Vaja város képviselő testületének 7/2016 (III.11..) önkormányzati rendelete

A házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2016. 03. 11

Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testületének

7/2016. (III.10.) önkormányzati rendelettel módosított

5/2013.(III.10.) önkormányzati rendelete


A házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről



Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva valamint az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A.§. (4) bekezdésében meghatározott jogkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya:

1.§.


A rendelet hatálya Vaja város közigazgatási területén az anyakönyvvezető által a házasságkötéssel (a továbbiakban együtt: anyakönyvi esemény) kapcsolatban nyújtott szolgáltatásokra terjed ki.



A házasságkötés helyszíne

2.§.


(1)A házasságkötésre alkalmas hivatali helyiség:

-Polgármesteri Hivatal házasságkötő terme


(2)A házasságkötés a hivatali helyiségen kívül az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet (továbbiakban: At) szabályai szerint engedélyezhető.


(3)Nyílt vízen, nyílt vízen megközelíthető építményben, vízi és légi járművön, valamint lakóházban és annak kertjében házasságkötés nem engedélyezhető.


3.§.


(1)Ha a házasságkötés szabadtéri helyszínen történik, a megfelelő esőmentes helyszín biztosításáról a kérelmezőnek kell gondoskodni. Az esőmentes helyszín megjelölése az engedély megadásának feltétele.



(2)Ha a házasuló állapota közeli halállal fenyeget, vagy szabad mozgásában a bíróság vagy más hatóság döntése miatt korlátozva van, a házasságkötés méltó megünneplésének feltételeit a házasuló tartózkodási helye szerinti intézmény szabályainak figyelembe vételével kell biztosítani.





Házasságkötés ideje

4.§.


(1)Házasságot kötni hivatali munkaidőben, az e rendeletben előírtak szerint lehet.



(2)Nem lehet házasságot kötni vasárnap és munkaszüneti napokon, december 24-én és december 31-én.


(3)Hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben hétfőtől-csütörtökig 16.00 óra és 18.00 óra, pénteken 13.00 óra és 18.00 óra között és szombati napokon 10.00 óra és 18.00 óra között engedélyezhető a házasságkötés.


(4)Hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívül zárt épületben, szombaton 11.00 és 18.00 óra között engedélyezhető a házasságkötés.


(5)A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés csak akkor engedélyezhető, ha annak időpontja nem ütközik a hivatalos helyiségbe előjegyzett házasságkötéssel.


(6)Hivatali helyiségben 30 percenként kerülhet sor házasságkötésre.


(7)A hivatali időn kívüli házasságkötés időpontját lehetőleg úgy kell engedélyezni, hogy két szertartás közvetlenül kövesse egymást.


A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre vonatkozó engedélyezési eljárás

5.§.


(1)Hivatali helyiségen kívül és munkaidőn túl jegyzői engedéllyel lehet házasságot kötni. Az engedélyezési eljárás során a közigazgatási és hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


(2)Az engedélyezési eljárás kérelemre indul. A kérelemnek tartalmaznia kell a házasulandók nevét, a tervezett házasságkötés időpontját, helyét, a szertartáson részt vevők várható számát, és az At-ben illetve jelen rendeletben foglalt feltételek biztosítására vonatkozó adatokat, információkat.


(3)A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelemhez csatolni kell a kérelemben megjelölt helyszín üzemeltetőjének, azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, vagy a használatról szóló megállapodás egy példányát.


(4)Az engedélyező helyszíni szemle során köteles meggyőződni arról, hogy a kérelemben megjelölt helyszín illetve esőmentes helyszín megfelel az At. valamint a rendelet előírásainak.


(5)Vaja Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala a külső helyszínen csak az anyakönyvvezető közreműködését biztosítja.


(6)Az anyakönyvvezető a jegyzői engedélytől függetlenül megtagadhatja a házasságkötést, ha annak időpontjában a meghatározott feltételek mégsem teljesülnek.

A házasságkötés és a kapcsolódó szolgáltatások díjai

6.§.


(1)A házasságkötés hivatali munkaidőben, a hivatali helyiségben díjmentes. Ingyenes alapszolgáltatás az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése.



(2)A hivatali munkaidőben és munkaidőn túl tartott házasságkötés estében a többletszolgáltatási díjakat a rendelet 1. melléklet 2. pontja, a külső helyszín díját az 1. melléklet 3. pontja tartalmazza.


(3)A szolgáltatások díját, a házasságkötést megelőzően előre, számla ellenében kell az önkormányzat házipénztárába befizetni legkésőbb a házasságkötést megelőző munkanap 11 óráig.


(4)A házasságkötési eljárás során az anyakönyvvezető köteles közreműködni.


(5)A hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt hivatali helyiségben megtartott házasságkötések esetén eseményenként nettó 5.000.- azaz Ötezer forint illeti meg.


(6)A közreműködői díjat utólag, minden hónap 5. napjáig kell az anyakönyvvezető részére kifizetni.



Záró rendelkezések

7.§.


(1)A rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.


(2)Jelen rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően bejelentett házassági szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.



Vaja, 2013. március 4.



Tisza Sándor sk.                                                              Tisza Erika sk.

Polgármester                                                                      jegyző


A rendelet 2013. március 12-én kihirdetésre került.




    Tisza Erika

        Jegyző



1. számú melléklet



1. Házasságkötés díja alapszolgáltatással, hivatali munkaidőben:


Házasságkötő terem                                      ingyenes

(az anyakönyvvezető közreműködése, jogszabályban rögzített szöveg és eljárás)





2. Házasságkötés díja többletszolgáltatással, hivatali munkaidőn túl:

                                                                                 

                                                                       5.000 Ft +Áfa



Házasságkötő terem



A 2. pontban foglalt többletszolgáltatás magába foglalja:


-anyakönyvvezető beszéde

-házasságkötés céljára megfelelően berendezett terem

-világítás, fűtés, takarítás költsége

-gép zene szolgáltatás

-szerzői jogdíj.




3. Házasságkötés díja hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn túl külső helyszínen:


                                                                       10.000 Ft +Áfa