11/2020 (V.1.)jének indokolása

Az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2020. 05. 02

Az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Általános indokolás

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontja az önkormányzatok kötelező közszolgáltatási feladataként határozza meg a Kulturális szolgáltatást, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítását; filmszínház, előadó-művészeti szervezet támogatását, a kulturális örökség helyi védelmét; a helyi közművelődési tevékenység támogatását. A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény tételesen meghatározza, hogy a különböző lakosságszámú önkormányzatok mely közművelődési feladat ellátására kötelesek. e törvény 83/A. § (1) bekezdése felhatalmazza az önkormányzatokat arra, hogy rendeletben határozzák meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét. alapján. A Javaslat e törvényi kötelezettségnek tesz eleget.

A Kormány a 40/2020. (III.11.) Korm. rendelettel Magyarország területére veszélyhelyzetet hirdetett. Ennek nyomán alkalmazandó a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése, mely szerint ebben a helyzetben a képviselő-testületet megillető feladat- és hatásköröket a polgármester gyakorolja. Ennek alapján alkotja meg a polgármester a rendeletet.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A Javaslat meghatározza a rendelet célját.

A 2. §-hoz

A Javaslat meghatározza a rendelet személyi és szervi hatályát.

A 3–5. §-hoz

A Javaslat meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, méghozzá úgy, hogy külön tételesen nevesíti azokat a feladatokat, amelyeket kötelezően ellátandó alapfeladatának tekint, továbbá meghatározza azokat a közművelődési tevékenységeket, amelyeket támogat. Ezen túlmenően a Javaslat az önkormányzat feladataként meghatározza a tájékoztatás módját is.

A 6. §-hoz

A Javaslat rögzíti, hogy az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátására intézményt működtet, amely típusát tekintve művelődési ház.

A 7. §-hoz

A Javaslat nevesíti a közművelődési intézmény székhelyét és nevét, valamint a közösségi színtérként működő telephelye címét és nevét.

A 8. §-hoz

A Javaslat előírja határidő meghatározásával, hogy a közművelődési intézmény köteles a fenntartó képviselő-testületet tájékoztatni a tevékenységéről, továbbá éves munkatervet és annak részeként az adott évre tervezett rendezvényeket, programokat tartalmazó szolgáltatási tervet készíteni, melynek elfogadásáról a képviselő-testület dönt.

A 9. §-hoz

A Javaslat deklarálja, hogy elősegíti és igényli a civil közreműködést a közművelődési feladatokat ellátásában. Ilyen esetekre lehetővé teszi közművelődési megállapodás megkötését.

A 10. §-hoz

A közművelődési feladatok finanszírozási kérdéseit rendezi. Meghatározza a pénzügyi források lehetséges módjait, és rögzíti, hogy a közművelődésre fordítható összegeket a mindenkori költségvetésben határozza meg az önkormányzat.

A 11. §-hoz

Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.