Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X.6.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások és szakosított ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2024. 02. 01- 2024. 03. 31

Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások és szakosított ellátások helyi szabályairól

2024.02.01.

Vaja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya az egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátások esetében (családsegítés, étkeztetés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, nappali ellátás, idősek klubja, tanyagondnoki szolgáltatás, gyermekjóléti szolgáltatás, Vaja Város Önkormányzat közigazgatási területére terjed ki.

(2) Szakosított ellátás: ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe.

(3) A szociális gondoskodás biztosítása érdekében az önkormányzat, a társulás, továbbá a településen működő oktatási, egészségügyi és civil szervezetek kötelesek együttműködni, a tudomásukra jutott, gondoskodást igénylő problémák megoldását kötelesek kezdeményezni.

(4) Az önkormányzat tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére, köteles az arra rászorulónak étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti.

2. § (1) A személyes gondoskodást igénybevevő adatainak és igénybevételének dokumentálása a külön jogszabályban meghatározott dokumentációban történik.

(2) A személyes gondoskodást biztosító ellátások igénylését Vaja Város Önkormányzata által fenntartott Egyesített Szociális Intézmények vezetőjéhez kell benyújtani.

(3) Az ellátásra irányuló kérelmet bárki előterjesztheti.

(4) Az ellátásra való jogosultság feltételeit az Egyesített Szociális Intézmények vezetője megvizsgálja, a döntéshez szükséges iratokat beszerzi.

3. § (1) Személyes gondoskodást nyújtó alapellátások:

a) családsegítés,

b) étkeztetés

c) házi segitségnyújtás

d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

e) nappali ellátás, idősek klubja

f) tanyagondnoki ellátás

g) gyermekjóléti szolgáltatás

(2) Szakosított ellátás: ápolást-gondozást nyújtó bentlakásos otthon

(3)1 Az intézményvezető külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkeztetést és házi segítségnyújtást biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

Családsegítés

4. § (1) A családsegítő szolgáltatás célja a települési önkormányzat területén élő szociális és mentálhigiénés problémák miatt veszélyeztetett , illetve krízishelyzetbe került személyek , családok életvezetési képességének megőrzése, az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, valamint a krízishelyzet megszüntetésének elősegítése.

(2) Az Egyesített Szociális Intézmények Vaja megelőzési, szolgáltatási és egyéb feladatait –a jogszabályban meghatározott szervekkel, szervezetekkel együttműködve végzi, összehangolja tevékenységüket a jelzett probléma megoldása érdekében.

(3) A családsegítés, a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a nappali ellátás, tanyagondnoki szolgáltatás és a gyermekjóléti szolgáltatás ellátást térítésmentesen kell biztosítani.

Házi segítségnyújtás

5. § (1) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni azokról a személyekről , akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, és róluk nem gondoskodnak.

(2) A házi segítségnyújtás térítésmentes.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

6. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás térítésmentes.

Tanyagondnoki szolgáltatás

7. § (1) Az Szt. 60. § (1) bekezdésében meghatározott célok megvalósítása érdekében saját illetékességi területén ingyenesen biztosítja az Szt. 60. § (3) bekezdésében meghatározott szolgáltatást mindazok számára, akik jogszabály alapján azt térítésmentesen jogosultak igénybe venni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szolgáltatás nyújtásáról az Önkormányzat a helyi sajátosságok alapulvételével – egy tanyagondnok alkalmazásával –gondoskodik.

(3) A tanyagondnoki szolgáltatás nyújtása során alapfeladatnak minősül:

a) a közreműködés

aa) az étkeztetés

ab) a házi segítségnyújtás

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatása tekintetében,

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás

bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati a segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása tekintetében, továbbá

(4) A tanyagondnoki szolgáltatás nyújtása során kiegészítő feladatnak minősül:

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve az (2) bekezdés a) pontjában meghatározottakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés d) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek vonatkozásában

d) az óvodába, iskolába szállítás

e) a gyermekek egyéb célú szállítása.

(5) A tanyagondnoki szolgáltatás nyújtása során az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősül:

a) az étel önkormányzati intézménybe történő szállítása,

b) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

c) a tanyagondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

(6) A tanyagondnokok az Szt. 60. § (1) bekezdésében meghatározott célokhoz közvetetten illeszkedő, egyéb szolgáltatás jellegű feladatokat is elláthatnak, azonban ezzel nem veszélyeztethetik az alapellátás körébe tartozó feladatok teljesítését.

(7) A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevétele ingyenes, a szolgáltatásért nem kell térítési díjat fizetni. A szolgáltatás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő/törvényes képviselője kérelmére történik.

Étkeztetés

8. § (1) Az ebben a szakaszban meghatározott rendelkezések szerint azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan, vagy átmeneti jelleggel – koruk, egészségi állapotuk, vagy az Szt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott egyéb ok miatt – nem képesek biztosítani.

(2) Az ebben a szakaszban meghatározott rendelkezéseket mindazon személyek vonatkozásban értelemszerűen kell alkalmazni, akik e rendelet szerint, de nem az (1) bekezdésben foglaltak alapján étkeztetésben részesülnek.

(3) Étkeztetés keretében szociálisan rászoruló

a) életkora miatt az a személy, aki személyi azonosításra alkalmas okmány bemutatásával igazolja, hogy a 65. életévét betöltötte,

b) egészségi állapota miatt az a személy, aki a háziorvos vagy kezelőorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról gondoskodni nem tud,

c) fogyatékossága miatt az a súlyosan fogyatékos személy, aki a súlyos fogyatékosságát az Szt. 65/C. § (6) bekezdése szerint igazolja.

d) pszichiátriai betegsége vagy szenvedélybetegsége miatt az a személy, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, és pszichiátriai- vagy szenvedélybetegségét a kezelőorvos által kiállított szakvéleménnyel igazolja.

e) hajléktalansága miatt az Szt. 4. § (2) bekezdése szerinti személy, aki ebből fakadóan a napi egyszer meleg étkezését nem képes biztosítani.

Nappali ellátást nyújtó intézmény Idősek klubja

9. § (1) Elsősorban a saját otthonunkban él, tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek, részére biztosít leheőtséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségeletek kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak napközbeni étkeztetését.

(2) A nappali ellátást térítésmentesen kell biztosítani.

(3) A nappali ellátás személyes térítési díja ott étkezés esetén nem haladhatja meg a rendszeres jövedelem 30%-át.

Szakosított ellátás Ápolást-gondozást nyújtó bentlakásos otthon

10. § (1) Az önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képes személyek napi legalább háromszori étkeztetéséről, szükség szerint ruházattal, illetve textiliával való ellátásáról, mentális gondozásáról, a külön jogszabályban meghatározott egészségügyi ellátásáról, valamint lakhatásáról történő gondoskodás.

(2) A havi személyi térítési díjat a napi személyi térítési díj és a gondozási napok száma alapján kell meghaátrozni.

(3)2 Az intézményi térítési díj egy gondozási napra eső intézményi térítési díj összege 3500 Ft . A személyi térítési díjat az Szt. 117. § (1) bekezdése alapján úgy kell megállapítani, hogy az a gondozott havi jövedelmének legfeljebb 80 %-a lehet.

(4) A térítési díjat a tárgyhónap 25. napjáig kell befizetni.

(5)3 Az egy gondozási napra eső intézményi térítési díj összegéből az étkezésért fizetendő díj 2.525. Ft. ((reggeli: 488.- ft; tízórai: 196., Ft; ebéd: 1.001., ft; uzsonna: 216.- ft; vacsora: 624 ft).

Gyermekjóléti Szolgáltatás

11. § (1) A gyermekjóléti szolgálat által biztosított szolgáltatásokat, a jogosult lakóhelyhez, tartózkodási helyéhez legközelebb eső ellátást nyújtó személynél vagy intézményben kell biztosítani. A biztosított szolgáltatásokat úgy szervezi, hogy az kiterjedjen a településeken élő valamennyi gyermekre. A gyermekjóléti szolgálat szolgáltatás közvetítésével segíti elő a gyermek vagy családtagja hozzájutását az általa nem biztosított szolgáltatásokhoz.

(2) A gyermekjóléti szolgáltatást térítésmentesen kell biztosítani.

Szociálpolitikai kerekasztal

12. § (1) A Képviselő-testület szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, melynek tagjai: jegyző, Egyesített Szociális Intézmények vezetője, Tavirózsa Óvoda vezetője, Tulipán Bölcsőde vezetője, Védőnők.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott személyeket akadályoztatásuk esetén az általuk megbízott személy is képviselheti az ülésen.

(3) A Kerekasztal ülését a Polgármester vezeti, aki egyben a Kerekasztal elnöke is. A Polgármester akadályoztatása esetén feladatait az Alpolgármester látja el.

13. § A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ-ben meghatározott módon kell gondoskodni. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 8/2020.(IX.29.) számú rendelet.

14. § Ez a rendelet 2021. október 15-én lép hatályba.

1. melléklet4

Szociális étkeztetés

A 1 adagra jutó önköltség

B 1 adagra jutó állami támogatás

C Intézményi térítési díj (A-B)

1. helyben fogyasztással illetve elvitellel 5

1.185.-Ft/adag

335.-Ft/adag

850.-Ft/adag

Kiszállítással 6

950.-Ft/adag

Házi segítségnyújtás

A

B

C

1.

1 ellátási órára jutó önköltség

1 ellátási órára jutó állami támogatás

Intézményi térítési díj (A-B)

2. 7

2.915 ft/óra

1495 ft/óra

1420 ft/óra

Idősek nappali ellátása

A

B

C

1.

1 ellátási napra jutó önköltség

1 ellátási napra jutó állami támogatás

Intézményi térítési díj (A-B)

2. 8

1.750.- Ft/nap

1.125.- Ft/nap

625.-Ft/nap

Nappali ellátottak részére biztosított étkeztetés személyi térítési díja a szociális étkeztetés díjával megegyezik.
1

A 3. § (3) bekezdése a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 10. § (3) bekezdése a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 5.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. § (3) bekezdése a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. § (3) bekezdése a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.

3

A 10. § (5) bekezdése a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 5.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. § (5) bekezdése a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 1. mellékletet a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 5.) önkormányzati rendelete 3. § - 1. melléklete iktatta be.

5

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 1. helyben fogyasztással illetve elvitellel. sora a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Kiszállítással” sora a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 2. sora a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 2. sora a Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.