Vaja város képviselő testületének 11/2018 (XI.15.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról

Hatályos: 2019. 01. 01

Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2018. (XI.15.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról


Vaja Város  Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) és (2) és a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


1. §


(1) A Képviselő-testület az alábbi adók bevezetését rendeli el:


a)építményadó,

b)magánszemélyek kommunális adója

c)helyi iparűzési adó.


Építményadó


2. §


(1)Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.


(2)Az adó évi mértéke: 500 Ft/m2.


(3)Reklámhordozó esetén az adó éves mértéke: 0 Ft/m2


(4)Mentes az adó alól a magánszemély tulajdonában lévő lakás és nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész kiegészítő helyiségeivel együtt, kivéve az üzleti célt szolgáló építmények.

Üzleti célt szolgáló építmény: olyan építmény, amit a magánszemély bevétel-, nyereség-, jövedelemszerzése érdekében használ, vagy ezzel kapcsolatosan költséget számol el, ideértve az ingatlan bérbeadását is.


Magánszemélyek kommunális adója


3. §

(1) Kommunális adókötelezettség terheli a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén ingatlannal rendelkezik,  továbbá azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakásbérleti joga van. Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok


(2) Az adó évi mértéke adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogonként: 5000 Ft/év.


(3)  50 % adókedvezményt kap az az adóalany, aki az adóévet megelőző év december 31-ig a 65. életévét betöltötte.


(4) Mentes a magánszemélyek kommunális adója alól a magánszemély tulajdonában álló major, anyaggödör, kivett vízállás, kivett sportpálya, kivett árok, kivett saját használatú út, kivett telephely, kivett mezőgazdasági rakodó, kivett vízmű, kivett rakodó, kivett csirkenevelő épület udvar és út, kivett üzem, kivett hűtőház, kivett út megnevezésű ingatlan, a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész, valamint az az építmény, amely után adózó építményadót fizet.


4. §


Helyi iparűzési adó


(1) Az adó mértéke:

a)állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóalap 2%-a,

 b) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke     naptári naponként 2500 forint 


(2) Mentes a helyi iparűzési adó megfizetése alól az a vállalkozó, akinek/amelynek a Htv. 39.§. (1) bekezdés, illetőleg a 39/A.§. vagy 39/B.§. alapján számított (vállalkozási szintű) adóalapja nem haladja meg a 600.000 Ft-ot.



5. §

Záró rendelkezések



  1. A rendelet 2019. január 1-jén lép életbe.
  2. E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2016.(I.14.) önkormányzati rendelete.




Tisza Sándor                                                                                                 Tisza Erika

polgármester                                                                                                 jegyző



A rendelet 2018. november 16-án az önkormányzat hirdetőtábláján kifüggesztésre került.


Vaja, 2018. november 16.


Tisza Erika

jegyző