Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2003. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a lakáshoz jutás helyi támogatásának rendjéről

Hatályos: 2021. 03. 01

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2003. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a lakáshoz jutás helyi támogatásának rendjéről

2021.03.01.

1Nagyecsed Város Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy az arra rászoruló családok (személyek) részére e rendeletben meghatározott típusú lakásszerzésükhöz, lakáshelyzetük megoldásához anyagi támogatást nyújtson.

A támogatásban részesíthetők köre

2. § (1) Támogatásban részesíthető az a kérelmező, aki:

a)2 bejelentett lakóhellyel, ill. tartózkodási hellyel rendelkezik, és

b)3 a kérelmező, valamint közeli hozzátartozója, élettársa (a továbbiakban: együttköltözők) egy főre eső nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum ötszörösét, és

c) az építendő illetve vásárolandó lakás nagysága nem haladja meg a külön jogszabályban megállapított méltányolható lakásigény mértékét, és

d) nyilatkozik arról, hogy a lakáshoz jutáshoz adható egyéb kedvezmények, támogatások, hitelek mellett az igényelt támogatással együtt a szükséges saját erővel rendelkezik, és

e) ő maga illetve a kölcsönszerződésben megjelölt kezesek a visszatérítendő támogatás törlesztő részleteinek teljesítésére megfelelő jövedelemmel rendelkezik. E szabály alkalmazása során a kezesek jövedelme 33%-ának külön-külön el kell érnie a havi törlesztőrészletet.

(2) Támogatás csak Nagyecsed városban megvalósuló olyan lakásépítéshez illetve lakásvásárláshoz nyújtható, amely megfelel a rendelet 3. § (1) bekezdésben foglalt céloknak.

(3) Házastársak, élettársak együtt is részesíthetők támogatásban, ha kérelmükben ezt kérik. Ebben az esetben a házastársak, élettársak csak akkor részesíthetők támogatásban, ha a támogatással érintett ingatlanon mindketten és kizárólagosan tulajdoni illetőséget szereznek, kivéve a szülőknek kiskorú gyermekükkel történő közös tulajdonszerzését. A támogatás összege ilyenkor sem haladhatja meg összességében a 4. § (3) bekezdésben meghatározott összeget, és a támogatásban részesített feleket a fizetési kötelezettség egyetemlegesen terheli.

A támogatás felhasználása

3. § (1) A támogatás felhasználható a kérelmező

a) tulajdonába kerülő új, használt vagy értékesítés céljára épített lakás vásárlásához,

b) tulajdonába kerülő lakóház, illetve társasházi lakás építéséhez,

c) tulajdonába kerülő és önálló lakást eredményező

ca) tetőtér beépítéshez

cb) ráépítéshez

cc) nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá átalakításához

cd) tulajdonában lévő lakás legalább egy lakószobával történő bővítéséhez, ha a lakás a bővítést követően a méltányolható lakásigény mértékének felső határát nem haladja meg.

(2) Lakásépítés és bővítés esetén jogerős építési engedély alapján a jogerős használatbavételi engedély kiadásáig, vásárlás esetén pedig adásvételi szerződés alapján a tulajdonjog bejegyzéséig nyújtható be a kérelem.

(3) A támogatás iránti kérelem a (2) bekezdésben foglalt határidőt követően is benyújtható az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

a) a kérelmező a tárgyévet megelőző évben igazolhatóan azért nem részesülhetett támogatásban, mert az ehhez szükséges költségvetési források kimerültek, és

b) a kérelmező a támogatási igényét a tárgyév I. negyedévében ismételten benyújtotta

Ebben az esetben a kérelmet aszerint kell elbírálni, ahogy azt eredetileg – a tárgyévet megelőzően – nyújtották be.

A támogatás formái és mértéke

4. § (1) A támogatás szociális rászorultság alapján adható, melynek formái:

a) kamatmentes kölcsön, melynek futamideje legfeljebb 10 év,

b) vissza nem térítendő támogatás,

c) mindkettő együtt.

(2) A támogatás ugyanazon igénylő részére egyszer állapítható meg.

(3)4 A támogatás összege:

a) a 3. § a—b)pontjában meghatározott esetben legfeljebb 200.000,-Ft vissza nem térítendő és legfeljebb 300.000.-Ft kamatmentes kölcsön

b) a 3. § c)-d) pontjában meghatározott esetben legfeljebb 100.000,-Ft,vissza nem térítendő és legfeljebb 200.000.-Ft kamatmentes kölcsön.

(4) Az adott évben a támogatás céljára felhasználható előirányzatot a képviselő-testület a költségvetési rendeletében állapítja meg.

(5) A megállapított támogatás folyósítása:

a) a 3. § a) pontjában foglalt esetben egy összegben az eladó kezeihez vagy számlájára történő átutalással, kivéve, ha a támogatott lakásépítési kedvezményt, adó visszatérítési támogatást, illetőleg hitelintézeti kölcsönt vesz igénybe. Ebben az esetben az e rendelet alapján megállapított támogatást a kedvezményt vagy kölcsönt folyósító hitelintézet útján kell nyújtani. A támogatás folyósításának további feltétele, a tulajdoni lapon feltüntetett széljegy igazolása, amely a tulajdonjog bejegyzés iránti ingatlan-nyilvántartási eljárás megindítását tanúsítja.

b) az a) pontban foglalt módon a 3. § b—d) pontjaiban foglalt esetekben a megállapított támogatás egyösszegű kifizetésének feltétele, hogy az alapozás az I. fokú építésügyi hatóság által igazoltan kész legyen. A támogatás a készültségi fokkal arányosan is kifizethető, ha a támogatást megállapító határozat így rendelkezik, részletekben az alábbiak szerint:

ba) a megállapított támogatás 50%-a, ha az alapozás az I. fokú építésügyi hatóság által igazoltan kész,

bb) a megállapított támogatás további 50%-a, ha az építmény az I. fokú építésügyi hatóság által igazoltan szerkezetkész állapotban van.

(6) A kamatmentes kölcsönt havi egyenlő részletekben kell visszafizetni.

Kizáró okok

5. § Nem adható támogatás:

a) ha a lakás értéke építés és új lakás vásárlása esetén meghaladja a Gazdasági Minisztérium által évente közzétett átlagköltséget, használt lakás vásárlása esetén pedig meghaladja az átlagköltség 60%-át.

b) annak, aki az önkormányzati bérlakásra kedvezménnyel szerez tulajdonjogot,

c) annak, akinek önkormányzati bérlakásra fennállt bérleti joga az 1993. évi LXXVIII. tv. 24. § (1) bekezdés a—d)pontján alapuló felmondás miatt szűnt meg,

d) annak, aki a kérelem benyújtásakor a lakás megszerzése költségeit teljes egészében kiegyenlítette. Magánszemélyektől felvett kölcsön visszafizetésére helyi támogatás nem adható.

e) annak, aki a rendelet 2. § (1) bekezdésében foglalt feltételeknek nem felel meg,

f)5

g) ha a kérelmező a támogatás iránti kérelmet a rendelet 3. § (2) bekezdésben meghatározott határidőn túl nyújtotta be, vagy határidőn túl nyújtotta be, de nem állnak fenn a 3. § (3) bekezdésben foglalt feltételek,

h) ha a vásárolni kívánt lakás állapota az I. fokú építési hatóság véleménye alapján a műszaki előírásoknak nem felel meg,

i) annak, aki a kérelmében olyan valótlan adatot közöl, amely számára jogosulatlan előnyt jelent,

j) annak, aki szülőtől, gyermektől, örökbefogadott, mostoha- vagy nevelt gyermektől, illetve örökbefogadó, mostoha- vagy nevelőszülőtől szerzi meg a lakás tulajdonjogát.

A támogatás igénylésének, elbírálásának rendje

6. § (1)6 A támogatás iránti kérelmet a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon.

(2)7 A kérelemhez mellékelni kell:

a) a 3. § a)pontjában foglalt esetben az adásvételi szerződést, melynek tartalmaznia kell:

aa) a megvásárolni kívánt lakás szobaszámát,a megvásárolni kívánt lakás szobaszámát,

ab) a vételár milyen forrásokból tevődik össze,

ac) nyilatkozatot, hogy az eladó és a vevő egymással nem állnak az 5. § j) pontja szerintinek hozzátartozói kapcsolatban

b) két kezes nyilatkozatát arról, hogy a megállapított támogatás erejéig a készfizető kezességet vállalják,

c)8

(3)9 Az eljárás során bizonyítékként használatható fel különösen:

a) a 3. § b—d) pontjaiban foglalt esetekben a jogerős építési engedélyt és az I. fokú építésügyi hatóság által kiállított nyilatkozatot, hogy az építendő lakás értéke nem haladja meg az 5. § a) pontjában meghatározott mértéket,

b) a lakás illetve az ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát. Építésnél az építési engedélyezési eljárás során becsatolt tulajdoni lap másolatot el kell fogadni, feltéve, hogy az 3 hónapnál nem régebbi,

c) a kérelmező illetve a vele együttköltözők, valamint a kezesek nettó jövedelmét igazoló okiratokat, nyilatkozatot az egyéb forrásból származó nettó jövedelemről,

(4)10 A támogatás odaítéléséről, annak formájáról, mértékéről a Szociális és Egészségügyi bizottság javaslata alapján a képviselő-testület dönt.

A támogatásra illetve kölcsönre vonatkozó szerződés

7. § (1)11 A döntés után az érdekelteket 8 napon belül a Hivatal értesíti, és felhívja a megállapodás megkötésére. A megállapodást az önkormányzat képviseletében a polgármester írja alá.

(2) A megállapodásban, illetve kölcsönszerződésben rögzíteni kell:

a) a kedvezményezett személyi adatait,

b) a vásárolandó ill. építendő lakás adatait,

c) a támogatás, ill. kölcsön jogcímét, formáját, mértékét,

d) a kamatmentes kölcsön visszafizetésének feltételeit,

e)12 azt, hogy a vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön mértékéig a kedvezményezettek feltétlen hozzájárulásukat adják ahhoz, hogy az ingatlan-nyilvántartásban a jelzálogjog, az önkormányzat javára bejegyzésre kerüljön, vissza nem térítendő támogatás esetén 5 évre, kamatmentes kölcsön esetén annak lejártáig, visszafizetéséig

f) a szerződésszegés eseteit, és annak jogkövetkezményeit.

(3)13 A megállapodás, ill. kölcsönszerződés mindkét fél részéről történő aláírását követően a Hivatal a támogatás kifizetése ill. átutalása iránt intézkedik az azt követő 15 napon belül, hogy a 4. § (5) bekezdésben foglaltak igazolása megtörtént.

(4) A Polgármesteri Hivatal a támogatásokról és a kölcsönökről nyilvántartást vezet.

A támogatás illetve kölcsön visszafizetésének felfüggesztése, elengedése

8. § (1) A kölcsöntörlesztés megkezdését követően kérelemre a Szociális és Egészségügyi Bizottság javaslata alapján a képviselő-testület egy alkalommal rendkívüli méltányosságból legfeljebb 1 évre engedélyezheti a törlesztés fizetésének felfüggesztését akkor, ha a lakásépítéssel, vásárlással kapcsolatos pénzintézeti kölcsönök havi törlesztő részleteinek levonása után a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegét és a törlesztés fizetése a támogatott illetve családja megélhetését átmenetileg veszélyeztetné.

(2) Amennyiben a képviselő-testület a törlesztés felfüggesztését engedélyezi, a megkötött kölcsönszerződést módosítani kell. A módosításnak tartalmaznia kell az eredeti szerződésben szereplő jelzálogjog határidejének és képviselő-testület által engedélyezett felfüggesztési határidővel egyező meghosszabbítását.

(3) A Szociális és Egészségügyi Bizottság javaslatára a képviselő-testület a kölcsön visszafizetését kérelemre részben vagy egészben elengedheti

a) annak a családnak (személynek), aki önhibáján kívül került olyan helyzetbe, hogy nem képes a lakás építésével (vásárlásával) összefüggő hitelek havi törlesztő részleteinek megfizetésére,

b) a támogatott halála esetén

A kölcsön visszafizetésének elengedése esetén az önkormányzat javára bejegyzett jelzálogjogot valamint elidegenítési és terhelési tilalmat az ingatlan-nyilvántartásban töröltetni kell.

(4) A képviselő-testület a Szociális és Egészségügyi bizottság javaslat alapján kérelemre a jelzálogjog valamint az elidegenítési és terhelési tilalom más lakóingatlanra történő átvezetéséhez hozzájárulhat, ha:

a) a jogosult az elidegenítésből származó vételárat teljes egészében más, Nagyecsed városban megvalósuló saját lakás építésére vagy vásárlására használja fel, vagy

b) a házasság felbontása esetén a vagyonközösség megszüntetése céljából a volt házastárs részére idegeníti el, aki a kölcsön visszafizetésére kötelezettséget vállalt,

feltéve, hogy hátralékkal nem rendelkezik.

A támogatás visszafizetésének esetei

9. § (1) A kamatmentes kölcsön, ill. a vissza nem térítendő támogatás visszafizetése a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten egyösszegben esedékessé válik, ha támogatásban részesített

a) három havi törlesztő részlettel már adós, vagy nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesít és ezen tartozását írásbeli felszólítás ellenére 30 napon belül sem rendezi,

b) a támogatás összegét a szerződésben rögzített céltól eltérően használta fel,

c) a támogatással érintett lakásra vonatkozó tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzéséről a lakásvásárlási támogatás felvételét követő 3 hónapon belül nem gondoskodott,

d) a vissza nem térítendő támogatással vásárolt, épített lakást szabadforgalomban 5 éven belül, míg a visszatérítendő kölcsönnel vásárolt, épített lakást szabadforgalomban a kölcsön visszafizetése előtt cserelakás nélkül idegenítik el,

e) a lakás építését a jogerős építési engedély érvényességi idején belül nem kezdi meg, attól engedély nélkül eltér, illetve 3 éven belül nem kap használatbavételi engedélyt,

f) a lakást egészben nem lakás céljára hasznosítja, használja, illetve nem maga használja,

g) a támogatásban részesítését valótlan tények, adatok közlésével, valós adatok, tények elhallgatásával befolyásolta

(2)14 A Hivatal a kamatmentes kölcsön, illetve vissza nem térítendő támogatás visszafizetésének előírásával egyidejűleg a behajtás iránt is intézkedik.

Értelmező rendelkezések

10. §15

Záró rendelkezések

12. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, mellyel egyidejűleg a lakásügyekről szóló 9/1991.(VII.12.)KT. számú, valamint az azt módosító 5/1992.(III.16.) KT. sz., 16/1992.(X.02.)KT. sz., 3/1994.(II.07.) KT. sz., 3/1995.(I.30.) KT. sz., 3/1998.(II.21.) KT. sz., 13/2000. (IV.19.) KT. sz., 16/2001.(VI.27.) KT. sz. és 6/2002.(IV.19.) KT. sz. rendeletek hatályukat vesztik.

(2) Rendelkezéseit első alkalommal a hatálybalépése után benyújtott kérelmek elbírálásánál kell alkalmazni.

(3) A korábbi helyi támogatásra vonatkozó szabályzatok, ill. rendeletek alapján odaítélt támogatással kapcsolatos ügyekben a szerződés, ill. megállapodás megkötésekor érvényben lévő szabályok az irányadók.

1

A bevezető rész a 4/2021. (II.26.) Ör. 1.§-ával megállapított szöveg.

2

A 2.§ (1) bekezdés a) pontja a 8/2006. (III.23.) Ör. 1.§-a szerint módosított szöveg.

3

A 2.§ (1) bekezdés b) pontja a 4/2021. (II.26.) Ör. 2.§-a szerint módosított szöveg.

4

A 4.§ (3) bekezdése a 11/2015. (VIII.10.) Ör. 1.§-a szerint módosított szöveg.

5

Az 5.§ f) pontját a 4/2021. (II.26.) Ör. 4.§ a) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 6.§ (1) bekezdése a 16/2019. (XII.13.) Ör. 23.§-a szerint módosított szöveg.

7

A 6.§ (2) bekezdése a 22/2005. (X.28.) Ör. 1.§ (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

8

A 6.§ (2) bekezdés c) pontját a 4/2021. (II.26.) Ör. 4.§ b) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 6.§ (3) bekezdése a 22/2005. (X.28.) Ör. 1.§ (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

10

A 6.§ (4) bekezdése a 22/2005. (X.28.) Ör. 1.§ (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 7.§ (1) bekezdése a 16/2019. (XII.13.) Ör. 24.§-a szerint módosított szöveg.

12

A 7.§ (2) bekezdés e) pontja a 16/2005. (IX.01.) Ör. 1.§-a szerint módosított szöveg.

13

A 7.§ (3) bekezdése a 16/2019. (XII.13.) Ör. 25.§-a szerint módosított szöveg.

14

A 9.§ (2) bekezdése a 16/2019. (XII.13.) Ör. 26.§-a szerint módosított szöveg.

15

A 10.§-t a 4/2021. (II.26.) Ör. 4.§ c) pontja hatályon kívül helyezte.