Vaja város képviselő testületének 22/2016 (XII.7..) önkormányzati rendelete

A lakáscélú támogatásról

Hatályos: 2016. 12. 07- 2019. 12. 05

Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2016. (XII.06.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatásról




Vaja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


  1. A rendelet hatálya


1. §


Kiterjed azokra a kérelmezőkre, akik

  • Vaja város közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkeznek és életvitelszerűen ott is laknak, vagy Vaja város közigazgatási területén kívánnak lakást építeni vagy vásárolni.
  • Továbbá a jogszerűen, életvitelszerűen Magyarországon tartózkodó és Vaja város közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező, illetve itt letelepedni szándékozó EGT állampolgárra.


2. A támogatásra jogosultak köre


2. §


(1) Lakás építéséhez, vásárlásához támogatások akkor igényelhetők, ha az igénylőnek, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjainak lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga nincs és 2 éven belül nem volt,


(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően támogatásban részesíthető az egyedülálló személy és maximum 2 gyermekét egyedül nevelő szülő is, amennyiben az egyéb feltételeknek megfelel.


(3) A Képviselő-testület (1), (2) bekezdésben foglaltakon túl méltányossági jogkörében támogatásban részesítheti azon kérelmezőket:

a)   akik letelepedésükkel a település érdekeit szolgálják,

b) azokat a fiatal felsőfokú végzettségű szakembereket, akik Vaja településen kívánnak letelepedni, s ezzel hosszú távú lakásproblémájukat megoldani.


3. §


(1)       Nem részesülhetnek támogatásban azok, akik a 2. §-ban foglalt feltételeknek nem felelnek meg, továbbá azok sem, akik a helyi támogatási formák valamelyikében korábban már részesültek.

3. Támogatásban részesíthetők köre

4. §


(1) Nem adható támogatás azon pályázónak

a) akinek – és a vele együttköltöző családtagjai bármelyikének – Vaja közigazgatási területén található bármely lakóingatlanban 50%-ot meghaladó mértékű tulajdoni hányada van a kérelem benyújtásának időpontjában,

b) aki résztulajdon megvásárlásához kéri a támogatást,

d) aki az építési hatóság szakvéleménye alapján műszakilag nem megfelelő, lakhatatlan vagy nem beköltözhető állapotú lakást vásárol,

e) aki a támogatásra irányuló kérelemben olyan valótlan tényt, körülményt, adatot közöl, amely számára jogosulatlan előnyt jelentene, valamint lényeges tény, adat vonatkozásában az önkormányzatot megtévesztette,

g) aki – vagy a vele együttköltöző családtagjainak bármelyike – Vaja Város Önkormányzatától lakóingatlan vásárlásához, vagy lakóház építéséhez bármilyen összegű pénzügyi támogatásban már részesült,

h.) ha igénylő, vagy házastársa, élettársa otthonteremtési támogatásban, CSOK-ban részesült


5. §

4. Az önkormányzati támogatás formája és mértéke


  1. A támogatás fajtája:
    1.  vissza nem térítendő támogatás,
    2. önkormányzati telekvásárlási kedvezmény.
  2. Az a) pontban foglalt támogatás összege: 200.000.- forint
  3. A b) pontban foglalt kedvezmény mértéke 1.000.000 forint, amennyiben az igénylő minimum középfokú végzettséggel rendelkezik, és vállalja hogy a településen minimum 5 évig állandó lakóhelyet létesít.




5. Eljárási szabályok

6. §


(1)       E rendelet 5. §-ban foglalt támogatásra irányuló kérelmet a rendelet szerint arra jogosultak, az e célra rendszeresített formanyomtatványon nyújthatják be évente két alkalommal, április 15-ig, illetve október 15-ig a Polgármesteri Hivatalhoz.


Az igénylőlap melléklete:

- a lakásvásárlást igazoló Földhivatal által érkeztetett adás-vételi szerződés,

- új lakásépítés esetén jogerős építési engedély,



6. A támogatás folyósítása

7.§


(1) A támogatás összegét a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Irodáján keresztül folyósítja átutalás útján a számlavezető pénzintézet felé egyösszegben.

(2) A támogatás összegét a kérelmező az önkormányzattól kapott határozat bemutatásával veheti igénybe.


7. Telekvásárlási szerződés

8. §


(1)       Az önkormányzat nevében a szerződést a polgármester köti meg.


(2)       A telekvásárlási szerződés tartalmazza a vissza nem térítendő támogatás formáját, mértékét, folyósításának módját a felhasználás célját és idejét.

(3)       A szerződésnek tartalmaznia kell az önkormányzat javára 5 éves időtartamra elővásárlási jog bejegyzéséhez történtő hozzájárulást, valamint a szerződésszegés eseteit és a következményeire való felhívást.

(4)       Az önkormányzat által bejegyzett terhek ranghelyét megelőzi a pénzintézet, a Magyar Állam által, valamint a munkáltató által bejegyzett terhek, biztosítékok ranghelye.


8. A szerződésszegés és következményei

9. §


(1) A támogatásban részesített fél szerződésszegést követ el amennyiben:

a) a támogatást nyújtó önkormányzatot valótlan tények közlésével, adatok  elhallgatásával, vagy más módon megtévesztette, vagy

b) a támogatás összegét a támogatási szerződésben rögzített céltól eltérően használta, vagy

c) 4 éven belül építési illetve új lakás vásárlása esetén beköltözési kötelezettségének önhibájából nem tett eleget, vagy

d) a támogatási szerződés megkötésétől számított 5 éven belül bérbeadással vagy használatba adással hasznosítja az ingatlant.


(2) Szerződésszegés esetén a szerződést az önkormányzat nevében a polgármesternek fel kell mondania és a szerződésszegő félnek a vissza nem térítendő támogatás teljes összegét a Polgári Törvénykönyv által megállapított kamataival együtt, egy összegben, a szerződés felmondásától számított 30 napon belül vissza kell fizetnie.


9. Záró rendelkezések

10. §


Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a lakáscélú támogatásról szóló 7/2003.(IV. 10.) önkormányzati rendelet. 



Vaja, 2016. november 22.





                        Tisza Sándor                                                     Tisza Erika

                        polgármester                                                              jegyző





A rendelet kihirdetése megtörtént: 2016. december 7.