Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztaság fenntartásáról és megőrzéséról

Hatályos: 2022. 06. 01
a köztisztaság fenntartásáról és megőrzéséról
Általános indokolás
A település köztisztaságának fenntartása, megőrzése fontos társadalmi érdek. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdésének c) pontja valamint a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 88. § (4) bekezdés c) pontja felhatalmazza az önkormányzatokat arra, hogy a köztisztasággal összefüggő helyi szabályokat helyi önkormányzati rendeletben szabályozzák. E felhatalmazás alapján kerül sor a rendelet megalkotására.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Általános rendelkezéseket tartalmaz. Ezek között meghatározza a rendelet hatályát úgy, hogy deklarálja, hogy mire nem terjed ki a rendelet hatálya. Ezen túlmenően értelmező rendelkezést tartalmaz, valamint rögzíti a köztisztaság megőrzésére vonatkozó általános elvárást.
A 4. §-hoz
Az ingatlanhasználó kötelezettségeit nevesíti a közterület tisztán tartására vonatkozóan.
Az 5. §-hoz
Egyes speciális helyzetekre határozza meg azt, hogy kit terhel a közterület tisztán tartásával összefüggő kötelezettség.
A 6–10. §-hoz
A közterületek tisztán tartására vonatkozó, az ingatlanhasználókat terhelő általános kötelezettségen túl egyes speciális kötelezettségeket állapít meg.
A 11. §-hoz és a 12. §-hoz
A zöldterületek és a zöldfelületek használatára és védelmére vonatkozó szabályokat állapít meg.
A 13–19. §-hoz
Tételesen meghatározza azokat a tilalmakat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a köztisztaság fenntartható és megőrizhető legyen.
A 20. §-hoz és a 21. §-hoz
Az elhagyott hulladék kezelésére vonatkozó szabályokat állapítja meg.
A 22. §-hoz és a 23. §-hoz
Eljárási rendelkezéseket tartalmaz. Meghatározza az ellenőrzésre jogosultak körét, a szabályok megszegése esetén alkalmazandó jogkövetkezményeket.
A 24. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz
A 25. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.