Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Újfehértó Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2020 (XII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 29

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.29.
Újfehértó Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2020 (XII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő- testületének a 26/2023. (XI.14.) számú önkormányzati rendeletével elfogadta a helyi építési szabályzat módosítását. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítészének megküldött 26/2023. (XI.14.) számú rendelet megküldését követően a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 78/D. § (2) bekezdés g) pontja és 73. § (1) bekezdés alapján tájékoztatással élt az önkormányzat irányába, hogy a záró szakmai véleményében foglaltakkal nem egyezően került elfogadásra a helyi építési szabályzat. A tájékoztatás szerint a helyi építési szabályzat 24. § (6) bekezdésében, a támfallal kapcsolatos előírás a záró szakmai véleményben nem szerepelt, így ezen rendelkezést a helyi építési szabályzat 24. § (6) bekezdésből törölni szükséges.
A tájékoztatásnak megfelelő korrekciót tartalmazza a rendelet - tervezet.
A szabályozás várható következményei, és az előzetes hatásvizsgálat eredménye az alábbiak szerint összegezhető.
A tervezett jogszabály társadalmi hatása, hogy a vonatkozó szabályozásnak megfelelően megalkotott helyi rendelet alkalmazására kerülhet sor.
Közvetlen gazdasági, költségvetési hatása a jogalkotásnak nem mutatható ki.
Környezeti és egészségi következményekkel a jogszabály módosítás kapcsán nem kell számolni.
A jogalkotási folyamattal szükségképpen együtt járó hivatali előkészítő munkafolyamatokat meghaladó további adminisztratív terheket a jogszabály nem eredményez.
A jogalkotás elmaradása azt eredményezné, hogy a rendeletben a tényleges állapothoz nem igazodó szabályozási tartalom szerepelne.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek, erőforrások a rendelkezésre állnak.
Az előterjesztő álláspontja szerint a javasolt szabályozás az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van, és azt az Európai Unió intézményeivel és tagállamaival nem kell egyeztetni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A támfallal kapcsolatos előírást tartalmazza.
A 2. §-hoz
Hatálybalépéssel és hatályvesztéssel kapcsolatos rendelkezés.