Vaja város képviselő testületének 6/2020 (VIII.1..) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról

Hatályos: 2020. 08. 03- 2020. 11. 12

Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország  Alaptörvénye  32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdése f) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1. §


  1. A rendelet hatálya Vaja Város Önkormányzat képviselő-testületének tagjaira és bizottságainak tagjaira terjed ki.


  1. Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.


2. §


  1. A Képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésben megnevezett személyek részére jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat, valamint természetbeni juttatást állapít meg.


  1. Az e rendelet szerinti jogosultak a megbízatásuk keletkezése napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra, valamint természetbeni juttatásra.


Tiszteletdíj mértéke

3. §


  1. A képviselők a képviselő-testületi munkájukért egységesen bruttó 40.000,-Ft/hó tiszteletdíjra jogosultak.


  1. A bizottságok képviselő és nem képviselő tagjai a bizottsági munkájukért ülésenként egységesen bruttó 20.000,-Ft  tiszteletdíjra jogosultak.


  1. Tiszteletdíjat, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell a jogosult részére készpénzben vagy átutalással kifizetni.



A tiszteletdíj megvonásának és csökkentésének szabályai

4. §


  1. A bizottsági ülésen minden tag köteles megjelenni, igazolt távolmaradásnak az tekinthető, ha a tag az ülés kezdete előtt 1 órával szóban és azt követően 5 munkanapon belül írásban polgármesternek tesz bejelentést, hiányzásának okáról.


  1. A bizottsági tag ülés megkezdésekor köteles az elnöknek bejelenteni, ha az ülés közben ideiglenesen vagy véglegesen eltávozik. Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselő testületi ülés közben indoklás vagy az elnöknek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.


  1. Ha a bizottsági tag igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül nem vesz részt a bizottsági ülése(ke)n, vagy előzetes bejelentés nélkül távozik az ülésről, úgy a bizottsági tag tárgyhavi tiszteletdíját 25 %-al kell csökkenteni.


  1. Ha a bizottsági tag hat hónapon belül a testületi ülések feléről igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik a következő hat hónapra tiszteletdíja megvonásra kerül.


  1. A (4) és (5) bekezdésben foglaltak ellenőrzése az üléseken készült jelenléti ívek illetve az ülésekről készült jegyzőkönyvek alapján történik.


  1. A bizottsági tag tárgyhavi tiszteletdíját 20%-kal csökkenteni kell, a személyes érintettsége bejelentésének elmulasztása esetén. A tiszteletdíj elszámolásáról és tárgyhót követő hónapban történő kifizetéséről a jegyző gondoskodik, a kifizetés alapja az ülésekről készült hangfelvétel és az arról készült jegyzőkönyv.



Záró rendelkezés

5. §


  1. Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


Harsányi Imre                                                                                                   Tisza Erika

alpolgármester                                                                                                       jegyző


A rendelet kihirdetésre került: 2020. augusztus 3. napján.