Nagyecsed Város Önkormányzatának 17/2019 (XII.13.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

Hatályos: 2020. 01. 01

Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

Általános indokolás

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdése szerint a helyi önkormányzat képviselő-testülete az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó rendelkezéseket rendeletben szabályozza. Ez a felhatalmazó rendelkezés egyben rendeletalkotási kötelezettséget is jelent. A Javaslat ennek a kötelezettségnek tesz eleget.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet hatályát szabályozza.

A 2. §-hoz

Hatásköri szabályokat állapít meg azzal, hogy a polgármesternek az átruházott hatáskörben hozott döntésekről beszámolási kötelezettsége van a képviselő-testület felé.

A 3. §-hoz

Rögzíti, hogy forrást biztosítani csak kérelemre lehet. Meghatározza a kérelem minimális tartalmi kellékeit.

A 4. §-hoz

Rögzíti, hogy a forrásátadás részletkérdéseit megállapodásban kell rögzíteni. Meghatározza a megállapodás minimális tartalmi kellékeit.

Az 5. §-hoz

Részletezi a támogatott kötelezettségét a forrás felhasználásával kapcsolatban. Szabályozza az elszámolás rendjét, annak megsértése esetén alkalmazandó jogkövetkezményeket. Ugyancsak szabályozza a rendeltetésellenes forrásfelhasználás jogkövetkezményeit, valamint a megállapodás módosításának szabályait.

A 6. §-hoz

Szabályozza a forrás átvételére vonatkozó szabályokat. Ennek keretében hatásköri szabályokat állapít meg, meghatározza a döntéshozatal során figyelembe venni rendelt szempontokat, és utal arra, hogy a forrás átvételére is megállapodást kell kötni.

A 7. §-hoz

A döntések nyilvánosságával kapcsolatos rendelkezést tartalmaz.

A 8. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.