Tarpa Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013( IX.10.) önkormányzati rendelete

Gyermekétkeztetési és egyéb étkezési térítési díja megállapításáról

Hatályos: 2013. 09. 10

1.§  A rendelet hatálya kiterjed Tarpa nagyközség közigazgatási területén a gyermekek napközbeni ellátását biztosító költségvetési szervek  ( óvoda, bölcsőde, általános iskola  ) járó gyermekekre, az önkormányzati intézmények alkalmazottaira és külső vendégétkezőkre. 

2.§ (1) Tarpa Nagyközség Önkormányzata a Óvodai konyhán keresztül biztosítja a településen az óvodai, iskolai gyermekélelmezést, továbbá a munkahelyi étkeztetéssel kapcsolatos feladatokat.



(2) A gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményben az alapellátások keretébe tartozó szolgáltatások közül az étkeztetésért az önkormányzat intézményi térítési díjat állapit meg, melynek alapján az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.


(3) Az óvodában és a bölcsődben az  egész napos ellátást igénybevevők esetén az étkezés igénybevétele kötelező.


(4) Nem vonatkozik a (3) bekezdésben foglaltak arra a gyermekre, akinek betegsége miatt speciális étrendre van szüksége, amely részére az étkezés keretén belül nem biztosítható.


(5) Az étkezés igénybevételére irányuló kérelmet  be kell nyújtani.


(6) Az étkezés igénybevétele átmenetileg lemondható az igénybevevő


a.)betegsége

b.)szabadsága,

c.)a családtagjaival közös program részvétele miatt.


(7) Az étkezést a lemondással érintett napot megelőző nap délután 14 órájáig kell írásban vagy telefonon lemondani.  Lemondás bejelentése esetén a távolmaradás idejére a fizetésre kötelezett a bejelentést követő naptól mentesül a térítési díj fizetésének kötelezettsége alól.


(8) Az ellátást igénybe vevő étkezése  az intézményvezetőhöz intézett írásbeli nyilatkozatával szűnik meg.


(9) Az igénybevétel megszűnésének hatálya a nyilatkozat benyújtását követő nap.

3.§  (1)Intézményi térítési díj napi összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(2) Az (1) bekezdés szerinti intézményi térítési díjakból a Gyvt. 151.§ (5) bekezdésében megjelölt  normatív ( kötelező ) kedvezményeket biztosítani kell. A normatív (kötelező) kedvezményeken túl – a gyermek egyéni rászorultsága alapján – az önkormányzat további  kedvezményt  megállapít.

4.§ (1) A rendelet  2013. szeptember   10 napján  19, 00 órakor  lép hatályba.


(2) Az e rendeletben nem szabályozott egyéb kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. törvény, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény illetve a végrehajtására kiadott jogszabályok vonatkozó rendelkezései irányadók.



(3)Hatályát veszti  az önkormányzat által biztosított gyermekétkeztetésért, személyes gondoskodást nyújtó intézményi, valamint munkahelyi étkeztetésért fizetendő térítési di jakról szóló  5/2010.(IV.30.) önkormányzati rendelet, és a 5/2010(IV.30.) az önkormányzat által biztosított gyermekétkeztetésért , személyes gondoskodást nyújtó intézményi, valamint munkahelyi étkeztetésért fizetendő térítési di jakról szóló   17/2011./IV.30.) önkormányzati rendelet  módosítása.