Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati tulajdonú helyiségek elidegenítésének szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 01

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.01.
az önkormányzati tulajdonú helyiségek elidegenítésének szabályairól
Általános indokolás
A lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXXVIII. törvény 58. § (1)-(2) bekezdései felhatalmazzák az önkormányzatot arra, hogy rendeletben szabályozza az elővásárlási joggal érintett helyiségek vételárának mértékét, megfizetésének (részletfizetés, vételárengedmény stb.) módját és feltételeit, illetve az elővásárlási joggal nem érintett helyiségek eladásának feltételeit. A Javaslattal ennek a törvényi kötelezettségnek teszünk eleget.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet tárgyi hatályát határozza meg.
A 2. §-hoz
Hatásköri szabályokat állapít meg.
A 3. §-hoz
Meghatározza az értékesítésre történő kijelölés feltételeit, továbbá az értékesítésre kijelölést kizáró okot.
A 4. §-hoz
A forgalmi érték megállapítását szabályozza.
Az 5. §-hoz
Rögzíti a vételár alapját, továbbá utal arra, hogy a konkrét, fizetendő vételárat a rendeletben más helyütt szabályozott korrekciós tényezők figyelembevételével kell megállapítani.
A 6. §-hoz
Tételesen szabályozza az a korrekciós tényezőt, amelyek alapján a forgalmi érték figyelembevétele mellett a fizetendő vételárból árengedmény biztosítható. Ez a korrekciós tényező az egyösszegű fizetés, mely esetben az árengedmény 15%. Az elővásárlási joggal érintett helyiségek elidegenítése során lehetőségként biztosítja a vételár részletekben történő fizetését, valamint a szerződéskötéskor fizetendő vételárrész maximumának meghatározását. Lényeges, hogy ez nem jár automatikusan a kedvezményezettnek, hanem csak akkor, ha kéri, és ha az önkormányzat ezeket e kedvezményeket kész biztosítani. Részletfizetés esetén meghatározza sávosan a fizetendő kamatot, illetve bizonyos esetben kamatmentességet biztosít a részletfizetés idejére. Garanciális szabályként rögzíti, hogy részletfizetés esetén az önkormányzati tulajdonjogot mindaddig fenn kell tartani, amíg a teljes vételár megfizetése nem történik meg.
A 7. §-hoz
Tekintettel arra, hogy egyösszegű fizetés esetén az elővásárlási jog jogosultja 15%-os kedvezményt kap a vételárból, indokolt, hogy ebben az esetben egy rövid idejű elidegenítési tilalom biztosításával garantálható legyen, hogy a kedvezményezettnem azzal a céllal kíván tulajdonjogot szerezni, hogy rövid időn belül nyereséget realizáljon a kedvezményesen megvásárolt helyiség eladásával. Ez a veszély a részletfizetés esetén nem áll fenn, tekintettel arra, hogy a részletfizetés ideje alatt tulajdonjog fenntartás áll fenn az önkormányzat részéről.
A 8. §-hoz
A javaslat kellő garanciákat biztosít a bérlő számára arra az esetre, ha nem kíván élni az elővásárlási jogával. A Javaslat ebben az esetben ugyanis biztosítja, hogy vagy megszünteti a fennálló bérleti szerződést a bérlő és az önkormányzat, vagy ha ez nem következik be, akkor a vevő biztosítja a bérlő számára a helyiség használatát a bérleti szerződés szerint.
A 9. §-hoz
A vételár megfizetésének módját szabályozza.
A 10. §-hoz
Biztosítja, hogy elővásárlási joggal nem érintett helyiség értékesítésre kijelölhető legyen. Ha nem üres helyiségről van szó, hanem olyanról, amelyre érvényes bérleti szerződés van érvényben, akkor az értékesítésre történő kijelölés feltételekhez kötött, illetve a kijelölés kizárt is lehet. Ennek szabályai azonosak az elővásárlási joggal érintett helyiségeknél meghatározottakkal.
A 11. §-hoz
A forgalmi érték megállapítását szabályozza.
A 12. §-hoz
Rögzíti a vételár alapját, továbbá utal arra, hogy a fizetendő vételár nem lehet alacsonyabb a forgalmi értéknél.
A 13. §-hoz
Ugyanazokat a garanciális szabályokat tartalmazza, mint a 8. §, melynek indoka azonos a 8. §-hoz fűzött indokolással.
A 14. §-hoz
Csak egyösszegű fizetést enged a Javaslat, részletfizetésre tehát nem ad lehetőséget abban az esetben, ha elővásárlási joggal nem érintett helyiség elidegenítéséről van szó. Meghatározza a fizetés módját.
A 15. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.