuszos személyszállítási szolgáltató menetrend szerinti járataira szóló bérletet kell a jogosult részére átadni, tanköteles, vagy nevelési vagy oktatási intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytató esetében a kérelem benyújtása évének szeptemberétől a következő év június végéig érvényes tanulóbérletként, nyugellátásban, hozzátartozói nyugellátásban, rehabilitációs ellátásban, rokkantsági ellátásban részesülő személy esetében a kérelem benyújtásának hónapjától egy évig érvényes nyugdíjas bérletként. A helyi közlekedési támogatás ekként megállapított szabályai csökkentik az adminisztrációt, de továbbra is lehetővé teszik a rászoruló lakosok hozzáférését a helyi tömegközlekedéshez.
A 11. §-hoz
Az előterjesztéskor hatályos rendelet alapján nem egyértelmű, hogy mely személy mikor, milyen élethelyzethez igazodóan, és milyen mértékű támogatásra lehet jogosult, ennek szabályait egyértelműsíti a tervezet.
A 12. §-hoz
A köztemetés megtérítésével kapcsolatos mentesítés esetkörét szabályozza.
A 13. §-hoz
Az ellátások kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait rögzíti.
A 14. §-hoz és az 1–11. melléklethez
A a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény alapján a települési önkormányzat képviselő-testülete a hatáskörébe tartozó pénzbeli és természetbeni ellátásoknál a szükséges nyilatkozat és az igazolás tartalmának, illetve benyújtásának részletes szabályait rendeletben szabályozza. Ennek részletes, áttekinthető szabályozását tartalmazza a vonatkozó szakasz, és a mellékletek.
A 15. §-hoz
A folyamatban lévő eljárásokkal kapcsolatos rendelkezés, és a hatályos szervezeti és működési szabályzattal összhangban a hatáskör átruházására vonatkozó rendelkezés.
A 16. §-hoz
A korábbi rendelet hatályon kívül helyezése.
A 17. §-hoz
Hatálybalépésre vonatkozó rendelkezés, tekintettel arra, hogy a jogosultsági feltételek nem, vagy csak az ügyfelek javára változnak, ezért hosszabb felkészülési idő beiktatása nem indokolt.