Tarpa Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011. (VII. 7.) önkormányzati rendelete

Önkormányzati kitüntető címek alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2022. 09. 01

Tarpa Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011. (VII. 7.) önkormányzati rendelete

Önkormányzati kitüntető címek alapításáról és adományozásuk rendjéről

2022.09.01.

Tarpa Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdése alapján, figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. Törvény 7. § (1) bekezdésében foglaltakra – a helyi kitüntetések és elismerő címek alapításáról és adományozásának rendjéről a következő rendeletet alkotja:

1. § A Képviselő-testület a település fejlődésében, érdekeinek előmozdításában, értékeinek megőrzésében, gyarapításában kifejtett gazdasági, tudományos, művészeti, kulturális, oktatási , egészségügyi, sport tevékenység területén , a közélet terén, az önkormányzati feladatok megvalósításában nyújtott kimagasló teljesítmény, szakmai munka elismerésére a következő kitüntetéseket, emlékplakettet, és elismerő címeket (továbbiakban: kitüntetés ) alapítja :

a.) Tarpa Nagyközség Díszpolgára” kitüntető cím
b.) Tarpa Nagyközség Szolgálatáért, Hagyományaiért „emlékérem
c.) Tarpa Nagyközség Hagyományaiért „ emlékérem
c.) Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékéért” emlékérem

Tarpa Nagyközség Díszpolgára

2. § (1) „Tarpa Nagyközség Díszpolgára” Cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely téren jelentős, kiemelkedő munkájával vagy életművével mind a településen belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban elismerést szerzett, és ezzel hozzájárult Tarpa Nagyközség jó hírnevének öregbítéséhez.

(2) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített emlékplakett és díszoklevél jár. Az emlékplakett mintáját Rákóczi pecsét lenyomatottal és a díszoklevél mintáját e rendelet l. melléklet tartalmazza.

3. § (1) A település díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti a 3. § (2) bekezdésében foglalt díszpolgárokat megillető kiváltságokat.

(2) A település díszpolgára:

a.) tanácskozási joggal részt vehet a Képviselő-testület ülésein,
b.) az önkormányzat által rendezett ünnepségekre hivatalos
c.) polgármester, jegyző, hivatal köztisztviselői, intézmények vezetői soron kívül fogadják,
d.) elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti, és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára Tarpán.

Tarpa Nagyközség Szolgálatáért és Hagyományáért

3. § (1) A „Tarpa Nagyközség Szolgálatáért és Hagyományáért ” Rákóczi emlékplakett adományozható, azon magánszemélynek, jogi személynek, közösségnek, akik (amelyek) Tarpa fejlesztésében, a közszolgálati, az egészségügyi, a szociális, az oktatási, a kulturális, a sport , a társadalmi vagy gazdasági élet bármely ágazatában a település értékeit gyarapítva, kiemelkedő eredményt értek el.

(2) Az emlékplakett mellé díszoklevél jár. Az emlékplakett és a díszoklevél leírását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

Tarpa Nagyközség Hagyományaiért

4. § (1) A „Tarpa hagyományokért „ Esze Tamás emlékplakett adományozható, azon magánszemélynek, jogi személynek, közösségnek , aki ( amely ) Tarpa történelmi és népi értékei érdekében kiemelkedő tevékenységet fejtett ki.

(2) Az emlékplakett mellé díszoklevél jár. Az emlékplakett és a díszoklevél leírását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékérem

5. § (1)Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékérem „ adományozható azon magánszemélynek, jogi személynek, közösségnek, akik történelmi emlékeink ápolása érdekében kiemelkedő tevékenységével szolgálta Tarpa közössége érdekeit és javát.

(2) Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékérem kitüntető cím emlékplakett és adományozásáról szóló határozat díszoklevél formájában kerül átadásra.

(3) Az emlékplakett mellé díszoklevél jár. Az emlékplakett és a díszoklevél leírását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

A kitüntetések adományozásának rendje

6. § (1) A kitüntető címeket a Képviselő-testület adományozza, melyet a Képviselő-testület nevében polgármester ad át az adományozottnak a Képviselő-testület által kijelölt napon.

(2) Az 2. § (1) bekezdésben meghatározott kitüntető címből évente legfeljebb egy , 3. § (1) és 4. § (1) bekezdésében meghatározott elismerésből a kettő- három adományozható, de négyévente legalább kettő-három darab adományozandó.

7. § (1) A kitüntetések adományozására javaslatot tehet: polgármester és a települési képviselők.

(2) A Képviselő-testület az elismerés odaítéléséről minősített többséggel, a megválasztott képviselők több mint a felének „igen „ szavazatával dönt.

(3) Az elismerésre posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(4) A kitüntetések adományozásával, visszavonásával járó ügyviteli, szervezési teendőket a Tarpa Nagyközség Polgármesteri Hivatal látja el, a kitüntetettekről pedig nyilvántartást vezet.

A kitüntetések visszavonása

8. § (1) A kitüntetéseket vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntetésre különösen az: akit a bíróság szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen elítélt, akit a bíróság jogerősen eltiltott a közügyek gyakorlásától, aki magatartásával sérti a jó erkölcsöt,

vagy vele szemben hivatalvesztést, illetve elbocsátást kimondó jogerős fegyelmi büntetést szabtak ki.

(2) A visszavonást a Képviselő-testület kezdeményezheti, aki az adományozásra javaslatot tett.

Átmeneti és záró rendelkezések

9. § E rendelet 2011. július 7-én 19 órakor lép hatályba

Szécsi Szabolcs Vassné Szűcs Róza
polgármester jegyző