Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/1995. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

az elővásárlási joggal nem érintett önkormányzati lakások elidegenítésének szabályairól

Hatályos: 1995. 11. 10- 2006. 03. 30

Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testülete 17/1995. (XI.10.) önkormányzati rendelete

az elővásárlási joggal nem érintett önkormányzati lakások elidegenítésének szabályairól

1995.11.10.

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII. tv. (továbbiakban: Lt.) 54. § (1) bekezdésben foglaltak alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya az Lt. alapján vételi, illetőleg elővásárlási joggal nem érintett önkormányzati tulajdonú lakásokra terjed ki.

2. § (1) A lakások értékesítése tekintetében a tulajdonosi jogokat kizárólag a képviselő-testület gyakorolja az e rendeletben foglaltak figyelembevételével.

(2) A lakások elidegenítésre történő kijelölése tekintetében a Településfejlesztési és a Pénzügyi bizottságot előzetes véleményezési jog illeti meg.

3. § Szolgálati lakások csak e jellegük feloldása után jelölhetők ki elidegenítésre.

4. § (1) Többlakásos ingatlan esetén az első adásvételi szerződés megkötését megelőzően az épületet társasházzá kell alakítani.

(2) A társasház alapító okirat tervezetének előkészítésébe a leendő tulajdonos-társakat be kell vonni. Az alapító okirat tervezetének meg kell felelnie a tulajdonos-társak többségi akaratának.

A lakások értékesítése

5. § (1) Az értékesítésre kijelölt lakások forgalmi értékét megfelelő gyakorlattal és engedéllyel rendelkező ingatlanforgalmi szervezet vagy szakértő állapítja meg.

(2) A forgalmi érték megállapításánál különösen az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

a) az épület településen belüli fekvése,

b) az épületben lévő lakások száma, az épülethez tartozó földterület, a közös használatra szolgáló helyiségek és a közös használatra szolgáló területek nagysága,

c) az épület felszereltsége, műszaki állapota, építése, a felújítás óta eltelt idő,

d) a lakás alapterülete és komfortfokozata,

e) a lakottság ténye.

(3) Ha a lakást az abban lakó bérlő vásárolja meg, a forgalmi értékből le kell vonni a bérlő által számlával igazoltan a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházások értékét.

6. § A vételár szabad megegyezés tárgya. A megállapított forgalmi értéktől lefelé azonban csak legfeljebb 10%-kal, míg felfelé a vevővel történő szabad megállapodás alapján korlátlan mértékben lehet eltérni.

7. § A vételárat az adásvételi szerződés megkötésekor egyösszegben kell megfizetni.

Egyéb rendelkezések

8. § Az adásvételi szerződés megkötésével járó költségek a vevőt terhelik, kivéve az ingatlanforgalmi szervezet, ill. szakértő díját.

9. § Adásvételi szerződés a bérlővel csak akkor köthető, ha a lakásra bérleti díj hátralék, illetve közüzemi díjtartozás nem áll fenn.

Záró rendelkezések

10. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 1995. július 01-től kell alkalmazni. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a lakásügyekről szóló, többször módosított 9/1991.(VII.12.) KT. számú rendelet 10-11. §-ai hatályukat vesztik.