Vaja város képviselő testületének 10/2018 (X.4..) önkormányzati rendelet

A helyi piac működési rendjéről

Hatályos: 2022. 11. 15

Vaja város képviselő testületének 10/2018 (X.4..) önkormányzati rendelet

A helyi piac működési rendjéről

2022.11.15.

Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja szerinti feladatkörében eljárva „Magyarország helyi önkormányzatokról” szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14.) pontja valamint 53. § (1) bekezdés g) pontja szerinti felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Bevezető rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Vaja Város közigazgatási területén, önkormányzati tulajdonú területen tartott piacra, valamint a piacon folytatott kereskedelmi tevékenységre, továbbá a piac területén tartózkodókra terjed ki.

(2) A városi piac elsősorban élelmiszerpiac, a szabadhelyek függvényében lehetőség van iparcikk és ruházati termékek árusítására is.

(3) Külön engedélyezett alkalmi vásár kivételével árusítás csak a városi piacon történhet.

2. Általános rendelkezések

2 § (1) A városi piacot a helyi önkormányzat üzemelteti.

(2) Az üzemeltető feladata:

a) biztosítja a piac rendjét, az árusítás zavartalanságát,

b) kijelöli az árusítóhelyeket, gondoskodik a helyiségek hasznosításáról, beszedi a helypénzeket, a bérleti és egyéb jogcímen meghatározott díjakat,

c) megteszi a piacok rendjére vonatkozó jogszabályokban és a jelen rendeletben foglaltak érvényesítése érdekében a szükséges intézkedéseket,

d) az üzemeltető jogosult a piac területén lévő helyiségeket bérbe adni,

e) tájékoztatja a piac működési rendjéről, a nyitva tartásról a lakosságot,

f) a nyitvatartási időn túl a piac területét az üzemeltetőnek zárva kell tartani.

(3) Piacon csak olyan növényi és állati eredetű terméket szabad forgalomba hozni, amely emberi fogyasztásra nem ártalmas, és megfelel a mindenkori közegészségügyi, állategészségügyi, élelmezés-egészségügyi előírásoknak.

(4) A piacon nem hozhatók forgalomba olyan termékek, amelyek forgalomba hozatala jogszabályba ütközik.

3. Helyhasználat engedélyezése, helyfoglalás

3 § (1) A piacon az árusítók és szolgáltatók helyét – közegészségügyi szempontok figyelembe vételével – az üzemeltető jelöli ki.

(2) A piacon csak a helyhasználati díj megfizetése mellett a kijelölt helyen szabad árusítani. A használati díj befizetéséről a piaci árusítók és szolgáltatók gondoskodnak.

(3) A piac üzemeltetője az elárusító helyeket bérbeadás útján is hasznosíthatja. Az árusítóhelyek napi időtartamra vehetők igénybe.

(4) A napi helyhasználatra kijelölt terület igénybe vételére a helyhasználó jegy megváltásával szerez jogosultságot. A helyjegyet az Vajai Polgármesteri Hivatal pénztárába lehet befizetni az árusítást megelőző napon, illetve az árusítás napján, az árusítás megkezdése előtt. A helyjegyet az árusítás egész ideje alatt meg kell őrizni, ellenőrzéskor bemutatni. Az elveszett helyjegy csak újabb jegy vásárlásával pótolható.

(5) Az árusítóhely – ha azt a helyhasználó az árusítást befejezte és elhagyta – többször is kiadható.

(6) Üzemeltető csak a piac befogadóképességéig tud helyet biztosítani az árusításhoz.

(7) A napi nyitva tartást, a helypénz megállapítását a rendelet 1. melléklete tartalmazza. A piacon, munkaszüneti napokon túlmenően január 1., március 15., Húsvét vasárnap-hétfő, május 1., Pünkösd vasárnap-hétfő, augusztus 20., október 23., december 24-26. zárva tart, november 1-én kegyeleti cikkek árusítása engedélyezett.

4. Az árusítás rendje

4 § (1) Az üzemeltető köteles a piac tisztaságát a nyitva tartás időtartama alatt folyamatosan biztosítani, zárás után naponta általános takarításról gondoskodni.

(2) Az üzemeltető köteles gondoskodni a piac vízellátásáról, kézmosási lehetőség biztosításáról, a vízvételi helyek folyamatos karbantartásáról.

(3) A bérbe vett árusításra kijelölt helyet a nyitást megelőzően egy órával lehet elfoglalni. A nyitást követő egy órával el nem foglalt helyet az üzemeltető szabadon értékesítheti.

(4) Az árusító az általa okozott kárért, balesetért a polgári jog szabályai szerint felelősséggel tartozik.

(5) A piacon a forgalomba hozott termékeket, a jogszabályokban foglaltakat, mint például közegészségügyi, közbiztonsági, az állategészségügyi, környezetvédelmi szabályokat be kell tartani. Az ellenőrzésre jogosult a piacot folyamatosan ellenőrizheti.

(6) Az árusítást végző személy a bérelt területen kívül máshol nem árusíthat, árut, göngyöleget nem rakhat le.

(7) A piac közlekedési rendjének és tisztaságának fenntartása az üzemeltető feladata.

(8) A helyhasználó az árusítóhelyen köteles a keletkezett szemetet és hulladékot az árusítás ideje alatt és befejeztével összetakarítani, a kijelölt tárolóba elhelyezni.

(9) Az árusítók a termékek forgalomba hozatalához szükséges hatósági engedélyeket, igazolásokat, bizonylatokat ellenőrzéskor kötelesek bemutatni. Az áru eredetéről, minőségéről, mennyiségéről és áráról az ellenőrzésre jogosultaknak kötelesek felvilágosítást adni. Az áru eredetét az erre alkalmas okirattal kell bizonyítani.

5. Rendészeti szabályok

5 § (1) A piac területén az építményeket, más létesítményeket, a fákat, a növényzetet, valamint az útburkolatot rongálni tilos.

(2) A piac területén a forgalmat akadályozni tilos.

(3) A piac területén tüzet rakni, nyílt lángot használni szigorúan tilos, a tűzrendészeti rendelkezések betartása mindenkire nézve kötelező.

(4) Hálózati elektromos áramot igénylő eszközökhöz csak az erre a célra az üzemeltető által kiépített áramvételi helyről a biztonsági követelményeknek megfelelő eszközökkel lehet áramot vételezni.

(5) Tilos a vásár, piac területén botrányos magatartást tanúsítani.

6. Szabálysértés

6 § 1. Aki e rendelet 5. §-ában foglalt rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el és 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

7. Záró rendelkezések

7 § (1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben, valamint A vásárokról és piacokról szóló 55/2009. (III. 13.) sz. Kormányrendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

(2) E rendelet 2018. július 1. napján lép hatályba.

1. melléklet

A piac helypénz díjtételei

1a.1 Üzlethelyiség bérleti díja: 30.000 Ft + Áfa/üzlet/ hó + rezsi

1b.2 Árusító hely/pavilon bérleti díja: 10.000 Ft+Áfa/árusító hely/hó + rezsi

1c. Fedetlen, asztallal nem rendelkező további árusító hely bérleti díja: 400 ft+Áfa/m2/alkalom

1d. Fedetlen, asztallal nem rendelkező további árusító hely bérleti díja vajai lakos részére: 200 ft+Áfa/m2/alkalom

a) A helyjegyet a Vajai Polgármesteri Hivatal pénztárába lehet befizetni az árusítást megelőző napon, illetve az árusítás napján, az árusítás megkezdése előtt.

b) Nyitva tartás: Hétfő-szombat: 7.00-14.00

1

Az 1. melléklet 1a. pontja a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. melléklet 1b. pontja a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.