Tarpa község képviselő testületének 11/2011 (VII.18..) önkormányzati rendelete

a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és a szolgáltatási díjakról

Hatályos: 2011. 07. 18- 2017. 07. 25



Tarpa Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. §. (4) bekezdés a.) és b.) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és a szolgáltatási díjakról a következőket rendeli el:


  1. §.


A rendelet hatálya Tarpa Nagyközség közigazgatási területén történő házasságkötés, a bejegyzett élettársi kapcsolatok eljárásai és egyéb családi események – a továbbiakban anyakönyvi esemény - megünneplése kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.


  1. §.


Az anyakönyvi események lebonyolítását az önkormányzat  Tarpa, Kossuth u. 20/a  szám alatti Polgármesteri Hivatal Házasságkötő termében biztosítja. Az anyakönyvvezető hivatalos helyisége a Polgármesteri HivahiikihivatlabnHivatal épületében található .



  1. §.


Kérelemre az anyakönyvi esemény külső helyszínen is megtartható. A kérelmet írásban kell benyújtani az eljáró anyakönyvvezetőnél, elbírálásáról a jegyző dönt. Az anyakönyvi eseményt olyan helyen lehet engedélyezni, ahol az esemény megtartásának méltósága, tekintélye nem sérül és biztosított az anyakönyvi iratok védelme.


  1. §.


(1)Az anyakönyvvezető térítésmentesen működik közre a Polgármesteri Hivatal ügyrendjében megállapított hivatali munkaidőben a hivatal házasságkötő termében, a képviselő-testület által kijelölt önkormányzati intézményekben, valamint a rendkívüli körülmény fennállása miatt engedélyezett külső helyszínen.



(2)Rendkívüli körülménynek minősül, ha valamelyik házasuló fél halál közeli állapotban van, vagy a mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, életkora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében való megjelenés.


  1. §.


A hivatali munkaidőn kívül a hivatalos helyiségben, a kijelölt helyiségben, valamint a külső helyszíneken történő anyakönyvvezetői közreműködésért a megrendelők szolgáltatási díjat nem fizetnek.


  1. §.


Ez a rendelet 2011. július 18. napján lép hatályba.




Szécsi Szabolcs                                                                        Vassné Szűcs Róza

                           polgármester                                                                                       jegyző