Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (XII.17.) rendelete

A települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2013. 12. 19


Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testületének

12/2013.  (XII.17.) rendelete



a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról



Vaja Város Önkormányzatának Képviselő - testülete a hulladékról szóló 2013. évi CLXXXV. Tv. (továbbiakban Hgt.) 33-36. §-aiban foglalt felhatalmazás alapján - figyelemmel a közszolgáltató hulladékgazdálkodási tevékenységéről és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 438/2012. (XII.29.) számú Korm. rendelet előírásaira - az alábbi rendeletet alkotja.



Általános rendelkezések



1. §


A rendelet célja


A rendelet célja a szennyvíz közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező települési folyékony hulladékok összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.



2. §


A rendelet hatálya


(1)       A rendelet tárgyi hatálya a Tv-ben meghatározott települési folyékony hulladék gyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.

(2)       A rendelet területi hatálya Vaja Város közigazgatási területe.

(3)       A rendelet személyi hatálya kiterjed a települési folyékony hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint Vaja Város területén a szolgáltatást igénybe vevő ingatlanok tulajdonosaira, használóira (továbbiakban: tulajdonos), ahol a folyékony hulladék keletkezik.



3. §


E rendelet alkalmazásában


(1)        Települési folyékony hulladék: a szennyvízelvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító   telepen keresztül el nem vezetett szennyvíz, amely

a) emberi tartózkodásra alkalmas épületek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb    helyi   közműpótló berendezéseinek ürítéséből,

b) a nem közüzemi csatorna- és árokrendszerekből, valamint

c) a gazdasági de nem termelési, technológiai eredetű tevékenységből

             származik.

(2)       Hulladékkezelő telep: a települési hulladék begyűjtésére, átvételére és az egyes hulladékfajták további tárolására, átrakására, előkezelésére, illetőleg hasznosítására vagy ártalmatlanítására szolgáló telephely.

(3)       Folyékony hulladék ártalmatlanítása: a folyékony hulladék környezetveszélyeztetést és környezetszennyezést megakadályozó kezelése fiziko-kémiai vagy biológiai módszerrel.

(4)       Települési folyékonyhulladék leürítő hely (a továbbiakban: leürítő hely): közcsatornának az arra jogosult által kijelölt aknája, illetőleg szennyvíztisztító telep kiegészítő műtárgya.



 4. §


A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás

ellátásának rendje



(1)       A rendeletben meghatározott területen a kötelező települési folyékony hulladék összegyűjtési, elszállítási és ártalommentes elhelyezési feladatait a közszolgáltatás ellátására meghirdetett pályázatot elnyerő közszolgáltató kizárólagosan jogosult és köteles ellátni.

(2)       A szolgáltató köteles a szolgáltatást igénybe vevő részére számlát és a számla mellékletét képező "ellenőrző szelvény"-t kiállítani, melynek megrendelőnél maradó példánya az önkormányzat felé igazolásként szolgál a talajterhelési díj megállapításakor.

(3)       A települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésre – jelen rendeletben szabályozott módon- az ingatlan tulajdonosa a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.



 5. §


A szolgáltató kötelezettségei


 (1)      A Közszolgáltató kötelezettsége az e rendeletben és a közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint a környezetvédelmi, valamint az egyéb jogszabályi előírások megtartásával- a közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosok irányában a rendelet 4.§ (1) bekezdésében  megjelölt közszolgáltatás ellátása.

(2)       A Közszolgáltató a magasabb szintű jogszabályokban és e rendeletben foglaltak szerint köteles eleget tenni adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségének.




(3)       A Közszolgáltató a hulladékkezelési közszolgáltatást akkor látja el, ha

  1. biztosítani tudja a közszolgáltatás-külön jogszabályban meghatározott-személyi, tárgyi, valamint közegészségügyi feltételeit, amelyek garantálják a közszolgáltatás tartós és a környezetvédelmi szempontok maradéktalan betartását;
  2. a magasabb szintű jogszabályokban megkövetelt, a hulladékkezelési közszolgáltatás ellátásához szükséges környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkezik;
  3. rendelkezik a külön jogszabályban meghatározottaknak megfelelő mértékű biztosítékkal, garanciával;
  4. az önkormányzattal közszolgáltatási szerződést kötött.

(4)       Települési folyékony hulladékot csak a Képviselő testület által kijelölt leürítő helyen szabad elhelyezni, leereszteni és ártalmatlanítani. A leeresztés során a közegészségügyi és műszaki előírások megtartásának ellenőrzésére a leürítő hely üzemeltetője is jogosult.

(5)       A Közszolgáltató a települési folyékony hulladék elhelyezésével összefüggő nyilvántartást oly módon köteles kialakítani, hogy a leürítő helyen ténylegesen elhelyezett települési folyékony hulladék mennyisége, minősége és származási helye minden kétséget kizáróan megállapítható legyen.

(6)       A Közszolgáltató tevékenységének ellátása során a Képviselő testület eseti engedélyével jogosult közreműködőt igénybe venni, feltéve, hogy az a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos tevékenység egyes feladatainak ellátásához a jogszabályban megkövetelt műszaki felszereléssel, szakember állománnyal és a jogszabályokban meghatározott hatósági és hulladékkezelési engedéllyel rendelkezik. A közreműködő tevékenységérét a Szolgáltató ugyanúgy felel, mint saját tevékenységért.

 (7)      A szolgáltató az ürített szennyvíz mennyisége alapján ártalmatlanítási díjat fizet az üzemeltetőnek.

 (8)      Az ártalmatlanítási díjat évente az önkormányzati tulajdonú viziközműből szolgáltatott ivóvíz díjának és az önkormányzati tulajdonú viziközmű által biztosított szennyvízelvezetés, szennyvíztisztítás- és kezelés díjának megállapításáról szóló önkormányzati rendelet állapítja meg.

(9)       A Közszolgáltatót a közszolgáltatásból ki kell zárni, amennyiben a folyékony hulladékot nem a 5 §. (4) bekezdés szerint kijelölt helyen üríti le. A kizárásról a képviselő testület dönt.

(10)                 A szolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről nyilvántartást köteles vezetni.

(11)     A szolgáltató a közszolgáltatást a megrendeléstől számított 24 órán belül köteles elvégezni.

(12)     A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére a Hgt.35.§ g./ pontja alapján és a jelen önkormányzati rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.

(13)     A közszolgáltató a Hgt. 35.§ g./ pontjában meghatározott közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére jogosult.

(14)     A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

(15)     A közszolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról.

Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetõleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.

(16)     A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos (illetve az ingatlan nyilvántartásban szereplő jogosult) azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátásra, számlázásra, postázásra, közüzemi díj hátralékok behajtására használhatja fel.

(17)     A közszolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.



6. §


A szolgáltatásra vonatkozó egyéb elõírások


(1)       A települési folyékony hulladék gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(2)       A gyűjtésre és szállításra használt eszközökön a szolgáltató azonosító számát, jelét jól olvasható, nagyobb távolságból is beazonosítható módon, az alapszíntől eltérő színű felületen fel kell tüntetni.

(3)       Amennyiben a települési folyékony hulladék gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a szolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul meg kell tisztítania és fertőtlenítenie kell.

(4)       A szolgáltató köteles járművei tárolására a közegészségügyi, környezetvédelmi és építési előírásoknak megfelelõ telephelyet biztosítani.

(5)       A külön jogszabályban kihirdetett hulladékjegyzékben nem szereplő, vagy ismeretlen összetételű hulladékot veszélytelenségének, illetve veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni.

(6)       A Közszolgáltató a települési folyékony hulladék elszállítását nem tagadhatja meg kivéve, ha a hullaék a Képviselő testület által kijelölt leürítő helyen - különösen a szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe - a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el. Ez esetben a Közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések kezdeményezése mellett megtagadja az elszállítást.



7. §


Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei


(1)       Az ingatlanon keletkezõ folyékony hulladék gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett, külön jogszabályokban módon, vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj-vagy talajvízszennyezést.

 (2)      Az 2. §  (3) bekezdés szerinti ingatlan tulajdonosa a települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére jelen Rendelet alapján  hulladékkezelő szolgáltatását köteles igénybe venni.

 (3)      A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után köteles az ártalmatlanítás díját megfizetni.



 8. §


A gazdálkodó szervezetekre vonatkozó eltérő szabályok


(1)       Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési folyékony hulladékának kezeléséről, hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról, Környezetvédelmi felügyelőség által előírtak szerint nem gondoskodik.

(2)       Előírtak szerintinek minősül a települési folyékony hulladék kezelése (hasznosítása vagy ártalmatlanítása), ha a gazdálkodó szervezet

  1. a hasznosításra vagy ártalmatlanításra vonatkozó kötelezettségéről az erre feljogosított és környezetvédelmi felügyelőség engedélyével rendelkező kezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével gondoskodik, vagy
  2. e kötelezettségét a környezetvédelmi felügyelőség által engedélyezett, megfelelő hasznosító vagy ártalmatlanító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti.

(3)       A (2) bekezdésben foglalt kötelezettségének teljesítése ellenére is köteles a gazdálkodó szervezet a közszolgáltatás igénybevételére, ha a közszolgáltatás keretében nyújtott hulladékkezelés- a környezetvédelmi felügyelőség által igazoltan- környezeti szempontból a (2) bekezdésben foglaltaknál lényegesen kedvezőbb megoldással történik.

(4)       Az a gazdálkodó szervezet, amely az (1) és (3) bekezdések alapján köteles a közszolgáltatást igénybe venni, a közszolgáltatás teljesítésére a közszolgáltatóval írásbeli szerződést köt.



9. §


A közszolgáltatási szerződés létrejötte


(1)       A települési folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására a szerződés a tulajdonos és a szolgáltató között az erre vonatkozó írásos szerződés megkötését követően és/vagy a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

(2)       Jelen Rendelet alapján a feljogosított közszolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő között,  az önkormányzat által a kötelezően szervezett közszolgáltatásra, a Ptk. közüzemi szerződésekre vonatkozó szabályai szerinti szerződéses jogviszony jön létre.

(3)       A települési folyékony hulladék elszállítását, a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.




 10. §


Záró rendelkezések


(1)       A jelen rendeletben meghatározott hulladékkezelési tevékenység – a Hgt.-ben meghatározottak szerint- kizárólag a környezetvédelmi hatóság engedélyével végezhető.

(2)       Aki a környezetvédelmi hatósági engedélyhez vagy hozzájáruláshoz kötött tevékenységet engedély vagy hozzájárulás nélkül végez vagy végeztet, illetve a környezet elemeit terheli, illetve szennyezi, vagy az egyéb környezetvédelmi előírásokat más módon megszegi, környezetvédelmi bírsággal sújtható.

(3) A rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.




Tisza Sándor                                                                                     Tisza Erika

Polgármester                                                                                         jegyző


A rendelet 2013. december 18. napján kihirdetésre került.


Tisza Erika

jegyző