Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/1995. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások elidegenítésének szabályairól

Hatályos: 1996. 08. 06- 2006. 03. 30

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/1995. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások elidegenítésének szabályairól

1996.08.06.

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII. tv. (továbbiakban: Lt.) 54. § (1) bekezdésben foglaltak alapján az alábbi rendeletet alkot ja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya az Lt. alapján elővásárlási joggal érintett önkormányzati tulajdonú lakásokra terjed ki.

2. § (1) A lakások értékesítése tekintetében a tulajdonosi jogokat kizárólag a képviselő-testület gyakorolja az e rendeletben foglaltak figyelembevételével.

(2) A lakások elidegenítésre történő kijelölése tekintetében a Településfejlesztési és a Pénzügyi bizottságot előzetes véleményezési jog illeti meg.

3. § Szolgálati lakások csak e jellegük feloldása után jelölhetők ki elidegenítésre.

4. § (1) Többlakásos ingatlan esetén az első adásvételi szerződés megkötését megelőzően az épületet társasházzá kell alakítani.

(2) A társasház alapító okirat tervezetének előkészítésébe a leendő tulajdonostársakat be kell vonni. Az alapító okirat tervezetének meg kell felelnie a tulajdonostársak többségi akaratának.

A lakások értékesítése

5. § (1) Az értékesítésre kijelölt lakások forgalmi értékét megfelelő gyakorlattal és engedéllyel rendelkező ingatlanforgalmi szervezet vagy szakértő állapítja meg.

(2) A forgalmi érték megállapításánál különösen az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

a) az épület településen belüli fekvése,

b) az épületben lévő lakások száma, az épülethez tartozó földterület, a közös használatra szolgáló helyiségek és a közös használatra szolgáló területek nagysága,

c) az épület felszereltsége, műszaki állapota, építése, a felújítás óta eltelt idő,

d) a lakás alapterülete és komfortfokozata,

e) a lakottság ténye.

(3) Ha a lakást az abban lakó bérlő vásárolja meg, a forgalmi értékből le kell vonni a bérlő által számlával igazoltan a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházások értékét.

6. §1 A vételár a forgalmi érték 100%-a.

A vételárra vonatkozó szabályok

7. § (1) A megállapított vételár megfizetésének feltételeit az eladó és a vevő szabadon határozza meg az e rendeletben foglaltak figyelembevételével.

(2) Ha a lakást kívülálló vásárolja meg, a vételár 100%-át az adásvételi szerződés megkötésekor egyösszegben kell megfizetni.

(3) Ha a lakást kívülálló lakottan vásárolja meg, vele adásvételi szerződés csak akkor köthető, ha vállalja, hogy a lakásban lakókkal az önkormányzati bérlakásokra irányadó feltételekkel bérleti szerződést köt, melyben kifejezetten szerepel, hogy a bérleti szerződésnek a bérbeadó által történő felmondásakor az Lt. 24. § (1)—(2) bekezdése nem mellőzhető. Annak a bérlőnek a lakását, aki nyugellátásban részesül, és az elővásárlási jogával nem él, a szerződésének fennállásáig harmadik személy részére csak a bérlő írásbeli hozzájárulásával lehet elidegeníteni.

8. § (1) Ha a lakást az Lt. alapján az arra jogosult (továbbiakban: kedvezményezett) vásárolja meg, részére – kérelmére – legalább 25 évi részletfizetési kedvezményt kell adni. Ha a kedvezményezett kéri, a szerződés megkötésekor a megállapított vételár legfeljebb 10%-ának egyösszegben történő megfizetése köthető ki. Az első vételárrészlet befizetése után fennmaradó vételárhátralékra (tőketartozásra) a Ptk. pénztartozásra megállapított mértékű évi kamatot kell felszámítani, és az így kiszámított hátralékot havonta egyenlő mértékben fizetendő részletekben kell megfizetni.

(2) Ha a kedvezményezett az eladásra nézve az (1) bekezdésben foglaltaknál kedvezőbb feltételek teljesítését vállalja, részére a 9. §-ban meghatározott engedmények illetik meg.

9. § (1) A vételár egyösszegű megfizetésének vállalása esetén a kedvezményezett a vételárból 15% árengedmény illeti meg.

(2) Ha a kedvezményezett a vételárhátralék megfizetését 2 évnél hosszabb, de 6 évnél rövidebb idő alatt vállalja, akkor a vételárhátralékot terhelő évi kamat értéke a Ptk. pénztartozásra megállapított kamat fele.

(3) Ha a kedvezményezett a vételárhátralék megfizetését 2 évnél rövidebb idő alatt vállalja, a vételárhátralék kamatmentes.

10. § Ha a kedvezményezett, ill. a vele egy háztartásban élők egy főre jutó jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem éri el, akkor a 9. § (1) bekezdésben meghatározott esetben a vételárengedély 20%, míg a 8. § (1) bekezdésben és a 9. § (2) bekezdésben meghatározott esetben a kamat mértéke az ott említett kamatmérték fele.

11. § Ha a lakást a kedvezményezett részletfizetéssel vásárolja meg, akkor részére a tulajdonjog az ingatlan-nyilvántartásba csak akkor jegyezhető be, ha az első vételárrészletet befizette.

Egyéb rendelkezések

12. § Ha az önkormányzat a lakást értékesítésre kijelöli, az eladás feltételeit a kedvezményezettel közölni kell. Az ajánlati kötöttség ideje 30 nap, melyen belül a kedvezményezettnek nyilatkoznia kell, hogy elővásárlási jogával kíván-e élni.

13. § Az adásvételi szerződés megkötésével járó költségek a vevőt terhelik, kivéve az ingatlanforgalmi szervezet, illetve szakértő díját.

14. § (1) A teljes vételár megfizetéséig az önkormányzat javára jelzálogjogot, ennek biztosítására pedig elidegenítési és terhelési tilalmat az ingatlan-nyilvántartásba kell bejegyezni, mely alól felmentést kizárólag a képviselő-testület adhat.

(2) Az (1) bekezdésben említett felmentés különösen akkor adható, ha:

a) a tulajdonos másik lakást vásárol, és ezt egészségügyi ok, munkahely-változtatás vagy egyéb, lényeges személyi körülményekben bekövetkezett változás indokolja,

b) a lakás felújítása, korszerűsítése érdekében kötött hitelszerződés alapján a hitelt nyújtó pénzintézetet jelzálogjog illeti.

15. §2

16. §

Záró rendelkezések

A rendelet kihirdetése napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
1

A 6.§. a 20/1996. (VIII.6.) KT. számú rendelet 1.§-a szerint módosított szöveg.

2

A 15.§-t a 20/1996. (VIII.6.) KT. sz. rendelet 2.§-a hatályon kívül helyezte.