Vaja város képviselő testületének 24/2016 (XII.7..) önkormányzati rendelete

Vaja Város díszpolgára cím adományozásáról

Hatályos: 2022. 07. 06

Vaja város képviselő testületének 24/2016 (XII.7..) önkormányzati rendelete

Vaja Város díszpolgára cím adományozásáról

2022.07.06.

Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) i) pontja és (2) bekezdése, valamint „Magyarország helyi önkormányzatairól” szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1), (3) bekezdése alapján biztosított jogkörében eljárva, valamint „Magyarország címerének és zászlajának, valamint állami kitüntetéseiről” szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) „Vaja Díszpolgára” kitüntető cím adományozható annak a magyar, vagy külföldi állampolgárnak, aki Vaja Város és lakossága érdekében kiemelkedő tevékenységet fejtett ki és ezzel közvetlenül, vagy közvetve hozzájárult a város fejlődéséhez, ismertebbé tételéhez mind bel- és külföldön.

(2) A díszpolgári címet a Képviselő-testület adományozza.

(3) A díszpolgári cím adományozására javaslatot tehet bármely választójoggal rendelkező állampolgár, települési képviselő, bizottság, képviselő-testület. Gondosan és körültekintően vizsgálva a tevékenység kiemelkedő mértékét a díszpolgári javaslatot a jegyző készíti elő és terjeszti a képviselő-testület elé. A díszpolgári cím adományozásához a megválasztott képviselők 2/3-ának igen szavazata szükséges.

(4) A díszpolgári cím adományozásáról szóló díszoklevelet és emlékplakettet az október 23-i ünnepségen ünnepélyes keretek között a polgármester adja át. A díszpolgári cím az alábbi évfordulók és események alkalmával adományozható még:

a) - hazánk nagy történelmi eseményeinek évfordulói;

a) - Vaja várossá nyilvánításának kerek évfordulói;

a) - a városban működő intézmény alapításának olyan kerek számú évfordulója, amelyről országos és helyi ünnepek keretében megemlékeznek;

a) - a díszpolgári címmel kitüntetendő személynek vajai látogatása.

(5) Az adományozást határozat formájában jegyzőkönyvbe kell foglalni és részletesen meg kell indokolni.

(6) A díszpolgári díszoklevél tartalmazza:

a) - az adományozó megnevezését,

a) - az adományozott nevét, lakcímét, foglalkozását

a) - az adományozás indokának rövidített változatát

a) - az adományozás keltét

a) - a polgármester és a jegyző aláírását

a) - az önkormányzat pecsétjét.

(7) A díszpolgári emlékplakett anyaga bronz, alakja kör, melynek átmérője 80 mm, vastagsága 5 mm. Tartalmazza: Egyik oldalán a város jellegzetességeiről /Református templom és Vay Ádám síremlék/ készült domborművet, felette félkör alakban „Vaja Díszpolgára” évszám felirattal. A díszpolgári cím adományozását rövid életrajz és az érdemek rövid leírásával díszes kivitelű albumban kell megörökíteni és nyilvántartani.

2. § (1) Vaja Díszpolgára az Önkormányzat és a város megbecsülését élvezi, amiért az alábbi kedvezményekre jogosult:

(1a) a képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt venni,

(1b) a város egészét átfogó fejlesztési programok, rendezési tervek, tervezetek előzetes megismerésére, véleményezésére,

(1c) a Polgármesteri Hivatalnál ügyfélfogadási időn kívüli fogadásra,

(1d) a várost képviselő delegációban részt venni.

(2)1 A díszpolgári címmel együtt jár bruttó 100.000.- Ft pénzjutalom, mely a díj átadásakor esedékes.

(3) Külföldi állampolgár részére történő adományozás esetén az Őt megillető kedvezményekről a Képviselő-testület határozatilag dönt.

3. § (1) Az elismerő címet a képviselő-testület visszavonhatja, az egyéb előnyöket megszüntetheti, ha a kitüntetettet az adományozást követő, vagy az adományozáskor nem ismeretes tevékenysége miatt

a) bűncselekmény elkövetése miatt felelősségre vonták, vagy

b) egyébként az elismerés viselésére méltatlanná, érdemtelenné válik.

(2) Az elismerő címet a képviselő-testület visszavonja, az egyéb előnyöket megszünteti, ha a kitüntetettet az adományozást követő, vagy az adományozáskor nem ismeretes tevékenysége miatt

a) a bíróság szándékos bűncselekmény miatt, jogerősen végrehajtható szabadságvesztésre ítélte, vagy

b) a bíróság a közügyektől eltiltotta.

4. §2 (1) a Pro Urbe emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi szervezeteknek, akik vagy amelyek a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, egészségügyi kulturális élet bármely ágazatában kiemelkedő hasznos munkát végeztek és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

(2) Pro Urbe Emlékérem évente legfeljebb 3 adományozható.

(3) A PRO URBE Emlékérem kitüntetés külön erre a célra készített 10 cm átmérőjű, 2 mm vastagságú vörösréz emlékérem. Az emlékérem első oldalán a Vay Ádám Múzeum, s felette a „ VAJA VÁROSÉRT PRO URBE” felirat valamint az adományozás éve található. Az érem tárolására méretre készült bársony tok szolgál.

(4) A Pro Urbe Emlékérem mellé díszoklevél és pénzjutalom jár, melynek értéke nem lehet egyének esetén nettó 50.000.-Ft-nál, csoport esetén nettó 100.000.-Ft-nál kevesebb.

1

A 2. § (2) bekezdése a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. §-t a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.