Nagyecsed Város Önkormányzatának 17/2019 (XII.13.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

Hatályos: 2020. 01. 01

Nagyecsed Város Önkormányzatának 17/2019 (XII.13.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

2020.01.01.

Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed mindazon természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik részére az önkormányzat pénzeszközt (a továbbiakban: forrás) ad át, vagy akitől forrást vesz át.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a magánszemélyeknek juttatott segélyekre, ösztöndíjakra, valamint a közfeladat-ellátására kötött megállapodás keretében átadott forrásokra.

2. § (1) Az önkormányzat a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatai terhére dönt az egyedileg – céljelleggel – nyújtott forrás átadásáról.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról a képviselő-testület határozattal dönt 500.000.-Ft értékhatárt meghaladó forrás esetén.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról a polgármester dönt 500.000.-Ft értékhatárt el nem érő forrás esetén. Ebben az esetben a polgármester a forrás átadásról a Képviselő-testületnek a következő képviselő-testületi ülésen beszámol.

3. § Az államháztartáson kívülre forrást átadni kizárólag erre irányuló kérelem alapján lehet. A kérelemben meg kell jelölni:

a) a támogatást kérő

aa) nevét, székhelyét, adószámát,

ab) számlavezető pénzintézet nevét, bankszámlaszámát,

b) az igényelt támogatás felhasználásának konkrét célját,

c) az igényelt támogatás összegét,

d) az igényelt támogatás felhasználásának várható idejét.

4. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átadására megállapodást kell kötni

(2) A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a megállapodó felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,

b) a forrás nyújtásáról döntést,

c) a forrás összegét,

d) a forrás felhasználásának célját,

e) a forrás felhasználásának feltételeit,

f) a pénzügyi teljesítést,

g) a teljesítés ütemezését,

h) a nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit,

i) a megállapodástól való elállás jogát arra az esetre, ha valamely fél valótlan adatot szolgáltat,

j) a pénzügyi elszámolás módját, helyét és idejét,

k) a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit,

l) a forrás felhasználásának határidejét.

5. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átadása esetén az átvevő az átadott forrást a megállapodásban meghatározott célra köteles fordítani és annak felhasználásáról köteles elszámolni.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt elszámolás a támogatási célokkal kapcsolatosan felmerülő költségekről kiállított számlákkal, szabályszerűen kiállított számviteli bizonylatokkal és számlaösszesítővel, továbbá a megállapodásban előírt módon történik.

(3) A támogatott kérheti az elszámolási határidő meghosszabbítását, vagy a célra fel nem használt támogatási összeg más célú hasznosítását. A kérelmet írásban kell benyújtani a támogatást nyújtónál, legkésőbb az eredeti elszámolási határidő lejártáig.

(4) Ha a támogatott a megállapodásban foglalt elszámolási határidőig nem, vagy nem szabályos módon számolt el a támogatás felhasználásáról, úgy köteles a forrás teljes összegét a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerinti késedelmi kamattal növelten visszafizetni a megállapodásban meghatározott határidőig, de legkésőbb a tárgyévet követő év február 15. napjáig.

(5) Ha a támogatott az átadott forrást részben vagy egészben nem rendeltetésszerűen használta fel, úgy a rendeltetésellenesen felhasznált összeget a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten visszafizetni a megállapodásban meghatározott határidőig, de legkésőbb a tárgyévet követő év február 15. napjáig.

(6) Ha a támogatott az átadott forrást egészben vagy részben nem kívánja felhasználni, akkor köteles ezt bejelenteni, és kezdeményezni a megállapodás módosítását. Ebben az esetben a fel nem használt forrást a megállapodás módosítását követő 15 napon belül köteles kamatmentesen visszafizetni.

6. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről:

a) 2.000.000.- Ft értékhatár alatt a polgármester,

b) 2.000.000.- Ft értékhatár felett a képviselő-testület dönt.

(2) A polgármester az államháztartáson kívüli forrás átvételéről a döntést követő képviselő-testületi ülésen beszámol.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről hozott döntés előtt vizsgálni kell, hogy az átadó által meghatározott cél összhangban van-e az önkormányzat feladataival. Vizsgálni kell továbbá a forrás átvételével esetlegesen járó kiadásokat, és a forrásátvétel következményeit.

(4) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről a 4. § (2) bekezdésében foglaltak figyelembevételével megállapodást kell kötni.

7. § Az államháztartáson kívüli forrásokkal kapcsolatos adatok közérdekű adatok, melyekre vonatkozóan az önkormányzatot az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései alapján nyilvántartási és közzétételi kötelezettség terheli.

8. § A rendelet 2020. január 1-jén lép hatályba.