Vaja város képviselő testületének 10/2017 (VI.27.) önkormányzati rendelete

A településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályainak megállapításáról

Hatályos: 2017. 06. 28

Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testületének


10/2017. (VI.27.)


önkormányzati rendelete


a településfejlesztéssel, településrendezéssel  és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályainak megállapításáról



Vaja város Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Kormányrendelet 29. §-a alapján a következőket rendeli el:



I. Általános rendelkezések


  1. §


(1) E rendelet hatálya Vaja város településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: stratégia), településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének készítése, módosítása során a 2. §-ban meghatározott partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

(2) Vaja város koncepciójának, stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének vagy azok módosításának a partnerekkel történő véleményeztetése „a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről” szóló 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet (a továbbiakban: R) és jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.

2.§

 (2) Az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) köre:

a) a településen állandó lakhellyel, tartózkodási hellyel, illetve ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek,

b) az adott településrendezési eszközzel összefüggésbe hozható és ott székhellyel, telephellyel rendelkező, közvetlenül érintett gazdálkodó szervezetek,

c) a közigazgatási területen működő elismert egyházak,

d) a közigazgatási területen működő civil és érdekképviseleti szervezetek.



II. A tájékoztatás módja és eszközei


3.§


(1) Vaja város koncepciójával, stratégiájával, településrendezési eszközeivel, településképi arculati kézikönyvének készítésével, ill. településképi rendeletével vagy azok módosításával kapcsolatban a partnerek tájékoztatása az Önkormányzat hivatalos hirdetőtábláján közzétéve, az önkormányzati honlapon és lakossági fórumon történik.

(2) A közzétett dokumentumokkal kapcsolatban az ott megjelölt időpontig a partnerek észrevételt, javaslatot tehetnek, véleményt nyilváníthatnak, melyet benyújthatnak papíralapon írásban, vagy beküldhetnek az Önkormányzat honlapján megadott elérhetőségen e-mail formájában.



III. A javaslatok, vélemények dokumentálásnak módja


4.§


(1) A határidőn belül véleményt adó, és a véleményt aláíró partnerektől a beérkezett javaslatokat, véleményeket (a továbbiakban: érdemi észrevételek) az ügyirathoz kell iktatni.


(2) A hirdetményben jelölt határidő leteltét követően az érdemi észrevételek megküldésre kerülnek szakmai javaslat készítése céljából a dokumentum készítésével megbízott tervezőnek.


5.§ 


(1) A Képviselőtestület az adott feladatra megbízott tervező és a települési főépítész szakmai javaslata alapján dönt a Partnerek véleményének elfogadásáról vagy el nem fogadásáról.                               



IV. Az el nem fogadott javaslatok,

vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje


6.§


(1) Az el nem fogadott javaslatokat-véleményeket tartalmazó dokumentumokat az ügy aktájában meg kell őrizni.


(2) Az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását a Partnerrel tértivevényes levélben kell ismertetni.





V. Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet nyilvánosságát biztosító eszközök


7.§


(1) A Polgármester a város hivatalos honlapján gondoskodik az elfogadott koncepció, a stratégia, az arculati kézikönyv, a településképi rendelet és a településrendezési eszközök közzétételéről az elfogadást követő 15 napon belül.



VI. Záró rendelkezések


8.§


(1)       E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2)       E rendelet előírásait a hatályba lépését követően indult eljárásokban alkalmazni kell.



Vaja, 2017. június 27.




            Tisza Sándor                                                                            Tisza Erika

            polgármester                                                                                  jegyző



A rendelet 2017. június 28-án kihirdetésre került.



Tisza Erika

jegyző