Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú helyiségek elidegenítésének szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 01

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú helyiségek elidegenítésének szabályairól

2023.10.01.

Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 58.§ (2)-(3) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) alapján elővásárlási joggal érintett és elővásárlási joggal nem érintett önkormányzati tulajdonú helyiségekre (a továbbiakban helyisége) terjed ki.

2. § (1) A helyiség elidegenítése tekintetében a tulajdonosi jogokat a képviselő-testület gyakorolja a rendeletben foglaltak figyelembevételével.

(2) A helyiség elidegenítésre történő kijelölése tekintetében a Településfejlesztési bizottságot véleményezési jog illeti meg.

2. Az elővásárlási joggal érintett helyiség elidegenítésére vonatkozó rendelkezések

3. § (1) Az Ltv. alapján elővásárlási joggal érintett helyiség értékesítésre kijelölhető, feltéve, hogy a helyiség:

a) 3 évnél hosszabb időtartamra került bérbeadásra, és

b) a helyiség elidegenítésének nincs törvényi akadálya, és

c) bérlőjének a bérleti jogviszonnyal összefüggésben semmilyen tartozása nem áll fenn,

d) bérlője a bérleti szerződésben foglaltak kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette.

(2) Nem jelölhető ki elidegenítésre az önkormányzati tulajdonú lakásokhoz tartozó garázs és tároló.

4. § Az értékesítésre kijelölt helyiség forgalmi értékét ingatlanforgalmi szakértő állapítja meg.

5. § (1) A vételár alapja a 4.§ alapján megállapított forgalmi érték.

(2) A fizetendő vételárat a rendeletben meghatározott szabályok figyelembevételével kell megállapítani.

6. § (1) Ha az értékesítésre kijelölt helyiséget az Ltv. alapján elővásárlási jog jogosultja (a továbbiakban: kedvezményezett) vásárolja meg, akkor a vételár egyösszegű megfizetésének vállalása esetén a kedvezményezettet a vételárból 15% árengedmény illeti meg.

(2) Ha a kedvezményezett kéri, részére legfeljebb 10 évre részletfizetési kedvezmény adható. Ha a kedvezményezett kéri, a szerződés megkötésekor a megállapított vételár legfeljebb 20%-ának egyösszegben történő megfizetése köthető ki. Az első vételárrészlet befizetése után fennmaradó hátralékra a havonta fizetendő részleteket egyenlő részletekben kell megállapítani azzal, hogy:

a) ha a kedvezményezett a vételárhátralék megfizetését a részletfizetésre megállapított idő 60%-ánál hosszabb idő alatt vállalja, akkor a vételárhátralékot terhelő évi kamat mértéke az irányadó jegybanki alapkamat fele,

b) ha a kedvezményezett a vételárhátralék megfizetését a részletfizetésre megállapított idő 20%-ánál hosszabb, de legfeljebb 60%-ánál nem hosszabb idő alatt vállalja, akkor a vételárhátralékot terhelő évi kamat mértéke a az irányadó jegybanki alapkamat harmada,

c) ha a a kedvezményezett a vételárhátralék megfizetését a részletfizetésre megállapított idő 20%-ánál rövidebb idő alatt vállalja, a vételárhátralék kamatmentes

(3) Ha a helyiséget a kedvezményezett részletfizetéssel vásárolja meg, akkor az adásvételi szerződésben tulajdonjog fenntartást kell kikötni az önkormányzat javára mindaddig, amíg a teljes vételár megfizetése nem történik meg a kedvezményezett részéről.

7. § Ha a helyiségelidegenítése során a vételár megállapítására a 6.§ (1) bekezdése alapján kerül sor, akkor a kedvezményezettel kötendő adásvételi szerződésben az önkormányzat javára a kedvezményezett tulajdonszerzésétől számított 2 évre elidegenítési tilalmat kell kikötni.

8. § Ha az értékesítésre kijelölt helyiséget nem a kedvezményezett kívánja megvásárolni (a továbbiakban: vevő), vele adásvételi szerződés csak akkor köthető, ha:

a) vállalja, hogy a kedvezményezettnek a helyiségre vonatkozó használati jogát az azt biztosító szerződésnek megfelelően továbbra is biztosítja, vagy

b) a kedvezményezettel kötött, a helyiség használati jogát biztosító szerződést az önkormányzat és a kedvezményezett külön megállapodásban megszüntette.

9. § A kedvezményezett valamint a vevő az általa fizetendő vételárat átutalással köteles megfizetni.

3. Az elővásárlási joggal nem érintett helyiség elidegenítésére vonatkozó szabályok

10. § (1) Ha a helyiség üresen áll, vagy a bérlőjének, használójának sem törvényen, sem szerződésen alapuló elővásárlási joga nincs, a helyiség értékesítésre kijelölhető.

(2) Ha az (1) bekezdésben meghatározott helyiségre bérleti szerződés van érvényben, akkor a helyiség csak akkor jelölhető ki értékesítésre, ha a 3.§-ban foglalt feltételek fennállnak, valamint az abban meghatározott kizáró ok nem áll fenn.

11. § Az értékesítésre kijelölt helyiség forgalmi értékét ingatlanforgalmi szakértő állapítja meg.

12. § (1) A vételár alapja a 11.§ alapján megállapított forgalmi érték.

(2) A vevő által fizetendő vételár nem lehet alacsonyabb a forgalmi értéknél.

13. § Ha a 10.§ (1) bekezdésben meghatározott helyiségre bérleti szerződés van érvényben, a vevővel csak akkor köthető adásvételi szerződés, ha:

a) vállalja, hogy a bérlő a bérleti szerződésnek megfelelően használhatja a helyiséget, vagy

b) a bérlővel kötött bérleti szerződést az önkormányzat és a bérlő külön megállapodásban megszüntette.

14. § A vevő az általa fizetendő vételárat egyösszegben, átutalással köteles megfizetni.

15. § Ez a rendelet 2023. október 1-jén lép hatályba.