Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2012. (III. 15.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről

Hatályos: 2015. 05. 01- 2016. 04. 30

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2012. (III. 15.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről

2015.05.01.

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 92. § (1) – (2) bekezdéseiben,

az 1. § tekintetében a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 6. § (3) bekezdésében,
a 2. § tekintetében a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében,
az 5. § tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 17. § (5) bekezdésében,
a 9. § (1) bekezdés tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében,
a 10. § tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 58/B. § (2) bekezdésében,
a 13. § (1) bekezdése tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 115. § (3) bekezdésében,
kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (4) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a 11-13. §-ok tekintetében Nagyecsed, Mérk, Fábiánháza, Tiborszállás, Vállaj, Győrtelek, Géberjén, Ökörítófülpös, Rápolt és Fülpösdaróc önkormányzatai képviselő-testületének hozzájárulásával a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. §1 (1) A rendelet hatálya -a (2)-(7) bekezdésekben foglaltak kivételével- kiterjed Nagyecsed város, Mérk nagyközség, valamint Fábiánháza, Tiborszállás, Vállaj, Győrtelek, Rápolt, Ököritófülpos, Géberjén és Fülpösdaróc községek közigazgatási területére.

(2) A rendelet 7. §. a) pontjának hatálya Nagyecsed város, Ököritófülpös, Rápolt és Vállaj községek közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet 7. § b) pontjának hatálya Nagyecsed város, Mérk nagyközség, valamint Fülpösdaróc, Géberjén, Ököritófülpös, Rápolt, Tiborszállás és Vállaj községek közigazgatási területére terjed ki.

(4) A rendelet 7. § c) pontjának hatálya Nagyecsed város, Mérk nagyközség, valamint Fábiánháza, Tiborszállás, és Vállaj községek közigazgatási területére terjed ki.

(5) A rendelet 7. § d) pontjának hatálya Nagyecsed város, Mérk nagyközség, valamint Fülpösdaróc, Géberjén, Győrtelek, Ököritófülpös, Rápolt, Tiborszállás és Vállaj községek közigazgatási területére terjed ki.

(6) A rendelet 7. § e) pontjának hatálya Nagyecsed város, Ököritófülpös és Rápolt községek közigazgatási területére terjed ki.

(7) A rendelet 10. §-ának hatálya Nagyecsed város közigazgatási területére terjed ki.

2. Eljárási rendelkezések

2. § (1) A rendeletben meghatározott szociális feladat-, és hatásköröket – amennyiben a rendelet másként nem rendelkezik – I.fokon a Szatmári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ (a továbbiakban: Központ) vezetője gyakorolja.

(2) A rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti kérelmeket – amennyiben a rendelet másként nem rendelkezik – a Központ vezetőjénél kell benyújtani.

(3) A kérelemhez csatolni kell a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. SzCsM rendeletben meghatározott nyomtatványokat, igazolásokat.

(4) A jövedelem- és vagyonnyilatkozatot a jövedelem típusának megfelelő igazolással vagy annak fénymásolatával kell benyújtani.

3. § A rendeletben szabályozott ellátásokat igénylők szociális, vagyoni körülményeinek megismerése érdekében szükség szerint környezettanulmányt kell készíteni, továbbá orvosi, védőnői, pedagógiai vélemény, illetve javaslat kérhető be.

3. Ellátás biztosítása külön eljárás nélkül

4. § (1) Külön eljárás nélkül, soron kívül kell az ellátást biztosítani, ha a kérelmező:

a) önmaga ellátására teljesen képtelen, és nincs olyan hozzátartozója, aki az ellátásáról gondoskodna, és ellátása más egészségügyi vagy szociális szolgáltatás biztosításával sem oldható meg,

b) háziorvos vagy szakorvos szakvéleménye alapján soron kívüli ellátása indokolt,

c) életkörülményeiben, szociális, egészségügyi állapotában olyan változás állt elő, hogy a soron kívüli ellátás hiánya az életét, testi épségét veszélyeztetné.

4. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

5. § Ha az ellátást megállapító szerv az ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, pénzegyenértékét és a kamat összegét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból

a) elengedheti, ha a kötelezett családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át, egyedül élő esetén 150%-át,

b) csökkentheti, ha a kötelezett családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén 200%-át,

c) részletekben fizettetheti meg, ha a kötelezett családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén 250%-át

nem haladja meg.

5. Az ellátás megszűnésének esetei

6. § A személyes gondoskodást nyújtó ellátás megszűnik az Szt. 100. §-ban valamint 101. § (1) – (2) bekezdéseiben meghatározott eseteken túl akkor is, ha a jogosult a térítési díjat felszólítás ellenére sem fizeti meg, vagy a szociális szolgáltatást a jogosult szándékosan akadályozza.

6. Alapellátások

7. § Az önkormányzat az alábbi szociális alapellátásokat biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,

d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

e) időskorúak nappali ellátása.

8. § Az önkormányzat a 7. §-ban meghatározott ellátásokat a Szatmári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Társulás keretében a Központ útján biztosítja.

7. Étkeztetés

9. § (1) Étkeztetés szempontjából szociálisan rászorultnak kell tekinteni:

a) életkora miatt azt a személyt, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt elérte,

b) egészségi állapota miatt azt a személyt, aki rokkantsági vagy baleseti nyugellátásban részesül, vagy aki mozgáskorlátozottsága, akut vagy krónikus betegsége, fogyatékossága miatt önmaga ellátására részben vagy egészben képtelen,

c) fogyatékossága miatt azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. tv. alapján fogyatékossági támogatásban részesül,

d) pszichiátriai betegsége vagy szenvedélybetegsége miatt azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézati kezelést nem igényel, de önmaga ellátására csak részben képes,

e) hajléktalansága miatt azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik.

(2) Az étkeztetést az étel elvitelének lehetővé tételével kell biztosítani.

(3) A Központ vezetője külön eljárás nélkül köteles az ellátást biztosítani természeti katasztrófa esetén. Ebben az esetben az étkeztetés ingyenes.

8. Szociálpolitikai kerekasztal

10. § A képviselő-testület szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, melynek tagjai:

a) a képviselő-testület Szociális Bizottságának elnöke,

b) a jegyző,

c) a Központ vezetője,

d) a Napköziotthonos Óvoda vezetője,

e) a Szatmári Kistérségi Bölcsőde vezetője,

f) az iskolai védőnő,

g) a nemzetiségi önkormányzat képviselője.

9. Térítési díj

11. § (1) A 7. § a)-b) valamint d)-e) pontjaiban meghatározott ellátások – az Szt. 114. § (3) bekezdésben foglaltak kivételével- díjkötelesek.

12. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díját (a továbbiakban: intézményi térítési díj) a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A kötelezett által fizetendő térítési díjat (a továbbiakban: személyi térítési díj) a Központ vezetője konkrét összegben állapítja meg az Szt. 115. § (2) bekezdés, valamint a rendelet 13. §-ban biztosított kedvezmények figyelembevételével.

10. A térítési díj csökkentésének esetei, módja

13. §2

11. Díjmentesség

14. § (1) A 7. §. b) pontjában meghatározott szolgáltatás esetén az ellátás díjmentes, ha az ellátás időtartama egy napi gondozás időszaka alatt összesen nem éri el az egy órát.

(2) A 7. § d) pontjában meghatározott ellátás térítési díjmentes.

(3) A 7. § e) pontjában meghatározott ellátás díjmentes, ha annak keretében az ellátást igénylő étkeztetésre nem tart igényt. Amennyiben az ellátást igénylő a 7. § e) pontjában meghatározott szolgáltatás keretében étkeztetést is igényel, akkor az 1. melléklet 1.1 pontja szerinti térítési díjat köteles fizetni.

12. Az ellátás igénybevételére vonatkozó megállapodás

15. § (1) A Központ vezetője megállapodást köt az igénylővel.

(2) A megállapodás tartalmazza:

a) az ellátás megnevezését, módját és időtartamát,

b) ha az ellátás díjköteles, akkor a fizetendő személyi térítési díjat és a fizetés módját,

c) a szolgáltatás felmondásának illetve megszűnésének eseteit,

d) a döntés elleni jogorvoslat módját.

13. Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2012. március 15-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 9/2009. (IX.4.) önkormányzati rendelet VI. fejezete.

1. melléklet3

Intézményi térítési díjak
1.Étkeztetés:
1.1 Étkeztetés kiszállítás nélkül Nagyecseden: 435 forint/nap
1.2 Étkeztetés kiszállítás nélkül Ököritófülpösön és Rápolton: 365 forint/nap
1.3 Étkeztetés kiszállítás nélkül Vállajon: 350 forint/nap
1.4 Étel kiszállítás díja Nagyecseden: 150 forint/szállítás
1.5 Étel kiszállítás díja Ököritófülpösön és Rápolton: 50 forint/szállítás
1.6 Étel kiszállítás díja Vállajon: 50 forint/nap
2.Házi segítségnyújtás: 205 forint/óra

3. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás: 40 forint/nap

4. Idősek nappali ellátása

4.1 Csak napközbeni tartózkodást igénybe vevők esetén Nagyecseden: 1395 forint/nap

4.2 Csak napközbeni tartózkodást igénybe vevők esetén Ököritófülpösön és Rápolton: 300 forint/nap

4.3 Napközbeni tartózkodást és ott étkezést igénybe vevők esetén Nagyecseden: 1830 forint/nap

4.4 Napközbeni tartózkodást és ott étkezést igénybe vevők esetén Ököritófülpösön és Rápolton: 785 forint/nap

1

Az 1.§ a 8/2014. (X.2.) önkormányzati rendelet 1.§-ával megállapított szöveg.

2

A 13.§-t a 4/2015. (IV.7) önkormányzati rendelet 2.§-a hatályon kívül helyezte.

3

Az 1. melléklet a 4/2015. (IV.7.) önkormányzati rendelet 2.§-ával megállapított szöveg.